Frykter ikke USA-spionasje

- Våre høygraderte nett er beskyttet med kryptering, sier Cyberforsvarets Roar Sundseth. Men Norsis er bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Under åpningen av nasjonal sikkerhetsmåned 1. oktober holdt generalmajor Roar Sundseth, sjef for Cyberforsvaret, foredrag.

I kjølvannet av foredraget, og i anledning av samlingen av så mange kloke sikkerhetshoder, fant Computerworld det på sin pkass å spørre om noe litt på siden under pressekonferansen - elefanten i rommet, kan man si:

- Hvordan forholder man seg til spionasje fra nasjonalstater, kanskje særlig fra allierte, sett i lys av Snowden-avsløringene om amerikansk massemonitorering av datatrafikk?

- Alle nasjoner med respekt for seg selv driver med informasjonsinnhenting på nettet. Men så er det også slik, at for forsvarets del er det graderte og høygraderte nett med et skille der du fysisk må koble de til for å få tilgang. Våre høygraderte nett er også beskyttet gjennom «krypto», starter Sundseth.

- Jeg registrerer som andre hva som har kommet opp etter både Snowden og Wikileaks i sin tid. Det understreker for meg at det fortatt er den menneskelige faktor som fortsatt er viktig, slik som personer som tar beslutninger om å avdekke gradert informasjon, fortsetter han.

- Men det er andre myndigheter som i så tilfelle må kunne svare på ditt spørsmål, min oppgave er å beskytte forsvarets systemer mot inntrengning.

- Forsvarets kommunikasjonssystemer ble inntrengt i Afghanistan?

- Akkurat det der skyldtes at noen koblet inn en minnepinne. Den saken viser også at, ja, det er ikke nok å ha et eget skille mellom internett og graderte systemer så lenge du kan få tilgang gjennom bruk av minnepinner. Det er ikke bare teknologi man skal bruke for å beskytte seg, det er også bevisstheten hos den enkelte.

På disse spørsmålene var arrangør for Nasjonal sikkerhetsmåned, Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), klarere:

- Vi er veldig bekymret i forhold til at andre tilegner seg informasjon fra norske virksomheter. Det kan blant annet brukes i en forhandlingsposisjon om et land sitter på sensitiv informasjon. Dette er nok en vekker for næringslivet, og sikkert også det offentlige, at informasjonen vi har her er verdifull og at vi må sikre denne både teknologisk og menneskelig, sier Tore Larsen Ordreløkken i Norsis til Computerworld.