TEST: Philips Brilliance BMD3270QP – Stor skjerm med «lav» oppløsning

Med størrelse som en liten tv er den nye skjermen fra Philips et beist på skrivebordet.

De siste årene har vi i all hovedsak brukt 27-tommere både på kontoret og hjemmekontoret. En stor skjerm, og på en middels skrivebord er 27 tommer relativt stort, er langt mer behagelig enn en liten skjerm. Du får et større bilde hvor det er lettere å se hva du holder på med, og det er for så vidt også bevist at større skjermer kan gjøre deg mer produktiv. Sist i en undersøkelse utført av InFact for MMD og Philips.

Her kom det frem at 84 prosent av de spurte jobber i flere programmer samtidig. Er pc-en da utstyrt med en liten skjerm må man hoppe frem og tilbake mellom programmene, mens man med en større skjerm enklere kan ha flere programmer fremme på skjermen samtidig. Her spiller også oppløsningen inn. Elementer som bilde-i-bilde eller bilde-ved-bilde, som lar deg vise bilde fra flere kilder på skjermen, kan også forenkle arbeidsdagen for mange brukere.

Høy nok oppløsning?

Det er imidlertid ikke bare å slenge en hvilken som helst 27-tommer opp på skrivebordet og forvente at du skal jobbe dobbelt så effektivt. Oppløsning spiller også en stor rolle. Desto større skjermen blir, desto høyere oppløsning bør den ha. En 27-tommer med 1920x1080-oppløsning har for eksempel lite for seg, annet enn for de som ser dårlig. Her bør en minst opp i 2560x1440 piksler, eller kanskje til og med 4K. Er skjermen større bør den gjerne ha mer enn 2560x1440 for å faktisk dra nytte av den store størrelsen.

Sånn sett er Philips Brilliance BDM3270QP en litt underlig skjerm. Som navnet muligens avslører, er det nemlig snakk om en 32-tommers skjerm. Det er ganske stort på en vanlig skrivebord. Skjermen har en fin design, med en ganske forseggjort fot med god ergonomi. Du har rikelig med tilkoblinger og smarte menyer for å tilpasse skjermen. Det underlig ligger i oppløsning. Philips har nemlig valgt et AMVA-panel med WQHD-oppløsning, altså 2560x1440.

TILKOBLINGER: Under på baksiden av skjermen finner du alt av bildetilkoblinger, mens USB-huben er plasser bak på siden av skjermen.

For all del, WQHD gir mange bildepunkter og mye plass på skjermen, men når størrelsen blir så pass stor som 32 tommer blir det et godt stykke mellom pikslene. Du får altså et noe mer «kornete» bilde, og det føles egentlig som litt sløs med plassen. I denne størrelsen hadde 4K-oppløsning, altså 3840x2160 passet bedre. Den fysiske størrelsen ville jo så klart være den samme, men man hadde hatt langt flere piksler å fordele programmene på, og et skarpere bilde. Ulempen er så klart at det ville økt prisen betraktelig.

Stor skjerm for pengene

Philips Briliance BDM3270QP er nemlig en relativt rimelig skjerm. Da vi sjekket lå prisene på rett rundt 5.000 kroner i de fleste nettbutikkene.  Det er knapt mer enn man gir for en grei 27-tommer med samme oppløsning og funksjonalitet. Slik sett er kanskje Philips avgjørelse om å gå for «lav» oppløsning lettere å forstå.

Skjermen er altså utstyrt med en WQHD AMVA-panel. AMVA er en slags mellomting mellom TN og IPS, og kan skilte med god kontrast og innsynsvinkel, og bedre fargegjengivelse enn TN. Paneltypen har mange av de samme fordelene som IPS, men har normalt sett ikke helt den samme fargekvaliteten. Samtidig er den gjerne en del raskere enn IPS. Et eksempel på det var da vi testet Eizos spillskjerm, Foris FG2421, med VA-panel i fjor. Den var lynrask, samtidig som fargekvaliteten var langt bedre enn med raske spillskjermer med TN-panel.

