Rekonstruksjon til halv pris

Svenske Ahlberg Data og tyske Wintek tar opp konkurransen med Ibas. Våpenet er lavere pris.

Publisert Sist oppdatert

Kongsvinger-selskapet Ibas har i årevis hatt en monopol-lignende posisjon i det norske markedet for rekonstruksjon og gjenoppretting av data. I løpet av de siste to månedene har imidlertid to utenlandske aktører etablert seg her til lands. Ahlberg Data har tidligere kapret markedsandeler fra Ibas i Sverige, og åpnet 3. januar et rekonstruksjonslaboratorium på Furuset i Oslo. Tyske Wintek har etablert seg i Bergen. Begge lover rundt halv pris i forhold til Ibas.

Ikke råd til Ibas

- Grunnen til at Ahlberg Data ble startet var at jeg hadde opplevd to harddisk-krasjer og ikke hadde råd til å betale det Ibas skulle ha i Sverige. For fem år siden ville selskapet ha 30.000 svenske kroner pluss moms, og det var for dyrt, forklarer gründer Lasse Ahlberg.

LES OGSÅ: Bekrefter prisforskjeller på rekonstrusjon: Computerworld har sammenlignet prisene til Ibas, Wintek og Ahlberg Data.

Ahlberg Data hevder å ha kapret store markedsandeler fra Ibas i Sverige gjennom lave priser på datarekonstruksjon, og at de nå er ledende i det svenske markedet. Etter etableringen i Norge er målsetningen på lang sikt å gå forbi Ibas også her.

Gratis analyse

Wintek leverer løsninger og tjenester til nordiske forhandlere, og retter seg først og fremst mot store og mellomstore bedrifter. Ifølge markedssjef i Wintek Nordic Group, Espen Ravnanger, ligger kostbesparelsen i at den ødelagte harddisken sendes til et sterilt laboratorium i Tyskland for analyse og eventuell rekonstruksjon.

- Vi har forhandlet frem en veldig god avtale med et tysk laboratorium, som er spesielt gode på kompliserte inngrep. De fleste sakene vi har er relativt kompliserte og 90 prosent av kundene våre har vært i kontakt med Ibas før de kommer til oss, forteller Ravnanger.

LES OGSÅ: Redd dine data selv

Slik gjenoppretter du tapte data

Wintek tilbyr gratis harddiskanalyse dersom kunden velger gjenoppretting, og prisen for analyse og rekonstruksjon av data er uavhengig av operativsystem og lagringsmedia.

- Hvis vi finner ut at disken ikke kan reddes, eller at man ikke ønsker en rekonstruksjon, så koster analysen 850 kroner, inklusive frakt fram og tilbake. Det har vi ingen fortjeneste på, sier Ravnanger.

Ikke bekymret

Markedssjef Tormod Nymoen i Ibas er ikke spesielt bekymret for sine nye konkurrenter, til tross for prisforskjellen.

- Selvfølgelig er pris et viktig parameter for mange av våre kunder, men erfaringen er at det viktigste for dem er at data faktisk blir reddet. Hos Ibas velger kunden selv hvilken løsning som passer best, og vår unike bredde med laboratorium, fjernstyring/ remote og programvare skiller oss fra andre, sier Nymoen.

Etter 29 år i bransjen har Ibas bygget opp et sterkt teknologisk miljø på Kongsvinger. De løser alltid saken i eget hus og er uavhengig av ekstern ekspertise i motsetning til nyetableringene.

- Vi har sett flere nyetableringer komme og gå. Ingen aktør er i nærheten av vår teknologi, erfaring, kunnskap, kompetanse og volumer av harddiskhavarier og korrupte filsystemer, noe som er avgjørende i kompliserte saker. Vi vet at det er ytterst få selskaper på verdensbasis som klarer det vi gjør her på Kongsvinger. Ibas løser ekstremt kompliserte saker, og det er langt enklere å levere billige prisestimater enn å løse slike saker, mener Nymoen.