TEST: Samsung SSD 840 Evo og Micron M500: To gode kjøp

Flott kombinasjon av ytelse og pris.

Publisert Sist oppdatert

Verken Crucial eller Samsung prøver med sine nyeste SSD-modeller å være de aller raskeste på markedet. I stedet er fokuset satt på å levere en kombinasjon av høy ytelse og en god pris.

For den jevne bruker vil forskjellene mellom mange av SSD-ene på markedet i dag være målbare ved hjelp av testprogramvare, men normalt sett ikke merkbar ved praktisk bruk. Sett slik kan det for mange være lite hensiktsmessig å bruke ekstra penger på de aller raskeste. I tillegg er det også andre faktorer som kan påvirke det man bør velge.

Samtidig har Samsung med deres 840 Evo en overraskelse på lur med funksjonalitet i deres programvare, som gjør at deres nye SSD på noen områder også blir den raskeste på markedet.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vertex 450: Rask SSD-oppgradering

 

Crucial M500

Crucial er et merkenavn fra minnegiganten Micron. I enkelte markeder selges SSD-en også under Micron-navnet. Dette er en av de større aktørene på markedet og står også bak leveranse av SSD-er til en rekke store pc-produsenter. Skal slike kunder nås blir pris ekstra viktig.

Med modeller som RealSSD m4 ble Crucial populære på SSD-markedet for allerede et par år siden. I motsetning til en del av sine konkurrenter har de ikke hatt det travelt med å gjevnlig komme med nye SSD-modeller - å operere med samme toppmodell i to år kan på en måte høres merkelig ut, men selv på slutten var ikke m4 et direkte dårlig kjøp.

Nye M500 er i likhet med forgjengeren m4 basert på kontrollerteknologi fra Marvell, men med egenutviklet styringsprogramvare. Selve MLC-flashminnet er fra Micron selv, og er produsert med 20 nm-teknologi. For å redusere produksjonskostnadene har man her tatt i bruk et design som gjør at man får mer lagringsplass i forhold til størrelsen på brikkene enn en den andre aktører som produserer med 19/20 nm-teknologi.

Crucial M500 er oss bekjent den første SSD-en på markedet med støtte for eDrive. Dette er en teknologi for maskinvarebasert kryptering som kan aktiveres gjennom Microsofts BitLocker-funksjon i Windows. Tidligere har maskinvarebasert kryptering av SSD-er og harddisker - også kalt selvkrypterende disker - blitt aktivert gjennom pc-ens BIOS. BitLocker-funksjonen i Windows har tidligere kun brukt programvarebasert kryptering, hvilket reduserer diskytelsen. eDrive er primært sett da en funksjon som gir enklere administrasjon av diskkrypteringen.

Et element vi tidligere har sett på enkelte SSD-er, men primært SSD-er rettet mot nettverkstjenere og bruk som eksterne løsninger knyttet til USB 3.0 eller Thunderbolt, er en kondensator som gjør at SSD-en skal ha litt reservestrøm i tilfelle strømbrudd. Denne strømmengden skal være nok til at data å lagre data som ligger i SSD-ens skrivebuffer skal blir lagret.

Modellen av M500 som vi testet var i vanlig 2,5-tommers formfaktor. Crucial vil imidlertid også levere SSD-en både som mSATA og M.2. M.2 er en helt ny formfaktor og denne typen SSD vil være koblet mot PCI Express, hvilket gir muligheter for høyere ytelse enn Serial ATA. Oss bekjent er det foreløpig ikke pc-er på markedet som benytter M.2, men dette forventer vi kommer i løpet av året. mSATA er imidlertid en formfaktor man har sett i mange bærbare de siste par årene. Spesielt gjelder dette ultrabærbare. Dette blir ganske enkelt en mer kompakt SSD som er bedre egnet for tynne maskiner, men vi har også sett mSATA-støtte/bruk i større bærbare og stasjonære.

