MANGELFULLT: Appen Min Skole brukt i Tønsberg skaper trøbbel for kommunen.
MANGELFULLT: Appen Min Skole brukt i Tønsberg skaper trøbbel for kommunen.

Tønsberg kommune risikerer tvangsmulkt: utilstrekkelig universell utforming

Brev sendt fra Digitaliseringsdirektoratet varsler 35 000 kroner i dagbøter dersom feilene ikke er rettet innen 7.januar.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en app som er i bruk av svært mange kommuner og som når en stor brukergruppe. Det er svært uheldig at et verktøy som skal brukes i kommunikasjon mellom skole og foresatte ikke er i tråd med universell utforming av ikt, sier tilsynsdirektør Malin Rygg.

App for skoleelever

Det er feil i appen Min skole som brukes av elever i Tønsberg kommune. Uutilsynet har funnet brudd på 5 av 6 lovkrav om universell utforming av ikt, som er suksesskriterium i standarden WCAG 2.0. De skriver i en pressemelding at feilene vil gjøre appen vanskelig å bruke for personer med nedsatt syn og nedsatt kognisjon. Tønsberg kommune fikk pålegg om å rette disse feilene tidligere i år, og etter fristen gikk ut viser en ny test at det fremdeles er feil på tre av seks minstekrav.

Min skole er et verktøy for digital kommunikasjon mellom skolen og de foresatte. Feilene gjelder ikke-tekstlig innhold der bilde ikke har tekst-alternativ, feilmeldinger som ikke blir lest opp med skjermleser og brudd knyttet til manglende ledetekst som viser hva et element i appen betyr. Fristen på retting er satt til 7.januar kl.12:00, med dagbøter til Tønsberg kommune fra 10.januar.