TEST: Endelig bil-gps på iPhone
Navigon er det første skikkelige gps-programmet som er tilgjengelig på iPhone.
Om gps-funksjonen på den første iPhone-modellen som kom til Norge var skuffende på grunn av begrensningene som Apple hadde lagt inn, er det desto gledeligere å kunne kjøre full «bil-gps» med iPhone nå etter oppgraderingen til iPhone OS 3.0.
LES OGSÅ: MobileNavigator for iPhone oppdatert
Vi har testet den første fullverdige gps-løsningen for bil som er tilgjengelig for iPhone på det norske markedet: Navigon Mobile Navigator.
LES OGSÅ: Oppgraderingsguide til iPhone 3.0
Programmet kan kjøpes og lastes ned via App Store for 519 kroner inklusive mva. Forutsetningen er at du har en iPhone 3G eller den nye iPhone 3G S og at du kjører nyeste operativsystem-versjon for iPhone, versjon 3.0.
NB: Etter at vi testet løsningen, er en nordisk versjon blitt tilgjengelig med kart for Danmark, Finland, Sverige og Norge til 349 kroner.
Redd for gps?
Tidligere har mange iPhone-brukere vært litt redd for å bruke gps-funksjonen i den opprinnelige iPhone 3G, av frykt for store ekstrakostnader. iPhone 3G var den første iPhone-modellen på det norske markedet – lansert i fjor sommer.
Når man starter opp programmet Kart (Google Maps for iPhone) og søker på sin egen posisjon, aktiverer programmet radiomottakeren som registrerer signalene fra gps-satellittene og markerer posisjonen på kartet.
Men hvis man befinner seg på et sted med dårlig eller helt fraværende gps-signal, for eksempel innendørs, setter programmet i gang et søk basert på trådløse nettverkspunkter samt mobilmaster i nærheten for å finne posisjonen. Dette kalles «triangulering».
Fordelen med løsningen er at man så å si alltid kan lokalisere sin egen posisjon; ulempen er at det drar med seg kostnader for data- og mobiltrafikk. Ved moderat bruk hjemme i Norge ser man ikke så mye til dette på mobilregningen, men i utlandet kan det generere skyhøye regninger.
I tillegg er det bare en liten del av kartmaterialet som ligger i telefonen. Når du oppsøker nye steder eller søker på kart-data langt unna, lastes det automatisk ned nye kartdata, noe som generere ytterligere datatrafikk. Det bidrar dessuten til at løsningen blir for langsom for bilnavigasjon, selv om det er ypperlig til å finne nærmeste pizzarestaurant eller pub når man rusler rundt som turist i en fremmed by.
Googles kartprogram som følger med iPhone, fungerer fortsatt på denne måten også etter at man har oppgradert operativsystemet til versjon 3.0. Det nye nå er at Apple har åpnet for såkalt «turn-by-turn»-navigasjon - «bil-navigasjon» - under forutsetning at leverandørene av slike løsninger legger med sine egne, komplette kart.
LES OGSÅ: Slik er iPhone 3.0
Navigon Mobile Navigator er en av de første slike gps-løsninger som er blitt lansert for iPhone, og den første «profesjonelle» gps-løsningen som er tilgjengelig. Navigons erkerival, nederlandske TomTom, kom Navigon i forkjøpet med å kunngjøre sin iPhone-løsning først, men Navigon var raskere til å få sin versjon klar for salg.
Vi har hatt Navigon-løsningen tilgjengelig et knapt døgn når disse linjer skrives, men vi har rukket noen kjørerturer i Oslo og omegn, inkludert både på motorvei og i ganske kronglete boligområder. Inntrykket så langt er meget lovende. Les videre.
Ingen «roaming»
Når det nå kommer «skikkelige» gps-løsninger for iPhone, er det en del potensielle kjøpere som i diverse debattfora har slengt ut spørsmål om iPhone fortsatt vil måtte kommunisere via internett og mobiltelefonsystemet for å fastslå brukerens posisjon. Spesielt har det vært uttrykt frykt for at dette vil kreve «roaming» når man benytter navigasjonsprogramvaren i utlandet, noe som kan gi solide mobilregninger.
Heldigvis er svaret et rungende og klart nei. På sin salgsside hos App Store erklærer Navigon at man sammen med programvaren får lastet ned alt som trengs av kartmateriale. Derfor blir det ikke nødvendig med nettverks- eller mobil-trafikk for å benytte Navigon-løsningen, og heller ingen «roaming» i utlandet. Løsningen er i sin helhet basert på kommunikasjon med gps-satellittene, og man risikerer ikke å få noen ekstra, uforutsette utgifter når man bruker systemet, lover Navigon.
LES OGSÅ: Finn ledig bysykkel med iPhone
Ulempen er at det er ganske store datamengder som skal lastes ned når man har kjøpt programmet på App Store, cirka 1,65 gigabyte. Dette tar tid. Dessuten tar selve installasjonen lang tid. Totalt gikk det rundt en times tid før programmet var ferdig nedlastet og installert.
