Superkraftig mobilt bredbånd
Nokia Siemens har presset 173 Mbps ut av fremtidens mobile bredbåndteknologi, LTE.
Hvis du synes at HSDPA er raskt så vent til du opplever Nokia Siemens sin kommende teknologi for mobilt bredbånd.
Teknologien som kalles LTE står for Long Term Evolution (LTE) og kan tilby en teoretisk nedlastingshastighet på 100 Megabits per sekund (Mbps). Opplastningshastigheten vil være på «kun» 50 Mbps. I teorien vil LTE være mer enn ti ganger så rask som HSDPA, når teknologien lanseres.
LES OGSÅ: Netcom og Telenor får bygge LTE
Et av målene til LTE-teknologien er å kunne tilby høy hastighet til mange tilkoblede brukere. Nokia Siemens Networks sier at selskapet ser for seg en stor økning av antall mennesker som vil være «alltid koblet på» til et mobilt bredbånd i fremtiden. Det er derfor viktig å kunne dimensjonere teknologien slik at mange brukere ikke berører ytelsen bemerkelsesverdig.
Det finsk-tyske selskapet sier også at i fremtiden vil mengden av data som overføres være kolossalt mye større enn i dag. Blant annet vil overføring av HD-filmer over et mobilt bredbånd være en realitet med LTE.
Hastighetsrekord
Da Nokia Siemens testet teknologien inne i sitt laboratorium i fjor, klarte man å oppnå en reell overføringshastighet på 160 Mbps. Men det var ett år siden, da teknologien var i krybbestadiet. Selskapet utføre nylig en ny test. Denne gangen utendørs, og da klarte man å oppnå svimlende 173 Mbps.
LTE er den åttende versjonen av UMTS-standarden og en av mange potensielle arvtakere til dagens 3G-nett, når sistnevnte skal pensjoneres. LTE er er også designet slik at det kan eksistere samen med dagens 3G-løsninger.
Det interessante med LTE er at den har mye til felles med dagens moderne WLAN-teknologi. Blant annet benyttes antenneteknologien MIMO (Multiple Input / Multiple Output) og den fungerer i 2,6 GHz området. Mye tyder på at trådløs teknologi av it-selskaper er i ferd med å smelte sammen med trådløs teknologi utviklet av teleselskapene.
Vi gleder vi oss til å teste LTE, men dette vil ikke kunne skje før utgangen av 2010. Innen da skal Nokia Siemens ha videreutviklet og optimalisert teknologien. Når det er i gjort, skal teknologien godkjennnes av blant annet EU, telekommunikasjonsgruppen 3GPP og drøssevis av teleselskaper.