Skjermdump av Partyrock.
ROCK ON: Når du går til partyrock.aws møtes du av dette skjermbildet. Ut fra dette ligger en verden av kunstig intelligens for dine føtter. Eller fingre. (Skjermdump)

Let’s rock!

Partyrock, merk deg navnet, er en fantastisk introduksjon til generativ kunstig intelligens. Fra det litt anonyme AWS.

Publisert Sist oppdatert

Anonyme Amazon Web Services? Ikke for folk i bransjen eller de store kundene som kjører svære løsninger i Amazons skyløsninger. Men for folk flest «AWS» neppe en del av dagligtalen.

Enter Partyrock. Den morsomste interaktive appen eller programmet for å bruke kunstig intelligens. Så langt. Og svært enkel å komme i gang med. 

Jeg klikket på lenken (partyrock.aws) og opp kom et meget intuitivt brukergrensesnitt. Et forferdelig ord «brukergrensesnitt», men altså et skjermbilde for peking, klikking og skriving.

Jeg ba om å få tegnet en liten blå hest: «Tegn en hest». Så ba Partyrock meg om å beskrive hesten, og jeg skrev: «Den er liten og blå». Og da fikk jeg nettopp det på skjermen. Min første test tok ikke mange sekundene, og deretter er det lett å bli hektet på litt «hello world» og stadig litt mer avanserte saker.

Liten, blå hest laget av Partyrock. AI Kunstig intelligens.
AI-TEGNING: En liten blå hest. (Foto: Generert av Partyrock).

Hvor kapabel Partyrock er til å generere avansert programkode har jeg ikke fått tid til å se på, men jeg ser av andre at det lar seg gjøre på samme enkle vis.

Lag egne AI-apper

Med Partyrock kan du leke med kunstig intelligens, men du kan også lage dine egne AI-baserte apper som du kan publisere og la andre bruke. I alle fall til mindre oppgaver kan du raskt lage nyttige verktøy for dine medarbeidere uten å kode.

 Hvor kjapt kan du ikke få til en app som sjekker hvilke møterom som er ledige, eller i alle fall ikke er booket.

Nå skal det sies at vi alle vet at det alltid sitter folk i det rommet du har reservert til et kjapt møte. Da nytter det ikke med en app, med mindre du har en robot den kan styre, som fysisk sjekker om møterommet virkelig er fritt for folk eller ei. Har du en sånn, er det ingenting i veien for at du lager en slik app på null komma noe.

Gjennom å ha det gøy med Partyrock kan du lære deg mulighetene som ligger i generativ kunstig intelligens, og teknikkene som skal til for å dra nytte av AI.

Som sagt, er det enkelt å komme i gang med Partyrock. Du trenger ikke en egen AWS-konto, men kan logge deg på med egne kontoer fra Amazon, Google eller Apple. Og når du har laget noe du vil dele, kan du gjøre det ved hjelp av ditt foretrukkede sosiale medium.

En annen sak er at du kan sette i gang på engelsk, norsk eller et annet språk både du og Partyrock kjenner til.

Bygger på fundament

Det ligger flere såkalte foundation-modeller tilgjengelig, som brukes som grunnlag for å bygge AI-apper. En foundation-modell er en generativ AI-modell som er trent på ekstremt store datamengder på samme måte som en stor språkmodell (mest kjent er ChatGPT fra OpenAI). Forskjellen er at en foundation-modell er mer generell enn en språkmodell.  Det norske ordet fundament kan på mange måter være passende. 

AWS-verktøyet Bedrock, som Partyrock er basert på, lar deg velge mellom forskjellige modeller, alt etter hva som passer dine behov best. Dermed blir du i stand til å lage bilder og tegninger, forstå språk, utføre beregninger av alle slag og alt det du kan se for deg at kunstig intelligens kan brukes til. 

Under panseret ligger det masse spennende teknologi som det er mulig å dykke langt ned i hos AWS og med et enkelt søk på nettet. Partyrock er på én gang den enkleste og kraftigste løsningen for generativ kunstig intelligens i alle fall jeg har lagt fingrene på.