Iptv for de minste

Med løsningen fra Snaptv kan en hyttegrend eller et sykehus, eller et borettslag få kontroll over innhold i eget nett. Eller lage sine egne interaktive tv-tjenester.

Publisert Sist oppdatert

I år har selskapet Snaptv fått støtte via skattefunn-ordningen. Støtten er bidratt til et analyseprosjekt som genererer kunnskapsgrunnlag for en ny generasjon intelligente iptv-sentraler.

Utover støtten fra Skattefunn har Snaptv så langt finansiert selskapet på egenhånd. Selskapet søkte også støtte fra Skattefunn i 2005, men nådde da ikke opp.

LES OGSÅ: Norsk suksess på HDTV

- I år knyttet vi til oss ekspertise som har vært gjennom denne prosessen før. Selv om prosjektet ditt kanskje er bra nok, kan du falle gjennom dersom du beskriver det feil. Jeg vil anbefale andre - som ikke kan støtteordningene ut og inn - å få med seg erfarne folk på veien, sier Pål Hoff.

Hoff er administrerende direktør i Snaptv. Selskapet har salgs- og logistikkontor i Oslo, selve utviklingsavdelingen holder til i Tromsø. Selv har Hoff jobbet med interaktiv tv siden 1998.

Trippel play

Og hva leverer egentlig Snaptv? Pål Hoff prøver å forklare:

- Løsninger som gjør det både teknisk og kommersielt mulig for små og mellomstore netteiere å blir trippel play operatør.

Snaptv har selv utviklet programvaren som tar seg av tv-delen av den tredelte løsningen. I tillegg har selskapet knyttet forbindelser til andre som designer og leverer nett-løsningen. Løsningen leveres såkalt "nøkkelferdig" og du kan enten leie deg inn hos Snaptv, eller du kan kjøpe løsningen fiks ferdig.

Typiske kunder for Snaptv er offshore-installasjoner, boligsameier, hyttegrender, sykehus, hoteller og universitetsområder. Fellesnevneren for disse er at de har små eller mellomstore kundeeide nett.

Snaptv jobber nå med programvare som utnytter toveiskommunikasjonen ip gir, slik at kundene kan publisere eget materiale og lage sine egne interaktive tv-tjenester, alt avhengig hva de ønsker å tilby sine brukere.

- Vi har etablert en gateway, der du kan ta inn lyd og bilde fra parabolanlegg, tak-antenne, kabel-TV, videokamera eller i form av filer fra en pc. I gatewayen ligger det programvare som så omformer informasjonen fra de ulike enhetene til det som kan kalles ip-multicast, sier Hoff.

Programvare

Selve maskinvaren er hyllevare som Snaptv har tilpasset. Det er på programvaresiden selskapet driver sitt største utviklingsarbeid. Toveiskommunikasjonen i et ip-basert nett forenkler drift- og overvåking av tv-delen av nettet.

I tillegg får de enkelte netteierne mulighet til å spesialsy ulike tilbud for sine brukere, uavhengig av de store aktørene i dagens marked.

Hoff ser ingen typiske konkurrenter til Snaptvs produkt på det norske markedet ennå. Han fremhever at noe av det viktige med selskapets løsning er at teknologien gjør det mulig for små og mellomstore netteierne å bestemme selv hva slags tilbud brukerne deres skal få. Og det til en helt annen pris enn det man har sett så langt i dette markedet.