MICROSOFT ØKER: I fjor kom Microsoft tilbake på toppen over nettlesere med flest hull. Det kan tenkes endrer seg når Windows 10 med den helt nye nettleseren kommer på banen. (Illustrasjon: Skjermbilde fra Symantec-rapporten)

Nettleserne med flest sikkerhetshull

Nettleser med tilhørende tilleggsprogrammer rammes hardt av sikkerhetssvakheter. Her er oversikten over de med flest hull.

Publisert Sist oppdatert

Nettleseren er det viktigste programmet for internettbruken vår. Derfor er sikkerheten i disse produktene kritisk, for at brukerens datasikkerhet skal ivaretas. Dette er også sant for innstikksprogrammene som brukes i nettleserne, og derfor er både nettleser og plug-in-modulene mål for en rekke dataangrep.

Sikkerhetsselskapet Symantec viser i den nyeste utgave av sin årlige sikkerhetsrapport, Internet Security Threat Report 20, hvordan utviklingen har vært for nettleserenes sikkerhet. I rapporten finner vi statistikk over sårbarhetene som de største nettleserne har vært belemret med i perioden 2011 til 2014. I tillegg finner vi også oversikten over hvilke innstikksprogrammer som har vært hardest rammet av svakheter.

Microsoft på topp i 2014

Den tvilsomme æren av å toppe listen over nettlesere med flest sikkerhetsbrister, har gått på omgang blant de største aktørene. I 2011 og 2012 var det Apples Safari som toppet Symantecs oversikt, mens i 2013 var Google Chrome på toppen, og i fjor toppet Microsoft Internet Explorer listen med klar margin.

For oss nordmenn er det hyggelig å se hvordan norske Opera gjør det på denne statistikken – produktet har hatt klart færrest svakheter i alle årene som Symantecs statistikk dekker.

Det totale antallet svakheter i nettleserne har variert litt over årene, der 2012 var et toppår med 891 registrerte svakheter. Deretter gikk tallet kraftig ned til 591 svakheter året etter, før det var en liten vekst i fjor, til 639 svakheter. Dette utgjør en vekst på åtte prosent, i forhold til året før.

Java og Adobe

Oversikten over feil i plug-in-programmene som brukes av nettleserne inneholder få overraskelser. Oracle Java og Adobe Reader og Flash-avspiller dominerer denne oversikten fullstendig.

Denne programvaren har vært sterkt kritisert i en årrekke for den svake sikkerheten, og det er enkelt å lese ut av statistikken til Symantec hvorfor det har vært slik. De røde og oransje delene av stolpediagrammet viser antallet oppdagete svakheter i disse produktene for de siste to årene, inndelt etter måned.

INGEN OVERRASKELSER: Listen over tilleggsprogrammer med sikkerhetshull domineres av Java (oransje) og Adobe (rødt). (Illustrasjon: Skjermbilde fra Symantec-rapporten)

For å minimere risikoen for å bli utsatt for skadelig programvare som utnytter feilene i nettlesere og innstikksprogrammer, finnes det bare ett tiltak som hjelper: Oppdater disse programmene ofte og raskt