Philips-skjermen er også utstyrt med en ganske skikkelig skjermpanel. Våre målinger viste en gjennomsnittlig Delta E-verdi på 2,32. Det er under den «magiske» grensa på 3,0, og de aller færreste vil dermed være i stand til å skille eventuelle forskjeller i fargene som vises på skjermen fra slik fargen faktisk skal se ut. Desto lavere Delta E, desto mer korrekt vises fargene. Enkelt sagt kan man si at det kun er de som er godt trent som klarer å se forskjeller så lenge Delta E er under 3,0, og enda færre når det sniker seg ned under 2,0.

Fine farger

Der Philips Briliance BDM3270QP hadde litt problemer var med rødfargene, som ikke vistes fullt så korrekt som vi gjerne hadde sett det. I andre deler av fargeskalaen var resultatet etter kalibrering svært bra, fra 0,7 til 2,7. Takket være AMVA-panelet var kontrasten også meget, meget god. Vi målte statisk kontrast til hele 2815:1 ved 120 cd/m.

I bruk viste Philips BDM2370QP seg å være en behagelig bekjentskap. Farger vises for det meste veldig riktig, og fargeoverganger og kontrast var god. Den store skjermen plages imidlertid litt av at pikslene er i overkant synlige i noen sammenhenger – et resultat av den «lave» oppløsningen.

Vi har brukt skjermen til variert bruk, fra bildebehandling, som fungerte fint, til film og spill. Takket være en oppdateringshastighet på 76Hz, mot 60Hz på de fleste skjermer, og lav signalforsinkelse, var skjermen også fin til spill.

Philips BDM2370QP er godt utstyrt med tilkoblinger. Du har VGA (d-sub), HDMI, DVI og DisplayPort for bildetilkobling. Gitt oppløsningen er det en fordel å bruke DisplayPort eller DVI. Da får du også bedre nytt av fargeomfanget 10bits-panelet er i stand til å levere. Våre målinger viste at skjermen var god for noe over 100 prosent av sRGB totalt sett, men at det manglet ørlitt på rødfargene. Til gjengjeld hadde den flere farger enn sRGB i andre deler av fargespekteret.

Godt utstyrt

I tillegg til tilkoblingene for bilde, har skjermen også en usb-hub. Her har du to USB 3.0-porter til rådighet, samt to vanlige usb-porter. Én av usb-portene har i tillegg ladefunksjon, til bruk med for eksempel mobiltelefoner. Alt er plassert bak på skjermen – bildetilkoblingene under, og usb-portene på siden.

ERGONOMI: Takket være en stødig fot med gode justeringsmuligheter byr Philips-skjermen på god ergonomi.

Takket være en solid og smart fot er ergonomien god. Her har du både ymse roteringer og høydejustering. Philips BDM3270QP har også relativt lettforståelige menyer, slik at du enkelt kan gjøre endringer i profiler eller bildeinnstillinger. Menyene styres via et berøringsfølsom felt nederst på rammen.

Konklusjon

Philips BDM3270QP er en litt underlig skjerm. Den er stilig å se på, leverer god bildekvalitet og har rikelig med funksjonalitet og tilkoblinger. Det underlige ligger i at den er så pass stor som den er, men ikke har høyere oppløsning enn WQHD – altså 2560x1440 piksler.

Fordelen med oppløsningen er at Philips klarer å levere en både stor og god skjerm til en ganske fin pris. Rundt 5.000 kroner må du ut med for Philips BDM3270QP. Det er omtrent det samme som en god 27-tommer med samme oppløsning. Philips-skjermen er ikke helt på høyde med fargekvaliteten på de beste 27-tommerne i samme prisklasse, men så får du altså noen tommer ekstra å rutte med.

Den «lave» oppløsningen kan altså forsvares ved at prisen er så pass «lav» som den er. Og for dem som synes tekst gjerne blir i minste laget på en mindre skjerm med høy oppløsning, kan Philips BDM3270QP være et godt alternativ. At den i tillegg har god ergonomi er heller ikke til å kimse av.

Et interessant alternativ til Philips-skjermen kan være Benq BL3200PT, som vi testet for omtrent et år siden. Den er like stor, har samme oppløsning og samme paneltype, men koster noen hundrelapper mindre.