Gyldendal tidlig ute på Windows 8

Gyldendal Forlag satser sterkt på å få sine digitale skolebøker ut på Windows 8/Windows RT-plattformen.

Publisert Sist oppdatert

– Gyldendal kommer med alle skolebøker på alle plattformer og er nå først ute med storsatsing på Windows 8-plattformen, sier utviklingssjef Alexander Even Henriksen i Gyldendal Undervisning til PC World.

– Jeg tror de har noe her, sier Henriksen når PC World spør om han tror Microsofts Windows 8-satsing vil være vellykket eller ikke.

Gyldendal har brukt millioner av kroner på å utvikle nettbrett-tilpassede versjoner av sine skolebøker de siste årene, og har skaffet seg god erfaring med sine såkalte smartbøker for blant annet iPad.

– Men det er sunt at disse gutta (les: Apple) nå får konkurranse, sier Henriksen.

Ifølge utviklingssjefen ligger Gyldendal godt an i løypa når det gjelder å markere seg som en tung aktør på Windows 8/Windows RT-plattformen.

– Det er viktig å være tidlig ute, og vi er klare. Vi har muligheten til å begynne å levere til Windows 8-plattformen allerede nå, på bakgrunn av at vi har investert så tungt i utviklingen av smartbøker, sier Henriksen.

Smarte bøker

Gyldendal satser mye på interaktive skolebøker. Smartbok-konseptet presenterer forlaget slik på www.smartbok.no :

«Smartbok kombinerer det beste fra den tradisjonelle læreboka med de mange mulighetene som ligger i digitale læremidler. Smartboka er en interaktiv online utgave av læreboka, som kan brukes på pc, projektor og interaktive tavler.»

– Har Windows 8 bydd på store tekniske utfordringer for dere?

– Dette har jo vært upløyd mark for oss alle, og det er har vært en del utfordringer. Men etter å ha jobbet med den nye plattformen en stund må jeg si at jeg synes Windows 8 byr på en vanvittig godt gjennomtenkt interaksjon og en god struktur, sier Henriksen til PC World.

Visjonene til Jobs og Gates

Henriksen merket seg for mange år siden at både den nå avdøde Apple-sjefen Steve Jobs og hans kollega hos konkurrent Microsoft, Bill Gates, tidlig gikk ut og snakket varmt for satsing på nettbrett i skoleverket. På Steve Jobs’ dødsleie snakket de to gigantene også om den revolusjonen nettbrett kom til skape i skolen.

Henriksen og Gyldendal for øvrig har fulgt utviklingen nøye, og resultatet av satsingen er at forlaget nå kjører ut digitale skolebøker på alle plattformer, det vil si både på iOS-plattformen, Android-plattformen og Windows 8/Windows RT-plattformen.

– I tillegg satser vi tungt der vi er uavhengig av plattform, altså på rene internett-løsninger, understreker Henriksen.

Rundt Gyldendals smartbok-konsept er det bygd opp et økosystem som blant annet gir mulighet for synkronisering av notater og tekstmarkeringer. Slik vil du få dine notater på dine smartbøker, på alle enheter du måtte ønske å bruke.

Smartbøkene har dessuten synkronisert lyd som leses opp for elevene. Og smartbøkene kan benyttes offline der det ikke er tillatt med internett, for eksempel på eksamen.

Målet er klart, ifølge Henriksen: Alle skolebøker skal bli smartbøker, og lærere og elever bruker bøkene på de plattformer de ønsker – også på Windows 8.