MacBook fornuftigst i påskefjellet

Lurer du på hvilken Mac du bør ta med til fjells i påsken? Macworlds valg er den vanlige MacBook.

Publisert Sist oppdatert

Å ta med seg en bærbar pc i påskebagasjen innebærer en rekke kompromisser. Da tar vi det for gitt at du allerede har vunnet diskusjonen om du i det hele tatt får lov å ta med teknologi på hytta eller ikke.

LES OGSÅ: Påskegodt til iPhone

Men selv med et ja fra resten av familien eller vennene som du drar på hytta med, er det neppe fritt frem for hvor mye datautstyr du kan ta med.

Vi i Macworld.no forutsetter forøvrig at en annen diskusjon også er over - og at denne endte med at man skal ha med seg en Mac, ikke en Windows-pc.

For å være ærlig tar vi ikke opp spørsmålet om hvilken Mac som er mest hendig på hytta fordi dette er et viktig emne i seg selv. Det falt seg bare slik at vi akkurat nå er inne i sluttfasen med testingen av alle de nye Mac-ene som er kommet på markedet denne vinteren, og siden innspurten på testen av MacBook er samme ettermiddag vi starter påskeferien, var det fristende å se på den i lys av nettopp det. I praksis gjelder våre vurderinger for alle typer reisevirksomhet.

Slik er MacBooks posisjon

Mac-familien består av den bittelille Mac mini, hele fire bærbare modeller med henholdsvis MacBook-, MacBook Air og MacBook Pro-navnet (tre navn, men altså fire modeller) samt den store arbeidsstasjonen Mac Pro. Sistnevnte utelukker vi allerede i utgangspunktet på grunn av størrelse og vekt. (Jeg fikk den faktisk inn til test når disse linjer skrives, men i valget mellom å få plass til maskinen eller min datter i bilen til hytta, valgte jeg å sette igjen Mac Pro på vår testlab.)

Mac mini kan være aktuell. Selv om den per definisjon er en stasjonær pc, er den bygd av komponenter som brukes i bærbare pc-er, og er altså bitteliten. Men det er jo noe herk å dra med seg separat skjerm.

Da står valget mellom fire bærbare. Vi utelukker brutalt den hvite MacBook bygd i plast. Dette er en etterlevning fra forrige MacBook-generasjon som Apple omtrent ikke markedsfører i det hele tatt. Det eneste stedet vi har funnet Apple-omtale av den, er på nettbutikken, Apple Store, der den fortsatt er med, men bare i rollen som «billig-Mac» til 8 590 kroner.

LES OGSÅ: Tyskland blokkerer Skype

Tilbake står MacBook Air, MacBook og MacBook Pro. MacBook Air utelukker vi fordi den er i dyreste laget i forhold til ytelsen og har dårlig med kontakter. Skal du være oppe på mobilt bredbånd og samtidig hente inn bilder fra digitalkameraet ditt, får du valgets kvaler.

MacBook Pro med 17-tommers skjerm er også dyr i denne sammenheng. Tross sin slanke design er den i største laget i kampen om bagasjeplassen i påskeferiebilen. Den ligger nærmere de flyttbare enn de bærbare pc-ene på markedet, så vi utelukker den også.

Da gjenstår det vanskelige valget mellom MacBook med 13,3-tommers skjerm og MacBook Pro med 15,4-tommers skjerm. Ytelsestestene hos Macworld Lab plasserer den raskeste av MacBook-modellene ganske nær MacBook Pro i ytelse, og den dyreste av de små MacBook-modellene har også bakbelyst tastatur, noe som tidligere var forbeholdt MacBook Pro.

LES OGSÅ: Nye iMac: Topp eller tåpelig?

Så her blir det gram og millimeter som teller, foruten skjermoppløsningen. MacBook har optimal oppløsning på 1280 x 800 punkter, MacBook Pro kjører med 1440 x 900 punkter. Sistnevnte gir litt bedre plass til fyldige websider, men MacBook overrasker med bedre skjermbilde enn størrelsen skulle tyde på.

Vi konkluderer med at nye MacBook i dag er Apples beste kompromiss når faktorene størrelse, vekt, ytelse og bruksegenskaper skal veies opp mot hverandre.

Hva med krevende spill?

Hvis du tar med deg en MacBook i påskebagasjen, kan du være trygg på at du får bruke maskinen til mye, også til å spille spill, hvis det er det du ønsker. Apple hevder at den nye grafikkløsningen i den nyeste MacBook-generasjonen er flere ganger raskere enn i forrige generasjon, og tester hos Macworld Lab bekrefter påstanden. I spillet Quake 4 greide nye MacBook, med GeForce 9400M-grafikkprosessor, 39 bilderuter i sekundet, mot 6,1 bilder i sekundet på forrige modell, som var utstyrt med treg Intel GMA X3100-grafikk.

Riktignok har MacBook Pro enda bedre grafikk, med to separate grafikkprosessorer. I tillegg til samme grafikkprosessor som i MacBook har MacBook Pro en ekstra grafikkprosessor som man kan svitsje til når man trenger enda kraftigere grafikkytelse. Det får man på bekostning av høyere strømforbruk.

Men både til hyttebruk og i mange andre sammenhenger holder vanlige MacBook i lange baner.

Bakbelyst mot pristillegg

Etter å ha brukt MacBook Pro i flere år savnet vi bakbelyst tastatur på MacBook-en vi hadde inne til test. Er man villig til å putte 2 500 kroner ekstra på bordet, får man det også, selv på en vanlig MacBook.

Da snakker vi om den litt kraftigere 2,4 gigahertz-versjonen, som dessuten har 250 gigabyte disk som standard, mens vår testmaskin bare har 160 gigabyte disk - og altså ikke noen tastaturbelysning. Bruker man maskinen i litt dempet belysning, er det utrolig mye bedre å jobbe med lys bak tastene. Ikke minst etter at de er blitt sorte, som de er på Apples nyeste bærbare.

Ingen FireWire-port

Hvis vi skulle ha sammenlignet den kraftigste MacBook-en med MacBook Pro, ville i realiteten den eneste forskjellen, foruten størrelse, vekt og skjermoppløsning, vært at førstnevnte mangler FireWire-port. Trenger du det, må du velge MacBook Pro. Men som mange andre skal vi ha med et moderne hd-videokamera med flashminne på hytta i påsken, og da bruker vi usb-porten til overføring av video til Mac-en for videoredigering. FireWire vil få stadig mindre betydning for folk flest.

LES OGSÅ: Test: Er nye iPod shuffle for liten?

Konklusjon

Når det gjelder valuta for pengene og en rekke andre kriterier, fremstår nå MacBook som et uhyre interessant alternativ for folk som trenger en Mac når de er på farten. De som velger 2,4 gigahertzversjonen til 13 490 kroner får en maskin med nesten identisk ytelse som den rimeligste MacBook Pro-modellen til 3 000 kroner mer. Den ville vi trolig gitt karakter 5 av 6.

Testmaskinen på 2 gigahertz til 10 990 kroner må nøye seg med karakter 4 av 6 på grunn av litt svakere ytelse, liten disk og ingen bakbelysning av tastaturet. Men er ellers et godt valg for dem som vil ha en Mac skreddersydd for reisevirksomhet.