TEST: Huawei U8230 - Avansert Android til lavpris

Til tross for at Huawei U8230 ikke koster mer enn et par tusen kroner, har den det meste du forventer av en avansert smartmobil.

Publisert Sist oppdatert

Kinesiske Huawei er forholdsvis ukjente i Norge, men selskapet er blant verdens største innenfor nettverksinfrastruktur til telekomselskaper verden over. Selskapet satser nå sterkt på mobiltelefoner, og lanserte i sommer sin første mobiltelefon på det norske markedet.

Huawei U8230 er en billigtelefon som selges for rundt 2 000 kroner uten abonnement. Likevel er telefonen forholdsvis avansert, selv om det selvfølgelig er spart litt her og der for å få ned prisen. Den har for eksempel en litt dårligere skjerm enn dyrere telefoner, og den er litt tregere – selv om vi ikke opplevde hastigheten som noe problem. Det meste går noenlunde kjapt, men det hender ting kan hakke litt.

Android 2.1

U8230 benytter en 3,5-tommers touchskjerm av den kapasitive typen, det vil si at den reagerer på lette berøringer (slik vi er vant til fra dyrere telefoner som iPhone). Skjermen har en oppløsning på 480 x 320 punkter og selv om bildekvaliteten er et hakk under skjermene på dyrere telefoner, opplever vi skjermen som god i forhold til prisen.

Telefonen er basert på Android 2.1-plattformen, og dermed har du tilgang til et enormt antall programmer du kan laste ned gratis fra Android Market (betalingsapplikasjoner er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge). Huawei har utvidet funksjonaliteten i Android med det de kaller «Emotion skin». Mens du på en standard Android-telefon bare kan bla sidelengs mellom startskjermene, kan du på U8230 i tillegg bla oppover og nedover. Et trykk på styrekulen viser en oversikt over alle startskjermene (som et rutenett), slik at du raskt kan gå til den startskjermen du ønsker. Det er faktisk mulig å legge til så mange skjermer du vil både i høyden og bredden, og hver skjerm kan inneholde «widgets» eller snarveier til programmer. Huawei har lagt ved en rekke egne widgets («Emotion widgets») som viser for eksempel vær, kalender, og så videre. I tillegg kan du selvfølgelig bruke vanlige Android-widgets.

Programvaren Roadsync følger med for synkronisering mot Exchange, men du kan også bruke den innebygde Exchange-synkroniseringen i Android 2.1 (denne har ikke like mange muligheter som Roadsync). Med den medfølgende programvaren Documents To Go kan du vise vedlegg laget i Microsoft Office – men du må betale ekstra hvis du vil ha mulighet til å redigere dokumentene. Nettleseren fungerer veldig godt, men det er ikke støtte for multitouch. I stedet må du trykke raskt to ganger på skjermen for å zoome inn eller ut, eller bruke zoom-knappene som dukker opp på skjermen.

Godt utstyrt

U8230 er en godt utstyrt telefon i forhold til prisen. Den har både wlan, Bluetooth 2.1, gps og kompass, og den støtter alle relevante mobilnettverk, inkludert «turbo-3G» (HSPA). Kameraet i telefonen har en oppløsning på 3,2 megapiksler, og vi setter pris på at det er en egen kameraknapp på siden av telefonen. Kameraet tar dessverre ikke spesielt gode bilder, og mangler også blits. Men utendørsbilder i godt lys blir ikke så aller verst. Det er også støtte for videoopptak, men i lav oppløsning (352 x 288).

Telefonen fungerer fint som musikk- og underholdningsmobil, med en helt grei musikkspiller. Men av en eller annen grunn har Huawei valgt en 2,5-millimeters hodetelefonutgang i stedet for 3,5 millimeter, som de fleste andre telefoner har. Det gjør at du trenger en overgang til de fleste hodetelefoner (følger ikke med).

Til tross for et par mindre mangler, har Huawei alt du kan forvente av en telefon til denne prisen – og vel så det. Er du ute etter en rimelig Android-telefon, er Huawei U8230 antagelig det aller beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå.