TEST: Samsung Galaxy Z Flip 4

BRETT OG STAPP: Det er unektelig deilig med en telefon som kan brettes i to. Men lever Samsungs nye Flip opp til forventningene? (Foto: Samsung)

Flip eller flopp: er hoppet stort nok fra 3 til 4?

Samsungs nyeste Flip har noen forbedringer, men er fremdeles ikke helt i mål.

Publisert Sist oppdatert

Nylig kom Samsung ut med sin Galaxy Z Flip 4, og den kan se veldig lik ut som forgjengeren, men den har fått et par oppgraderinger. Den har en veiledende pris på 11 990 NOK for lagringsplass på 128 gigabyte.

Skjerm og flip

Vi skal ikke nekte for at det er deilig med en telefon som kan klappes igjen og legges i lomma. Den er også innmari pen. Flip 4 har fått en blank overflate med aluminum på sidene. Det er veldig pent, og det betyr at det ikke etterlates fingeravtrykk like lett som på den forrige. Vår modell har fargen Bora Purple, en lys lavendel, en dus farge som er i vinden for tiden. I tillegg kommer Flip 4 i fargene graphite, pink gold og blue, alle ganske pastel-aktige farger.

Nye Flip har et slankere hengsel enn forgjengeren, men den er fortsatt litt i veien for skjermen. Og selv om Samsung har fått til samarbeid med enkelte app-skapere som legger til rette for bøying, er det få. Dermed får man, forutsigbart nok, samme grensesnitt som om man bare hadde bøyd en hvilken som helst telefon i to. Undertegnede har ikke helt bestemt seg hvor irriterende den lille bulken på den ustrakte telefonen er, og det er et inntrykk vi sitter med at flere føler på.

Sekundærskjermen på den lukkede mobilen har blitt oppgradert. Når mobilen vibrerer kan man se varsler hvis man trykker på låseknappen. Sveiper du til venstre kan du styre musikk du lytter til, se alarmer, stoppeklokke og kalender. I tillegg kan man legge til andre widgets hvis man ønsker det. Skjermen er ganske smal, dermed er det begrenset hvor mye funksjon som får plass. For eksempel en Motorola Razr har nesten dobbelt så stor sekundærskjerm.

På innsiden + batteri

Det forblir 8 gigabyte RAM på nye Flip, men fra en makskapasitet på Flip 3 på 256 gigabyte har Flip 4 blitt oppgradert til 512 gigabyte. Den har en Snapdragon 8+ Gen 1 SoC, som er 30 prosent raskere enn Snapdragon 885 G som var på Flip 3. Flip 4 har da også samme SoC som den nyeste Oneplus-telefonen. I følge Samsung har Flip 4 hele 66 prosent bedre GPU enn forgjengeren.

Tilbakemeldinger fra forbrukere var et ønske om bedre batteri, og Samsung har lyttet. Det gir et 11 prosent større batteri. På Flip 3 kunne man lade med 15W, mens man på Flip 4 har støtte for 25W-lading. Det betyr at Flip 4 kan lade rundt 50 prosent på 30 minutter. Det er ikke helt på nivå med for eksempel One Plus. I praksis syns jeg batteritiden blir litt knapp, og det som noen som bruker mobilen sparsommelig i løpet av dagen. I tillegg blir mobilen varm mens den lades.

Kamera: kvalitet eller praktikalitet?

Vi har blandede følelser om kamera. Her handler det om hva du trenger mest: funksjonalitet eller kvalitet?

Med kameraets Flex mode kan man se forhåndsvisning av bildet på sekundærskjermen, både når den er lukket og åpnet. Da kan du for eksempel stille mobilen i 90 grader og se på skjermen hvordan bildet vil se ut. I tillegg kan man løfte en hånd ved siden av fjeset og trigge selvutløser, som unektelig er praktisk hvis du må ta dine egne bilder av deg selv. Du får i praksis en telefon som også er en tripod.

Fra Flip 3 er linsene litt større for å få plass til oppgradert kamerasensor. Disse linsene kan ta inn mer lys. Det er snakk om en oppgradering fra 1.4μm pikselstørrelse på Flip 3 til 1.8 μm pikselstørrelse på Flip 4. Samsung sier også at selfie-kameraet er bedre: hele 65 prosent lysere enn forgjengeren.

Likevel: det lever ikke opp til forventningene som en 11-12 tusen kroners mobil gir. Fargesettingene er altfor saturerte, og man må inn og knote i “pro modus” for å endre dette. At standardinnstillingene er så neon, virker for oss litt merkelig. Man kan, som bonus, stille inn ting som ISO og lukkertid, men det blir isåfall for en mer avansert kamerabruker.

Sammenlignet med et tilfeldig utfall andre mobiler i vår umiddelbare rekkevidde, er det noe rart på gang med standard-fargeinnstillingene på Flip 4. Det er et inntrykk vi ser andre som tester Flip også har. Hvis du liker saturerte bilder, kan sånn sett Flip 4 være noe for deg.

Og ja — det er gøy å se seg selv på sekundærskjermen samtidig som man tar bilde . . . men vi hadde valgt kvalitet over gimmick, enkelt og greit.

Konklusjon

En artig telefon som nok er like mye gimmick som funksjonalitet. Alt fungerer som det skal, men batteritiden trekker ned. Kamera trekker i begge retninger: ned på enkelte ting og opp på andre. Det er en telefon som er gøy å ha, og det er deilig at den kan klappes igjen og tar mindre plass. Til en pris på langt over ti tusen vil vi heller vente og håpe at neste generasjon kan yte litt bedre.