TEST: Kingston DataTraveler Ultimate: Superrask minnepinne

Med USB 3.0 blir også usb-minnepinner betydelig raskere.

Publisert Sist oppdatert

Flere produsenter av usb-minnepinner kommer nå med modeller som støtter USB 3.0. Først ut på vår testbenk er Kingstons DataTraveler Ultimate. Kingston leverer minnepinnen med kapasitet på 16, 32 og 64 gigabyte.

Tredobbel ytelse

Gode usb-minnepinner har tidligere kunne levere opp mot rundt 30 megabyte i sekundet. En del av de rimeligere minnepinnene har levert betydelig mindre. Dette har vært på lesehastighet – på skrivehastighet har det gjerne vært noe lavere selv for de beste, gjerne rundt 25 megabyte i sekundet, men også mindre.

Med større kapasitet har det også blitt mer aktuelt å overføre større mengder data. Om det tar 2 sekunder eller 0,8 sekunder å overføre en liten enkeltfil trenger ikke å bety noe i praksis. Skal man overføre et større datasett eller et par store videofiler blir det forskjell.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Tilkoblet USB 2.0 fikk vi lese- og skrivehastighet på opptil rett i overkant av 30 megabyte i sekundet. Dette som forventet – USB 2.0 er flaskehalsen. Med USB 3.0 økte skrivehastigheten til over 60 megabyte i sekundet, mens lesehastigheten gikk opp til 90 megabyte i sekundet. Med andre ord en henholdsvis fordobling og tredobling av ytelsen.

Opp i mot mange usb-minnepinner vi har testet tidligere er også ytelsen på små filer relativt bra, selv om man kan snakke om under 1 megabyte per sekundet for veldig små filer. For de fleste er det imidlertid ikke så veldig aktuelt å overføre svært store mengder med filer som bare er noen få kilobyte. På små filer blir det ingen stor forskjel mellom USB 2.0 og USB 3.0, men USB 3.0 kan i en del tilfeller gi en del bedre ytelse hvis man har samtidige lese- og skriveoperasjoner.

LES OGSÅ:

TEST: Verbatim USB 3.0 Desktop - Billig og rask med USB 3.0

Konklusjon

Ytelsesmessig har vi foreløpig ingen referanse mot andre USB 3.0-minnepinner, men det er ingen tvil om at dette er et svært aktuelt produkt for dem som har USB 3.0-støtte på pc-en og overfører større datamengder. Ser man det imidlertid opp i mot noen av de raskeste USB 2.0-minnepinnene, for eksempel i Corsairs GT-serie, er det rundt 40-50 prosent høyere pris.

DataTraveler Ultimate er ellers ganske tykk, og vi vil ikke se bort fra at den kan komme i veien for andre porter på enkelte pc-er. Videre kan det være at enkelte pc-er som leverer litt lite strøm på usb-portene ikke kan drive den – det følger da med en kabel som henter strøm fra en ekstra usb-port. Vi prøve minnepinnen på fem forskjellige pc-er med USB 2.0 og trengte ikke å bruke kabelen.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate Momentus XT 7200.1 - Vellykket hybrid?