Google bøyer av for EU-krav

Søkegiganten gir etter for press fra EU i personvernspørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Google-data om sluttbrukere, som i dag lagres på selskapets servere i opptil to år, skal nå gjøres anonyme etter 18 måneder.

Dette går fram av et brev sendt fra Google-advokat Peter Fleischer til EUs arbeidsgruppe mandag. Brevet var et svar på en henvendelse som kom fra EUs "Article 29 Data Protection Working Party" i mai. Denne arbiedsgruppen i EU arbeider med å harmonisere lovgivningen i Europa om transport og vern av av personopplysninger.

EUs arbeidsgruppe uttrykte bekymring for at Google har sett seg nødt til å oppbevare data i sine serverlogger i 18 til 24 måneder, og påpekte at dette ser ut til å være i strid med EU-regler for personvern.

Persondata

Serverloggene fra Google inneholder søkehistorikk som kan knyttes opp mot enkeltpersoner. Dette kan derfor regnes som personlige data, mener EU-gruppen.

LES OGSÅ: Google-kjøp blir gransket

I brevet sendt mandag skriver Fleischer at Google skal se på muligheter for å endre sine web-informasjonskapsler (cookies) og redusere tidsrommet slik informasjon ligger lagret på brukernes pc-er. Informasjonskapsler er små filer som unikt identifiserer en nettleser og brukes til å spore surfe-atferd og brukerpreferanser.

Fleischer forsikrer i brevet at Google vil anonymisere dataene etter 18 måneder, men dette er også et krav som står fast.

"Vi står steilt imot alle forslag om at vi kan ivareta våre interesser med hensyn til sikkerhet, innovasjon og vern mot svindel ved kortere data-oppbevaring enn 18 måneder" skriver Google-advokaten i brevet til EU.

LES OGSÅ: Google verst i verden

Selskapet hevder at loggdataene er nødvendige for å kunne utvikle bedre søkealgoritmer, beskjempe klikk-svindel og søppel-epost og overholde juridiske krav til datalagring. Google mener også at det viktig å sikre seg slike data for å kunne bidra til å bekjempe nettrelatert kriminalitet slik som overgrep mot barn.

Advokaten viser også til EUs eget datalagringsdirektiv, der det kreves at slike data oppbevares i seks til 18 måneder. Den nye loven skal tre i kraft i 2009.

Kjent problem

Ifølge Danny Sullivan, kjent ekspert på søkemotorer og redaktør av nettstedet Search Engine Land, er mye av kritikken mot Google berettiget, men også gyldig for andre aktører.

- Denne kritikken er jo minst like relevant i forhold til Yahoo, Microsoft og mange andre selskaper på nettet, sier Sullivan til IDGs nyhetstjeneste.

Ifølge Sullivan har verken Microsoft eller Yahoo oppgitt hvor lenge de tar vare på sine informasjonskapsler.

LES OGSÅ: Storebror! Se meg!

Teknisk svak

Sullivan mener også at arbeidsgruppen i EU avslører en viss teknisk uvitenhet. Det blir feil å legge for mye vekt på serverlogger, synes han.

- Som andre søkemotorer, samler Google informasjon om brukere hver gang de registrerer seg på en tjeneste, som Gmail eller Adwords. Disse " brukerdatabasene" inneholder mer personlig informasjon enn serverloggene kan samle, og denne informasjonen blir gjerne beholdt helt til brukeren stenger kontoen eller aktivt går inn og sletter informasjonen, påpeker Sullivan.

Det er ventet at Googles svar på EUs henvendelse vil bli evaluert i løpet av juni.