POPULÆRT: Kotlin er et programmeringsspråk som blir stadig mer populært. Særlig med drahjelp fra Google. (Foto: Pixabay)

Programmeringsspråket Kotlin blir stadig mer populært

Jetbrains Java-konkurrent og det ledende språket for Android-utvikling klatrer opp til 15. plass i Tiobes indeks over populariteten til programmeringsspråk.

Publisert Sist oppdatert

Kotlin er anbefalt av Google for Android-mobilutvikling og fortsetter å klatre på Tiobes indeks over populariteten til programmeringsspråk, og nådde 15. plass på rangeringen for november 2023.

Etter å ha nådd topp 20 på Tiobe-indeksen i september med en score på 0,9 prosent, fikk Kotlin en score på 1,15 prosent denne måneden. Kotlin ble rangert som nummer 18 forrige måned.

Tiobe, en leverandør av kvalitetstjenester innen programvare, peker på Kotlins fordeler, inkludert interoperabilitet med Java og uovertruffen Android-portabilitet, som årsaker til språkets oppgang. Ifølge Tiobe-sjef Paul Jansen passer Kotlin også inn i en moderne programmeringskultur med uttrykksfulle språk som har et sterkt typesystem og unngår nullpekerunntak fra starten.

Kan vokse mye mer

– Basert på min erfaring er jeg ganske trygg på at Kotlin kan ende blant topp 10, sier Jansen.

– Det gjenstår å se om det noen gang kan skalere så høyt som en topp-fire-plassering, legger han til.

Tiobes indeks er basert på en formel som vurderer antall kvalifiserte ingeniører, kurs og tredjepartsleverandører for hvert språk over hele verden, ved å undersøke data i søkemotorer som Google, Bing og Yahoo.

I den rivaliserende Pypl Popularity of Programming languages-indeksen denne måneden rangerte Kotlin på 13-plass med en andel på 1,76 prosent, etter å ha falt litt fra år til år. Pypl vurderer populariteten til språket basert på hvor ofte språkopplæringer blir søkt i Google.