SAMARBEID: Konferansen Nordic Perspectives on Artificial Intelligence avholdes torsdag og fredag denne uken, og er en del av en serie med nordiske samarbeidskonferanser om tematikken. Årets konferanse arrangeres av Schibsted, NHO, SINTEF, Universitetet i Oslo og Oslo Science City. På bilder er administrerende direktør i innovasjonsdistriktet Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye og professor Morten Dæhlen som leder Universitetet i Oslo sin storsatsning dScience – Senter for data og beregningsvitenskap. (Foto: UiO)

Vil gjøre Norden til ledende AI-aktør i Europa

Samler 100 ledere fra teknologibedrifter, forskningsmiljøer og offentlig sektor fra Norden for å diskutere mulighetene for å styrke det nordiske samarbeidet innen kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

Når 100 toppledere fra de nordiske landene denne uken møtes hos Universitetet i Oslo, til konferansen Nordic Perspectives on Artificial Intelligence, er det for å diskutere felles løsninger innen blant annet språkteknologi, regulering og banebrytende, fremtidsrettede teknologier innen fagfeltet.

Konferansen arrangeres av Schibsted, NHO, SINTEF, Universitetet i Oslo og Oslo Science City.

– Norden både kan og bør bli en ledende aktør i utviklingen av kunstig intelligens i Europa. Sammen har vi betydelige ressurser til å investere i den nødvendige infrastrukturen for beregning og lagring av data, og vi har felles interesser blant annet i å utvikle språkmodeller for de nordiske språkene. Men for å lykkes må vi samle oss om en felles, nordisk satsing på på dette feltet, sier professor Morten Dæhlen, som leder Universitetet i Oslo sin storsatsning dScience – Senter for data og beregningsvitenskap, i en pressemelding fra UiO.

Sterkere sammen

Bakgrunnen for konferansen er den enormt hurtige utviklingen innenfor kunstig intelligens. 

– Nordiske land har sterke fagmiljøer innen kunstig intelligens og samlet er vi en kraftfull region for forskning og utvikling innen kunstig intelligens. Det finnes også en rekke interessante samarbeidsområder hvor vi har felles interesser og gode muligheter for samarbeid, blant annet innen medisin og helse, språkteknologi og knyttet til den pågående energiomstillingen, sier Dæhlen. Han får støtte av Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i innovasjonsdistriktet Oslo Science City:

– Utviklingen innen kunstig intelligens vil påvirke alle deler av samfunnet. Derfor er det viktig å skape gode og aktive møteplasser hvor forskere, næringsliv, offentlig sektor og politikere kan diskutere og finne løsninger. Slik kan vi bidra til en kunnskapsbasert og samfunnsnyttig utvikling og bruk av kunstig intelligens, sier hun i meldingen.