TEST: Samsung Ativ S I8750 - En Galaxy med Windows Phone?

Samsung satser på Windows Phone 8 med en stor og god telefon.

Publisert Sist oppdatert

Samsung har vokst til å bli verdens største mobilprodusent. Mye av veksten de siste årene kan de takke Android for. Da er det kanskje ikke rart at de så til sitt eget Android-flaggskip da de lagde Windows Phone 8-telefonen Ativ S, selskapets Windows Phone 8-flaggskip.

Med tanke på den enorme suksessen Samsung har hatt med Galaxy S3 siden lanseringen i fjor sommer, er det kanskje ikke så rart at Ativ S har svært mye til felles med Galaxy S3 – i alle fall utvendig. Designen er nær sagt identisk.

Blant annet er den knallgode skjermen på 4,8 tommer med 1280x720 pikslers oppløsning den samme. Kanskje den største forskjellen er baksiden, som fortsatt er laget i plast, men som skal se ut som børstet stål. Baksiden tas av for å få tilgang til batteriet, sim-kort-sporet og minnekortleseren. Designen er pen, om enn kanskje ikke fryktelig spennende.

Standard innmat

Om mye er likt på utsiden, er det store forskjeller under skallet. Den kraftige firekjerneprosessoren fra Galaxy S3 er erstattet med den samme tokjerne Snapdragon Krait-prosessoren på 1,5 gigahertz som vi finner i de andre Windows Phone 8-toppmodellene.

Produsentene må følge strenge retningslinjer om de vil lage Windows Phone 8-telefoner. Det innebærer at Samsung Ativ S egentlig er veldig lik Lumia 920 og HTC 8X på innsiden. Når det gjelder maskinvaren er nok kanskje den viktigste forskjellen mellom de to telefonene at Ativ S har mindre lagringsplass, 16 gigabyte mot Nokia Lumia 920s 32 gigabyte. Til gjengjeld har Ativ S støtte for minnekort, noe Lumia 920-eierne kan se langt etter.

Totalt sett er ytelsen omtrent identisk med det vi opplevde med Lumia 920. Apper starter raskt og flyter glatt og fint. Surfing med Internet Explorer fungerer fint, og nettleseren takler det meste av nettsider uten å mukke.

Den ene er den andre lik

Med Android er det store forskjeller fra telefon til telefon, og fra produsent til produsent. Her kan produsentene selv tilrettelegge og tilpasse operativsystemet etter eget ønske.

Microsoft har lagt ganske strenge føringer for hva som er tillatt med Windows Phone 8: relativt lite. Menysystemet er identisk fra en Windows-telefon til en annen. De forskjellige produsentene kan imidlertid legge til egne apper om de ønsker der. I Samsungs tilfelle er det blant annet snakk om selskapets prate-app, en musikkspiller og appen Family Story, som lar deg dele bilder og små oppdateringer med familie og venner.

 

Samsung har altså lagt til et knippe apper, men vi savner de virkelig gode appene. Apper som Nokias forbedrede kart-app Nokia Kart, med skikkelig bil-navigering. På Ativ S er vi begrenset til den langt enklere standard kart-appen. Samsungs musikkspiller er heller ingen direkte slager. Ønsker du å lytte til musikk fra nettet her, er det bare å finne frem kredittkortet. Da foretrekker vi Nokias musikktjeneste som lar deg lytte uten å betale en krone. Kjekt frem til Spotify roter seg til å lage en app til Windows Phone 8.

Det er altså lite som skiller en Windows Phone 8-telefon fra en annen når det gjelder ytelse og operativsystem. Dermed blir andre elementer langt viktigere, som design, vekt, kamera og hvilke apper telefonen leveres med. Når det gjelder størrelse og vekt kommer Samsung Ativ S godt ut av det. Til tross for den store skjermen oppleves ikke telefonen som skremmende stor, og vekten er holdt lav og behagelig.

Design er en veldig subjektiv ting, og undertegnede holder nok en knapp på Nokia Lumia 920s litt unike design – vekt og tykkelse til tross.

Godt kamera

Samsung Ativ S er utstyrt med et kamera på åtte megapiksler. Bildekvaliteten er jevnt over god, og kameraet hører hjemme blant de bedre mobilkameraene vi har testet. På nivå med kameraet i Nokia Lumia 920 er det derimot ikke, men så har da også den telefonen blant de beste kameraene vi har testet i en telefon så langt.

Takket være et batteri på relativt kraftige 2 300 mAh kan Samsung Ativ S skilte med relativt god batteritid. Til variert bruk, inkludert spilling, surfing, telefoni og en del bruk at kameraet, holdt Ativ S det fint gående i nesten et par døgn før vi tenkte det var på tide å koble den til en lader. Med litt snillere bruk anslår vi at batteriet kan holde ut enda et døgns tid. Ganske imponerende.

Konklusjon

Med Samsung Ativ S er det Windows Phone 8 som gjelder. Selskapet har åpenbart hentet mye inspirasjon fra sitt eget Android-flaggskip, for her er det mye som minner om Galaxy S3. Blant annet er skjermen den samme, med god fargegjengivelse og kraftig lysstyrke.

Innvendig har Samsung måtte føye seg etter Microsofts retningslinjer, og i praksis er maskinvaren nær sagt identisk med det vi finner i både Lumia 920 og HTX 8X. Det viste seg også i ytelsestestene, hvor Samsung Ativ S gjorde det omtrent likt som Lumia 920.

Windows Phone 8-telefoner skiller seg fra hverandre i design, ekstra-apper og kamera. Ativ S gjør det skarpt både på design og kamera, men kommer litt til kort når det gjelder Samsungs egne apper. Telefonen kommer for så vidt til kort når det gjelder kamera også, i alle fall om en sammenligner den med Nokia Lumia 920.

Samsung Ativ S er en god og rask telefon med et godt kamera. Windows Phone 8-opplevelsen er meget god, som forventet i en toppmodell. Synes du Lumia 920s nesten 50 ekstra gram i vekt blir for mye å bære på, eller at 4,5 tommers skjerm blir i minste laget, kan Samsung Ativ S være Windows Phone 8-telefonen for deg. på den annen side tilbyr Lumia 920 et bedre kamera, en litt mer unik design og nyttigere og bedre ekstra-apper.