Han er årets mektigste it-leder

Statssekretær Paul Chaffey: Nestsjefen over alle nestsjefer.

Publisert Sist oppdatert

Det handler om roller, forklarer Paul Chaffey – og det er vanskelig å være uenig.

- Jeg har jo vært med på lista før. Men det er definitivt en ny opplevelse å ikke bare være nevnt, men ligge helt i toppen, sier han.

SE HELE LISTA HER!

"Roller" forklarer hvordan han kan bykse opp til førsteplass på årets it-maktutredning idet han byttet jobb fra toppleder til en, brutalt sagt, støttefunksjon for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. "Roller" forklarer også hvordan fjorårets listetopp (Cato Schjøtt-Pedersen) kunne forsvinne helt ut av lista.

- Kåringer er forenklinger. De kan være underholdende og viktige på sitt vis, men det er like fullt en forenkling. Dette er en rolle i et større apparat: Vi har jo en statsråd som leder, og som sånn sett har ansvar for å få politikken gjennom. Men sånn er det i alle større organisasjoner – mange skal fungere sammen i ulike roller, sier Paul Chaffey.

Skaper fallhøyde

Han velger å tolke sin egen plassering som er anerkjennelse av ambisjonene regjeringen har i digitaliseringsarbeidet, og av signalene som er gitt utad.

- Det er vel også et uttrykk for forventninger – at man skaper litt fallhøyde. Det synes jeg bare er positivt, sier han.

- Litt som Nobelkomiteen og Obama i sin tid, mener du?

- Haha, det er vel å trekke sammenligningen litt vel langt. Men forventninger og ønsker i kåringer er helt naturlig – og bra. Det er jobben vår det, særlig i min rolle: Ikke masse makt på enkeltområder og i det daglige, men å sette ting i sammenheng, sette i gang prosesser, sier Chaffey.

Blant det han ramser opp, er alt fra kommunereform til plan- og bygningslov til en effektiv statsadministrasjon og statsapparat.

- Ja, det handler mye om offentlig sektor – men den er også stor og viktig for mange, sier han.

Kommune- og telefokus

En annen av årets store klatrere er KS, representert ved Kommits Kirsti Kierulf – også dét et resultat av "ambisjonene og signalene" Chaffey nevner.

- I min nye rolle har jeg langt mer med kommunesektoren å gjøre enn jeg har vært vant til, og har hatt gleden å møte Kierulf i flere sammenhenger i det siste. Kommit-samarbeidet utstråler en energi som er viktig for kommunesektoren. Mange har etterlyst en proaktiv kommunesektor som gjør ting sammen, og det virker som vi er på vei dit. Det er mye flinke folk i KS, også innen innovasjonspolitikk i offentlig sektor, sier Chaffey.

At Difi er tynnere representert i år, kan linkes mot en prosess nettopp Chaffey står i spissen for: En evaluering av hele direktoratets virkeområder og kompetansebehov videre.

- Dette er riktig, men jeg mener det er i positiv forstand. Noe av det vi har mulighet til å gjøre, er å se gjennom verktøykassen for å bidra til at kompetansen og forståelsen for spillereglene og prosessene man gjør, fungerer som de skal, slår han fast.

Den største kollektive listevinneren av året er telebransjen og i særdeleshet fiberaktører.

- Fiber og telepolitikk ligger under Samferdselsdepartementet og påvirker sånn sett ikke min hverdag på annet vis enn at "alt henger sammen med alt". Men en av de tyngste trendene over tid er at tjenestene på toppen og eksempelvis sosiale medier tar større plass. Vi tar litt for ofte infrastruktur for gitt, og det kommer først i søkelyset når vi innser at den ikke strekker til. Slike kåringer synliggjør dem som engasjerer seg og driver dette feltet videre, sier statssekretæren.

- Ikke en it-direktør

- Du er en av mange rundt toppen av lista som strengt tatt ikke har det øverste ansvaret i din virksomhet. Hva tenker du om det?

- Jeg tror personlig at toppsjefen har mest innflytelse når alt kommer til alt. Det handler nok mer om at toppsjefene tildeler roller til andre for å hjelpe. Så hender det at noen stikker fram hodet og får oppmerksomhet. Jeg vil nok få både mer kjeft og mer ros enn fortjent, når alt blir skrevet og sagt, men jeg er ikke it-direktør i staten. Ledelse, det å fange tidstyver, å gjøre tinge enklere, klart språk, å gjøre kontakten med myndigheter mer positiv – dét er det vi driver med. Digitaliseringen er et verktøy, men ikke et mål i seg selv, sier Paul Chaffey.