LINUX: Det er en bekymringsfull økning i løsepengeangrep mot Linux-systemer. (Foto: Istock)
LINUX: Det er en bekymringsfull økning i løsepengeangrep mot Linux-systemer. (Foto: Istock)

50 prosent vekst av denne angrepstypen

Ny rapport fra Trend Micro viser at antall løsepengengrep vokser.

Publisert

I en fersk rapport fra cybersikkerhetsselskapet Trend Micro, kommer det frem at selskapet blokkerte 63 milliarder cyberangrep i løpet av første halvår. Det tilsvarer en angreps-vekst på over 50 prosent fra 2021.

Cybersikkerhetsselskapet mener at løsepengeangrep mot Linux-systemer vil akselerere i årene som kommer, og viser til at antall løsepengeangrep mot Linux økte med hele 75 prosent i løpet av de siste 12 måneder. Også Check Point har uttalt at løsepengevirus er en stor trussel.

Ifølge rapporten er det spesielt offentlige myndigheter, helsevesenet og produksjonsmiljøer som de cyberkriminelle retter sine løsepengeangrep mot.

Løsepengevirus-angrep mot Linux

En av de mer oppsiktsvekkende tendensene i årets rapport sammenlignet med samme periode i 2021, er at Linux-systemene virkelig har havnet i søkelyset til de cyberkriminelle. Mens det ble oppdaget 1.121 angrep av løsepengevirus mot Linux-systemer i første halvdel av fjoråret, hadde antallet angrep i år økt til 1.961, noe som tilsvarer en stigning på hele 75 prosent.

– Vi følger utviklingen av nye trusselgrupper nøye og registrerer at de ikke bare fortsetter å utvikle forretningsmodellene sine, men at de også blir stadig flinkere til å fokusere cyberangrepene sine med enda større presisjon. Derfor blir det enda viktigere at virksomheter blir flinkere til å overvåke, kartlegge, analysere, forstå og beskytte det økende omfanget av de digitale angrepsoverflatene, sier kommunikasjonssjefen i Trend Micro, Karianne Myrvol i en pressemelding.

Tjenestemodell

Løsepengeangrep-som-en-tjeneste økte også kraftig i løpet av årets seks første måneder. Store aktører som Lockbit og Conti er ansvarlig for mye av veksten, hvor disse to aktørenes cyberangrep med løsepengevirus-som-en-tjeneste økte med hele 500 prosent sammenlignet med fjoråret.

Størst vekst hadde Lockbit, hvor antallet angrep økte fra 341 i løpet av første halvdel av 2021, til hele 1.843 angrep i løpet av samme periode i år.