KIRIN: Dette er dagens Huawei-prosessor, Kirin 980. Den neste prosessoren, Kirin 985 er klar for produksjon og rammes ikke av dette. Deretter blir det verre.

Nytt slag mot Huawei

ARM har som følge av den amerikanske svartelisten avbrutt samarbeidet med Huawei, som dermed kan få vansker med å lage egne prosessorer.

Publisert Sist oppdatert

Huawei designer selv sine Kirin-prosessorer, som benyttes i smartmobilene deres. Som så mange andre mobilprosessorer er de baserte på teknologi fra ARM som nå har avbrutt samarbeidet, ifølge BBC. ARM er nesten enerådende og finnes i kjente prosessorer som Snapdragon, Samsungs Exynos og Apples A11.

Opprinnelig er ARM et engelsk selskap, og har hovedkontor i Cambridge, men er nå i japansk eie. ARM lager ikke maskinvare selv, men selger lisenser og teknologi til produksjon av brikker. De har rundt 6 000 ansatte og har åtte kontorer i USA.

I et internt dokument som BBC har fått tilgang til, har ARM pålagt sine medarbeidere å stoppe alle aktive kontrakter, support og kommende aktiviteter med Huawei, med bakgrunn i den amerikanske boikotten.

ARMs teknologi skal inneholde design fra amerikanske kilder, og er derfor omfattet av USAs forbud mot salg av varer og teknologi til Huawei. Dersom dette forbudet fortsetter kan det være et mer alvorlig slag mot det kinesiske selskapet enn at de ikke lenger får lisensiere Android.

Det kan bli vanskelig og krevende for Huawei å utvikle prosessorer uten ARM, med mindre de har noen ukjente overraskelser oppe i ermet.