Nyttig Linux på minnepinne

Enten du skal installere Linux eller kjøre en Live-løsning direkte fra minnepinnen – UNetbootin gjør det hele svært enkelt.

Publisert Sist oppdatert

Etter hvert er det ikke uvanlig at mindre bærbare pc-er leveres uten optisk enhet. Dette gjelder ikke bare Atom-baserte minibærbare og lignende, men også flere mer vanlige kompakte bærbare. I tillegg er det flere som kaster ut den optiske enheten i den bærbare og erstatter den med batteri eller en ekstra diskbrønn for harddisk eller SSD.

Såkalte Live CD-er for Linux har mange forskjellige bruksområder. For noen kan det være en enkel løsning for å teste ut Linux, mens man videre har spesielle Linux-distribusjoner som ikke er ment til å være vanlige brukeroperativsystem, men heller en samling systemverktøy.

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Å kjøre Linux fra en CD vil gjerne også bety lav ytelse – aksesstiden for lesing fra CD og DVD er svært dårlig sammenlignet med harddisk og spesielt flashminne. Man er også begrenset til å kun kunne lese, mens enkelte Linux-løsninger vil kunne settes opp med skrivetilgang til minnepinnen de kjører fra.

Det er stor ytelsesforskjell mellom usb-minnepinner. Noen minnepinner klarer knapt et par megabyte i sekundet på skriving av store filer, mens andre kan klarte over 20 megabyte i sekundet. En del av de nye USB 3.0-minnepinnene klarer også langt mer.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston DataTraveler Ultimate: Superrask minnepinne

For flere Linux-distribusjoner finnes det egne verktøy og veiledninger for hvordan man skal legge det på en usb-minnepinne. Hvorvidt det da bare er for installasjon eller også for videre bruk varierer med Linux-distribusjonen. For en del av disse er framgangsmåtene egentlig veldig tungvindte. Spesielt hvis man ser det opp i mot enkelt det kan være å bruke UNetbootin, som vi har tatt en titt på. Et annet alternativ kan også være Universal USB Installer. Ønsker man Windows 7-installasjonen på en minnepinne har Microsoft et eget verktøy for det. Man må da først lage en ISO av Windows 7-installasjonen hvis man ikke har fått Windows 7 via MSDN/Technet eller kjøpt det via Microsofts webbutikk.

Mer enn vanlig Linux

UNetbootin finnes til Windows, Linux og MacOS X. Nedlastingsstørrelsen er bare noen få megabyte. Listen av distribusjoner som er støttet er svært lang. I tillegg til kjente distribusjoner som blant annet Ubuntu, Fedora og Debian finner man også løsninger som Backtrack, PartedMagic, FreeNAS og CloneZilla. Man finner også mer dedikerte verktøy for antivirus, passordhacking og en enkel DOS-versjon til for eksempel BIOS- og firmware-oppdatering i listen over systemer som kan legges til minnepinnen.

En videre praktisk løsning er at UNetbootin kan laste ned distribusjonen du velger fra nettet – man slipper med andre ord å laste denne ned på forhånd.

LES OGSÅ:

Slik knekkes passordet på Windows og trådløsnett