Statoil forkludrer Avaya-avtale

Hydros fusjon med Statoil et stort usikkerhetsmoment i rammeavtalen om ip-telefoni Avaya har inngått med Hydro.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha vært i samtaler med Norsk Hydro siden 2005, undertegnet Avaya nylig en tre-årig rammeavtale med Hydro. Avtalen omfatter leveranse av integrerte ip-baserte kommunikasjons- og konferanseløsninger. Avgjørende for valget var Avayas samarbeid med IBM og integrasjon med Lotus Notes.

LES OGSÅ: Hydro valgte ip-telefoni fra Avaya

Det er uklart hvor mye av dagens kommunikasjonsløsning Hydro vil bytte ut. Hydros fusjon med Statoil er også et stort usikkerhetsmoment. De it-messige sidene av fusjonen er fortsatt ikke avklart, og beslutningene som tas vil også kunne påvirke Avaya. Statoil har som kjent kastet ut Notes, og det er tvilsomt om Lotus-programvaren vil overleve i Hydros olje- og gass-divisjon. Dermed er hovedargumentet for å gå til Avaya borte.

I og med at heller ikke gjødselprodusenten Yara er omfattes av avtalen, er sannsynligheten stor for at Avayas kommunikasjonsløsning kun implementeres i Hydros aluminiumsvirksomhet.

Foreløpig kan hverken Avaya eller Hydro si nøyaktig hvilke konsekvenser fusjonen får for avtalen.

Click-to-call

Utgangspunktet for Hydro-avtalen er ikke primært et ønske om å bytte ut dagens telefoniløsning, men å bruke Avayas kommunikasjonsløsninger som et verktøy for bedre samarbeid i selskapet. Konferanseløsninger og såkalt click-to-call fra den Notes-baserte løsningen for øyeblikksmeldinger står sentralt.

Det er uklart hvor mye avtalen med Hydro er verdt i kroner og øre. Ifølge Charles Franklin kan så mye som 80 prosent av eksisterende telefoniløsning brukes.

- Fordi vi har god QSIQ-integrasjon (ISDN-basert signalleringsprotokoll, red anm.) med alle de store hussentralleverandørene trenger ikke kunden gå inn på en gaffeltruck-oppgradering hvor alt må byttes ut på en gang, sier Avayas norgessjef.

Også Brynjar Bratland, direktør for IS-arkitektur i Hydro, peker på åpenhet når han skal begrunne valget av Avaya.

- I tillegg til de kommersielle konkurranseforholdene ble Avaya valgt da de er i forkant i markedet, med en tilnærming basert på åpne standarder. Avaya beviste tekniske evne og kompetanse gjennom en vellykket prøveperiode, sier Brynjar Bratland, Director Corporate IS Architecture i Norsk Hydro, i en pressemelding fra de to selskapene.

Egen stab

Charles Franklin er i dag alene på Avayas Norgeskontor. Målet er at han i løpet av 18 måneder skal bygge opp en stab som kan betjene Hydro og eventuelle andre norske kunder. Ifølge den ferske Norgessjefen har flere internasjonale selskaper med kontor i Norge, særlig innen oljeindustrien, etterlyst Avaya i Norge.

Avaya har tradisjonelt vært gigantkundenes førstevalg. Med mulighet for inntil 36.000 telefonlinjer på en svitsj har selskapet organisasjoner som den amerikanske marinen og H&M på kundelisten. Det gjør også ni av ti Fortune 500-selskaper.

Mange av kundene vil bli håndtert gjennom systemintegratører. Avaya har allerede fått flere henvendelser fra telefonileverandører som ønsker å ta Avaya inn i porteføljen. Men godbitene, som Hydro, tar Avaya selv.

- Hydro ønsker å ha direkte kontakt med oss, understreker Franklin.