På den andre siden slapp vi jo å gå til en elektronikkbutikk og kjøpe en komplett gps-enhet – installasjonen kunne gjøres mens vi holdt på med andre ting.
Overraskende nok fikk vi ikke plass til programmet på vår 16 GB-iPhone ved første installasjonsforsøk. Vi måtte fjerne flere gigabyte med musikk for å få installert programmet. Faktisk måtte vi frigjøre minst det dobbelte av størrelsen på installasjonsfilen. Heldigvis kunne vi legge inn igjen en del av musikken når installasjonen var ferdig, trolig fordi selve installasjonsfilen da var fjernet.
Gps, telefon og musikk
Et spørsmål som har opptatt mange som nå sitter og teller på knappene om de skal kjøpe gps-løsning til sin iPhone, er om gps-sesjonen blir avbrutt av innkommende telefonsamtaler. Mange har sett for seg at et slikt avbrudd gjør at man må sette i gang gps-sesjonen på nytt, en potensielt farlig operasjon i fart. Svaret er at ja, gps-sesjonen blir avbrutt, men bare så lenge telefonsamtalen pågår. Etterpå startes gps-programmet automatisk opp igjen og fortsetter navigasjonssesjonen som man hadde begynt på.
Man slipper altså å måtte fikle med iPhone-en mens man kjører. På den andre siden må programmet startes helt på nytt, noe som tar litt tid – selv om både programoppstarten og gjenopptakelsen av gps-sesjonen skjer helt automatisk.
Her ser vi altså en ulempe med å bruke mobiltelefonen som gps-enhet i bil. I motsetning til en dedikert gps-enhet, som bare driver med én ting, navigasjon, skal iPhone-en fungere både som mobiltelefon, musikkspiller og kanskje også utføre andre datamaskin-oppgaver.
Apropos musikk: Det går greit å kombinere musikkavspilling fra iPod-programvaren i iPhone med Navigon. Forutsetningen er at du starter musikken først. Du vil da høre de oppleste kjøreanvisningene over musikken. Vi kan fastslå at Navigon-løsningen er godt tilpasset et samliv med andre iPhone-applikasjoner og -funksjoner.
Noen vil kanskje synes det er dumt at navigasjonen «går ned» når det kommer en telefonsamtale. Ja, det er sikkert mulig å kjøre seg bort mens telefonsamtalen pågår og før navigasjonen er startet opp igjen. På den andre siden er det grenser for hvor mye en bilfører kan følge med på samtidig. Snakke i telefonen, lytte til musikk, følge med på gps-anvisningene – og kjøre bilen. Kanskje like greit at noen av funksjonene kobles ut.
Via bilens stereoanlegg
Kjøper man en dedikert gps-enhet, får man med et komplett system med strømkabler for sigarettenner-strømuttaket i bilen og en gps-holder til å feste i frontvinduet eller annet høvelig sted. Navigons konkurrent TomTom har kunngjort en iPhone-løsning med medfølgende iPhone-holder og lademulighet.
Vår Navigon-løsning var en rendyrket programvareløsning. Heldigvis hadde vi allerede en iPhone-lader i bilen. Det eneste vi manglet, var en holder. Eplehuset selger en holder med sugekopp kalt Griffin WindowSeat til 299 kroner. Dette betyr at vi for vel 800 kroner fikk en ny gps-enhet i bilen, eller rundt en tusenlapp hvis man legger til ladeenheten. En dedikert gps-enhet i samme klasse ville trolig kostet et sted mellom 1 500 og 2 000 kroner.
Vår testbil var en Ford Focus 2008-modell med mulighet for både Bluetooth- og kabel-basert kommunikasjons mellom iPhone og bilens stereoanlegg. I vår installasjon gikk telefon-biten via Bluetooth, mens en høyttalerkabel med minijack-plugg i hanskerommet sørget for at iPhone-ens iPod-musikkdel kunne spille via bilens stereoanlegg – og det samme gjorde stemmebeskjedene fra Navigons gps-program.
Resultatet ble en hel-integrert og elegant gps-løsning – i hvert fall så elegant som det kan bli når man ikke kjøper en bil med innebygd gps-skjerm i dashbordet.
Snart fremme?
Noen synes det er idioti å ha gps-en stående på når man kjører på strekninger der man er noenlunde kjent. Men av og til det kan være praktisk for å få en anvisning på hvor langt det er igjen til målet, justert for veikro- og toalett-pauser underveis. Denne informasjonen kommer frem øverst på midten av Navigon-vinduet. Et kjapt tapp med fingeren gjør at informasjonen her veksler mellom fartsangivelse (km/t), beregnet ankomsttid (tt:mm) og hvor langt det er igjen (x,x km).
