DELER ÆREN: UiA-professor Ole-Christoffer Granmo deler prisen som tiårets forsker med blant annet ledelsen ved UiA. (Foto: UiA)
DELER ÆREN: UiA-professor Ole-Christoffer Granmo deler prisen som tiårets forsker med blant annet ledelsen ved UiA. (Foto: UiA)

UiA-forsker kåret til tiårets forsker innen kunstig intelligens

Får prisen for arbeidet med Tsetlin-maskinen.

Publisert

UiA-professor Ole-Christoffer Granmo er kåret til tiårets forsker innen kunstig intelligens. Det er NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) som står bak prisen, og Granmo mottok prisen på NORA-konferansen i Stavanger 9. juni.

Prisen blir gitt ut for å anerkjenne forskere som har gjort en fremragende innsats de siste årene.

– Prisen går til Granmo for forskningsarbeidet med Tsetlin-maskinen. Vi er så imponert over arbeidet han har fått til. Arbeidet har vært svært verdifullt for utviklingen av kunstig intelligens i Norge de siste ti årene, sier Anne Håkansson, professor ved Universitetet i Tromsø og medlem av programkomiteen for NORAs årlige konferanse, i en pressemelding.

Granmo leder UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR). Han lanserte Tsetlin-maskinen første gang i 2018.

Glede og takknemlighet

– Jeg tar i mot prisen med stor glede og takknemlighet. I en verden hvor de store kjente Big Tech-selskapene dominerer og er nærmest enerådende, er prisen særleg viktig for oss som ønsker å fremme et ikke-kommersielt, grønt og demokratisk alternativ. Det er en anerkjennelse av arbeidet som er gjort og en inspirasjon til videre satsning, seier Ole-Christoffer Granmo.

Det er fantastisk å være forsker på UiA, og denne prisen er et bevis på at det ikke handler om størrelse, men vilje og mot til å satse.

Han understreker også at han deler prisen med mange støttespillere, både kollegaer ved UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR) og forskere over hele verden som har bidratt til videreutvikling av Tsetlin-maskinen.

– Jeg deler også prisen med ledelsen ved UiA, både tidligere og nåværende. De har gitt meg all frihet, støtte og muligheter hele veien. Det er fantastisk å være forsker på UiA, og denne prisen er et bevis på at det ikke handler om størrelse, men vilje og mot til å satse, sier han.

Tsetlin-maskinen er en logisk kode for opplæring av kunstig intelligens i en datamaskin. Det revolusjonerende med Tsetlin-maskinen er at den baserer seg på logikk i motsetning til tallbasert maskinlæring. Det gjør den raskere, mer kostnadseffektiv og lettere tilgjengelig for flere brukere. Chipen blir i dag brukt til ulike oppgaver innenfor fagfeltene helse, finans og forskning.