M500 leveres med kapasitet på 120, 240, 480 og 960 gigabyte kapasitet. Som for de fleste SSD-ene på markedet er det en viss forskjell i oppgitt ytelse mellom kapasitetsalterantivene. Alle modellene er oppgitt til å ha opptil 500 megabyte per sekund i lesehastighet, mens skrivehastigheten er oppgitt til henholdsvis 130 megabyte per sekund for 120 gigabyte-versjonen, 250 megabyte per sekund for 240 gigabyte-versjonen og 400 megabyte per sekund for 480 og 960 gigabyte-versjonene. Modellen vi testet var på 480 gigabyte, som da altså vil ha litt høyere skriveytelse enn 240 gigabyte-versjonen som trolig vil være den modellen aktuell for de fleste.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate SSHD: Litt SSD, mest harddisk

 

Samsung 840 Evo

Samsung kom på markedet med deres 840 og 840 Pro-modell i fjor høst. 840 Pro er fortsatt blant de aller raskeste på markedet, mens 840 Evo er en oppfølger for standardversjonen av 840.

Det spesielle med 840 når den kom var bruken av såkalt TLC-flashminne. TLC står for Tripple Level Cell og betyr at tre bit lagres per minnecelle. Dette i motsetning til MLC-flashminne (Multi Level Cell) der 2 bit lagres per celle. I vår test av 840 har vi gått igjennom en del potensielle ulemper med TLC kontra MLC. Kort oppsummert er det blant annet et spørsmål om skrivebelastningen som minnet tåler over tid. Selv om TLC ikke tåler å bli overskrevet like mange ganger, skal det ikke være et praktisk problem for en vanlig bruker.

Tallene Samsung selv oppgir for levetid tilsier at 250 gigabyte-versjonen av deres TLC-baserte SSD-er skal klare 40 gigabyte med daglige skriveoperasjoner (etter JEDEC-standard) i 11 år. Versjonene på 120 og 500 gigabyte skal klare henholdsvis 7 og 22 år med en slik skrivebelastning, som vil være mer enn det vanlige brukere vil ha. Det man tidligere har sett, spesielt med noen av Samsungs modeller, er at de gjerne tåler mer skrivebelastning enn hva produsentene oppgir.

Til sammenligning oppgir Crucial at deres M500 skal klare 40 gigabyte per dag i fem år. Trolig er dette tall for den minste modellen på 120 gigabyte.

Samsung benytter egen kontrollerteknologi og eget flashminne i sine SSD-er. Det er støtte for maskinvarebasert kryptering, men i motsetning til Crucial støttes ikke eDrive-spesifikasjonen. Dette er imidlertid forventet i en senere programvareoppdatering.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

 

Samsung skal også ha honnør når det gjelder programvare. Vi liker deres Magician-programvare som gir muligheten for å overvåke SSD-ens helse, samt kjøre diagnosetester og enkelt å gjøre oppdatering av styringsprogramvaren.

 

Når det gjelder 840 Evo kontra forgjengeren er det et par nyheter som kan trekkes fram spesielt. Det første er såkalt TurboWrite. Dette er en løsning ser Samsung setter av en liten del av SSD-en til å gi ekstra ytelse gjennom at kun 1 bit lagres per minnecelle i stedet for 3 bit.

840 Evo leveres med kapasitet på 120, 250, 500, 750 og 1000 gigabyte. Størrelsen på TurboWrite er henholdsvis 3, 3, 6, 9 og 12 gigabyte på disse modellene. Det er spesielt på små spredte skriveoperasjoner at minneteknologien som Samsung benytter vil kunne gi redusert ytelse, men gjennom TurboWrite-løsningen reduserer man tiden en del skriveoperasjoner tar og SSD-en vil i ledige øyeblikk stokke om på dataene som først har blitt skrevet til denne "hurtigbufferen".

Den andre nyheten er RAPID - eller "Real-time Accelerated Processing of I/O Data". Dette er en funksjon som må aktiveres via Samsungs Magician-programvare og er basert på teknologi fra selskapet Nvelo.

 

Nvelo har vi et vist kjennskap til fra før - blant annet har Corsair og OCZ levert SSD-er som via programvare fra dette selskapet fungerer som store hurtigbuffere for harddisker - en svært smart og effektiv løsning. I stedet for at en SSD benyttes som hurtigbuffer for en harddisk innebærer RAPID at systemminnet er buffer for en SSD. RAPID kan benytte opptil 1 gigabyte av minnet som hurtigbuffer og kan på en del områder gi en solid ytelsesforbedring på en del bruksområder.

Foreløpig er 840 Evo kun tilgjengelig i 2,5-tommers formfaktor så vidt vi kan se.

Les videre på neste side...