Normalt kjører de fleste med elegant og oversiktlig 3D-kart. Men av og til er det mer praktisk å se kartet i vanlig 2D-modus, rett ovenfra. Et tapp på kartet svitsjer til 2D. I 2D har man også mulighet til å «scrolle» kartet for å se mer eller andre deler av omgivelsene.
Det eneste problemet er at kartet ikke følger med når kjøretøyet kommer utenfor skjermen. Da må man tappe på ordet «Ferdig» og gå tilbake til 3D-visning, og så eventuelt tilbake til 2D på nytt. I praksis er nok 2D-visning mest nyttig når man har stanset for å orientere seg litt mer i detalj før man kjører inn i et ukjent område.
Man kan velge om man vil se kartet og betjene navigasjonen med iPhone på høykant eller lagt på siden. Som med andre iPhone-applikasjoner som kan ses i både portrett- og landskapsmodus, spiller det ingen rolle om man vrir enheten til venstre eller høyre.
Montert i en handsfri-holder på dashbordet eller frontvinduet i bilen vil nok de fleste velge horisontalt oppsett. Det fungerer bra hvis man kjører Navigon i kombinasjon med iPod-applikasjonen for musikkavspilling, hvis man under en pause på en rasteplass vil ta en kjapp titt på internett-nyhetene i Safari eller vil lese e-post.
LES OGSÅ: Slik velger du riktig gps
Hvis man derimot vil ringe til noen eller betjene iPhone-skrivebordet eller applikasjoner som bare fungerer vertikalt, er det uhensiktsmessig å ha telefonen montert horisontalt.
Realistisk veibilde
Navigon Mobile Navigator opererer med noe som produsenten kaller «Reality View Pro», som gir et realistisk bilde av trafikkmaskiner og motorveiavkjørsler. «Lane Assistant Pro» (Kjørefeltassistent Pro) skal gjøre det lettere å holde seg i riktig fil på motorveien. «Speed Assistant» gir både visuell og lydbasert advarsel hvis man overstiger fartsgrensen – marginen justerer man selv i oppsettet.
De norske kartene synes ikke å være så detaljerte på skilter og lignende som de er i større europeiske land, men under prøvekjøringen fra Oslo til Strømmen fikk vi klare bildevisninger av motorveiavkjørslene.
Dedikerte gps-enheter har gjerne automatisk skifte til nattvisning når mørket senker seg, slik at bilføreren ikke blir blendet av lyset fra gps-en. På Navigon-applikasjonen for iPhone må man manuelt sette enheten i Kveldsmodus som et menyvalg under Generelt i menyene for innstillingsalternativer.
Konklusjon
Førsteinntrykket av Navigon Mobile Navigator for iPhone er meget lovende. En av oss i redaksjonen som har prøvd løsningen, har allerede kastet ut sin dedikerte gps-enhet fra bilen. Blant fordelene er at denne gps-løsningen kan hente adresser direkte fra brukerens oppdaterte kontaktregister på mobiltelefonen, noe som gjør den rask i bruk.
Det er stas at vi nå har en fullverdig navigasjonsløsning rett i skjortelommen og som fungerer like godt både i bil, på sykkel og til fots. Full stemmestyrt «turn-by-turn»-navigasjon fra Navigon, med fullverdige kartdata fra Navteq, er så vidt vi kan bedømme like godt som en dedikert gps du kjøper i butikken.
Den store fordelen er form-faktoren. I tillegg til at du har den med deg fra før av, så er den hendig og ikke minst også mobil. Kjekt for byvandringer i ukjent terreng, eller om du sitter på med andre.
Presisjonen på gps-enheten kunne kanskje vært noe bedre. Der vil gps-modellene i toppsjiktet trolig komme bedre ut. Og så er det fravær av TMC-løsning (Traffic Message Channel – trafikkinformasjon), men dette er ikke fullt implementert i Norge ennå, selv om både NRK og P4 så smått har begynt å få TMC på lufta. Muligens vil noe slikt kunne bli levert over internett i fremtiden?
De beste nyhetene ligger helt opplagt på programvare-siden. For med tilkobling til App Store kan programvare-leverandøren oppdatere navigasjonsprogrammet forløpende - dette er sjeldent tilfelle på en lukket gps-enhet.
De som er kjent med Navigon-løsninger fra før, som for eksempel fra Sonys gps-modeller, vil lett kjenne seg igjen i det grafiske. Også den kvinnelige stemmen er den samme. Det er støtte for flere språk, inkludert norsk.
Noen svakheter er det riktignok. Vi kunne ikke finne en måte å skru av POI-visningen på - ikke alle er opptatt av hvor mange MacDonald's-filialer det finnes rundt omkring. Og ikke finnes det fotoboksvarsling heller - kanskje det kommer senere?
Alt i alt presenterer Navigon en fullgod løsning som har mange fordeler ved å kunne bli løpende oppdatert. Begrensningen ligger selvfølgelig i maskinvaren, men faktisk kan og også denne oppgraderes i fremtiden - i motsetning til en vanlig gps.