TEST: Fujitsu SL3260W - Stilig skjerm med bra bilde

Med sin 25,5 tommer fokuserer Fujitsu på design og allsidighet, kombinert med god bildekvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden folk flest ville omtalt en 24-tommer som en stor skjerm. Men med stadig fallende skjermpriser er 24-tommere i dag blitt den nye «folkeskjermen», og vil du ha en skjerm som er større enn naboens eller kollegaens er du nødt til å gå ett hakk opp i størrelse. Problemet er at for eksempel 27-tommers skjermer typisk har vært rettet mot profesjonelle brukere innenfor bildebehandling og grafisk design, og dermed har kostet deretter. Inntil nå.

Vi sett på skjermer fra 25,5 til 27 tommer, og vi har satt prisgrensen til 5 000 kroner. Vi ønsket å finne skjermen som var «størst og best» til under 5 000 kroner. Skjermene i testen er basert på en rimeligere type lcd-paneler enn hva som benyttes i proffskjermene, og har derfor dårligere bildekvalitet. Hvor mye dårligere, skal vi forsøke å finne ut i denne testen.

LES OGSÅ:

TEST: Asus VW266H - Stort bilde til en rimelig penge

Disse er med

Vi fikk inn skjermer fra Fujitsu, BenQ, Asus og Nec. LG, HP og Dell ble også invitert, men kunne ikke levere testprodukter. HP hadde en rimelig 27-tommers skjerm da vi inviterte til denne testen i midten av mai, men dette var en utgående modell. Vi vil komme tilbake til tester av de nye billigmodellene fra HP så snart disse er tilgjengelige. Foreløpig kan HP kun levere dyrere 27-tommere i proffklassen.

I denne artikelen tar vi for oss 25,5-tommeren SL3260W fra Fujitsu. Vi vil publisere tester av flere skjermer opp til 27 tommer de neste ukene.

Med vekt på design

Fujitsu har levert en skjerm i sin SL-serie, som er en serie skjermer beregnet på hjemmeunderholdning eller kontormiljøer hvor man legger vekt på design. Skjermen er laget i blank, svart «pianolakk», og tar seg godt ut på skrivebordet.

Oppløsningen er på 1 920 x 1 200 punkter, det vil si «full HD» og vel så det. Lcd-panelet er av TN-typen, som for de andre skjermene i testen. I praksis betyr det at fargene kan endre seg noe, avhengig av hvilken vinkel du betrakter skjermen fra – men til vanlig kontorbruk og bildebehandling på amatørnivå er det helt greit. Innsynsvinkelen er oppgitt til 170 grader.

Skjermfoten er en stødig, men forholdsvis enkel variant, som kun gir mulighet for å vippe skjermen litt bakover.

Når vi tar en kikk på baksiden av skjermen, finner vi to HDMI-tilkoblinger, i tillegg til VGA. Det er ingen DVI-inngang, så hvis du har en pc med DVI er du nødt til å kjøpe en overgang. Vi synes dette burde fulgt med skjermen. Selv om nye pc-er ofte har HDMI, vil vi tro veldig mange brukere fortsatt har pc-er som kun har DVI. I tillegg til de nevnte utgangene, er det for øvrig også en digital lydutgang (S/PDIF), slik at du kan videresende lyden fra en HDMI-kilde til et eksternt lydanlegg. Skjermen har integrerte høyttalere, men som for skjermhøyttalere flest egner disse seg best til tale – og dårlig til musikk og film, hvor du vil ha litt mer «trøkk».

Kronglete betjening

Av en eller annen uforståelig grunn insisterer Fujitsu på å plassere betjeningsknappene til sine skjermer på undersiden, slik at du må famle deg frem til dem. På denne skjermen er heller ikke knappenes funksjon markert på skjermrammen, men når du trykker en av dem vises en forklaring av knappens funksjon på skjermen. Så må du prøve å sikte deg frem til riktig knapp. Vi synes hele prosessen var ganske tungvint.

Du har de fleste justeringsmulighetene du forventer av en skjerm, inkludert mulighet til å justere fargebalanse manuelt. Det er ellers mulig å velge mellom en av flere forhåndsdefinerte innstillinger, som for eksempel «Office», «Movie» eller «Game». Med funksjonen «ACR» – eller Advanced Contrast Ratio – justeres bakbelysningen dynamisk avhengig av bildet på skjermen, slik at du får bedre kontrast i mørke scener i filmer og spill. Denne funksjonen må skrus på manuelt. Responstiden er oppgitt til 2 millisekunder (grå-til-grå). Såpass kjapp responstid kan være en fordel hvis du skal bruke skjermen til spill.

Bildekvaliteten på skjermen er god, og vårt kalibreringsverktøy gjorde forholdsvis små endringer i forhold til hvordan skjermen var levert fra fabrikken. Det betyr at folk flest, som ikke kalibrerer sine skjermer, får et godt bilde når de setter opp skjermen. Skjermen hadde et godt svartnivå, med lite lyslekkasje i kantene – noe vi ofte ser på rimelige skjermer.

Fujitsu SL3260W er en god skjerm, med godt bilde. Men enkelte irritasjonsmomenter trekker litt ned, og vi skulle ønske Fujitsu kunne lagt med en DVI-overgang. Ingenting er så irriterende som å komme hjem fra butikken med ny skjerm, og så finne ut at du ikke får koblet den til. På den annen side er det positivt at skjermen har to digitale innganger.

På neste side kan du lese mer om hvordan vi har testet skjermene.

LES OGSÅ:

TEST: BenQ M2700HD - Stor skjerm med middels oppløsning