PASS PÅ: - Ikke stol på at du har dekning over alt i fjellet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. Foto: Telenor

Mobilvettregler for påsken

Mobildekningen er blitt veldig god i Norge, også i fjellet. Men stol ikke på at det er dekning hvor du enn ferdes. God påske, men husk mobilvettreglene.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det etter hvert er blitt god dekning, er mobilen som eneste sikkerhet ingen god ide, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor. Fjellet både i nord og sør kan være spesielt ille denne påsken.

- Batteriet kan være tomt eller uvær kan ha satt mobilnettet ut av funksjon. Innerst inne vet vel de fleste av oss at mobilen ikke er et nødnett, men i forkant av utfart til fjellet må jeg som dekningsdirektør også understreke dette engang til.

Skal du ut på tur, ta gjerne med mobiltelefonen. Ekstra batteri er ikke lett å ta med lenger, men ta gjerne med en batteriforsterker eller ladeenhet. Ikke belag din sikkerhet på at mobilen skal virke. Den kan være mange årsaker til at den ikke gjør det-. Ta med kart, kompass, sjøkart og helst maritim VHF hvis du er til sjøs. Mobilen som eneste sikkerhet er ikke en god idè.

Telenors mobilvettregler

1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på tur eller på fjellet. Ikke la mobilen være ditt sikkerhetsutstyr!

2. Ikke stol på at du har dekning overalt.

3. Ikke avtal å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.

4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras.

5. Spar på batteriet, du kan få bruk for det.

6. Husk lader og eventuell batteriforsterker/ekstra ladeenhet. Ekstra powerbank tilkoblet holder også mobilen mer varm i kulda.

7. Oppbevar mobiltelefon og ekstra ladeenhet nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.

8. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (forutsatt at det fungerer):

  • Slå av mobilen.
  • Ta ut SIM-kortet, eller skru på mobilen uten å taste pinkode.
  • Slå på mobilen.
  • Ring 112.