NY UTGAVE: Nettleseren Vivaldi er kommet til versjon 1.11. (Ill.: Vivaldi)

Norske Vivaldi oppdatert

Vivaldi-nettleseren begynner å bli voksen og har fått enda flere tilpasningsmuligheter.

Vivaldi-folkene kaller nettleseren sin for den mest tilpasningsvennlige nettleseren på markedet, myntet på avanserte brukere. Derfor følte de nok en forpliktelse til å øke tilpasningsmulighetene nå når versjon 1.11 skulle lanseres.

Nyhetene

Mer effektiv tilpasning av lesemodus, kjapp avstengning av levende GIF-illustrasjoner og større tilpasningsmuligheter av musebevegelsene er blant nyhetene i Vivaldi 1.11, som nå er lagt ut for nedlasting.

Som alle andre nettlesere er også Vivaldi gratis å laste ned.

Opera-røtter

Vivaldi utgis av Vivaldi Technologies, som ble startet av Opera-gründer Jón S. von Tetzchner. Den norske Opera-nettleseren, som kom på markedet allerede midt på 1990-tallet, hadde sine røtter i et Telenor-prosjekt.

På grunn av uenighet om veien videre brøt Tetzchner ut av Opera-selskapet for noen år siden, og i 2015 ble den første utgaven av Vivaldi lansert av Tetzchners nye selskap.

Vivaldi Technologies har hovedkontor i Oslo og kontorer og utviklere både i USA, Island, Finland og flere andre land.

Lesemodus med tilpasninger

Mange nettlesere har en lesemodus som brukere benytter til å lese lengre artikler uten å bli forstyrret av støyende annonser og videosnutter.

TILPASNING: I lesemodus har Vivaldi-brukerne direkte tilgang til formatering av teksten. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Nytt i versjon 1.11 er at Vivaldi-brukerne enkelt kan få tilgang til en menylinje øverst i programvinduet for å justere skriftstørrelse, linjeavstand, spaltebredde og så videre i lesevisningen – alt uten å måtte gå ut av lesemodus.

Med et klikk kan man også velge sort skrift mot hvit bakgrunn eller omvendt, hvis man ønsker det. Eller grå bakgrunn, som også er et valg.

I tillegg kan brukerne nå tilpasse lesevisningen til utseendet fra det designtemaet som er valgt.

GIF-animasjoner

Nettleserbrukere som ikke liker å bli forstyrrete av blafrende bilder, kan nå med et klikk sku av GIF-animasjoner. Nederst i programvinduet har man et ikon som åpner menyen for å slå av og på nedlasting av henholdsvis animasjoner og bilder.

GRÜNDER: Jon S. von Tetzchner og hans medarbeidere spredt over mange land videreutvikler stadig nettleseren Vivaldi. (Foto: Vivaldi)
GRÜNDER: Jon S. von Tetzchner og hans medarbeidere spredt over mange land videreutvikler stadig nettleseren Vivaldi. (Foto: Vivaldi)

For animasjoner har man tre valg: alltid, once og aldri, som det står i den foreløpig litt språkblandede versjonen som PC World Norge har fått lastet ned.

Musebevegelser

Musebevegelser eller Mouse Gestures lar Vivaldi-brukere aktivere en del kommandoer bare med en kjapp bevegelse av musen. Brukerne kan lage sine egen musebevegelser, om ønskelig. I versjon 1.11 kan brukerne ta enda mer kontroll etter at de nå har fått mulighet til fastsette en minste lengdeenhet for at musebevegelsen skal bli registrert. Minimum er fem piksler, med mulighet til lå forlenge bevegelsen til 100 piksler.

Vivaldi-nettleseren har for øvrig en del funksjoner myntet på krevende brukere, som for eksempel å kunne ta notater uten å forlate nettleseren.

Bruker-styrt

Tetzchner og de andre Vivaldi-folkene har lagt stor vekt på at utviklingen av nettleseren skal skje i nært samarbeid med brukermiljøet, noe som har ført til formuleringer i testomtaler av programmet som for eksempel at Vivaldi er unikt fordi ingen brukere har helt likt oppsett.

Ved inngangen til 2017 hadde Vivaldi rundt én million brukere, ifølge Wikipedia.

Vivaldi finnes foreløpig for Windows 10, macOS og Lunix, men ikke for mobile plattformer.