TEST: Steelseries Siberia Raw Prism - Billigere, mer behagelig og minst like bra

Noen ganger kan det åpenbart lønne seg å spare et par, tre hundrelapper.

Det er ikke lenge siden vi testet Steelseries nye versjon av sitt standard Siberia-hodesett, Siberia v3. Vi var ikke overvettes imponert, til tross for nye løsninger og komponenter. Det var bedre enn forrige utgave, men fortsatt på langt nær verdt prisen på rundt 800 kroner. Til den prisen er det andre og langt bedre valg å gjøre.

Nå har vi fått det som på mange måter skal være lillebror i serien til test, Steelseries Siberia Raw Prism. Dette er et enklere hodesett med mer tradisjonell design, og markant lavere pris. Faktisk rundt 300 kroner rimeligere enn Steelseries Siberia v3.

Da skulle man kanskje tro at det også var et dårligere låtende, mindre behagelig og skrøpeligere hodesett også. Men, slik er det altså ikke.

Grei pris

Vår jakt på nettet avslørte at normalprisen for Steelseries Siberia Raw Prism ligger på omtrent 500 kroner, noen steder inkludert frakt, noen steder kommer frakt i tillegg. Det er altså et relativt rimelig spillhodesett det her er snakk om.

For den prisen får man imidlertid overraskende mye for pengene, spesielt til Steelseries å være, som ofte tar seg vel godt betalt for varene sine. Designen er moderne og ganske så fint, med klokker og bøyle som er kritthvite. Putene både på klokkene og i bøylen er kledd med grått, mesh-aktig stofftrekk som er både mykt og behagelig. Selve putene er passe faste, og takket være at justeringen her, med tradisjonell bøyle, er langt bedre enn på Steelseries Siberia v3 (og forgjengerne), sitter Siberia Raw Prism meget godt på hodet.

Woohoo, se fargene!

Til tross for den ganske snille prisen har Steelseries gjort som så mange andre i det siste. De har plassert fargejusterbart lys i klokkene, i form av en lysring. Her kan du justere farge og lysstyrke omtrent akkurat slik du vil. Eller du kan la klokkene skifte farger i ekte diskostil. Vi valgte å matche fargen opp mot våre Logitech G910 Orion Spark-tastatur og en Mad Catz M.M.O.te-mus med blå detaljer. Det er viktige at ting matcher, tross alt.

JUSTERBART: Du kan herje med fargene som du føler for.

Steelseries Siberia Raw Prism leverer altså langt bedre komfort og passform enn storebror Siberia v3. I tillegg virker byggekvaliteten kurant og fast. Det kan vi like.

Her er det penger å spare

Litt overraskende er hodesettet i stand til å levere lyd som er omtrent på samme nivå som Siberia v3 også, om enn med en anelse mindre kraftig og presis bass. Da vi testet Siberia v3 var det i en vanlig, analog versjon, altså med vanlige minijack-plugger for tilkobling. Steelseries Siberia Raw Prism er utstyrt med usb-tilkobling, og har rett og slett et lite usb-lydkort bygd inn i hodetelefonen.

ANNERLEDES: Siberia Raw Prism har en litt annen løsning for mikrofonen enn det meste fra Steelseries, uten at det ser ut til å påvirke kvaliteten.

For vår del, som har skikkelige lydkort i det meste av stasjonære pc-er, er vi ikke fryktelige begeistret for slike usb-løsninger. For dem som sitter med en pc med integrert lyd kan det imidlertid ha noe for seg, gitt at løsningen gir noe litt ekstra. Her kommer Siberia Raw Prism litt til kort, og kan egentlig ikke by på stort mer enn en enkel, fem-bånds equalizer. Et godt tips her er å ikke bruke noen av de forhåndsinnstilte profilene Steelseries har laget, de vrenger nemlig lyden til nivåer hvor alt høres ganske forferdelig ut.

Kurant lyd

Med lyden stilt til nøytral er den relativt balansert og fin, men ikke veldig avansert. Det skorter litt på detaljer i mellomtoneområdet, og diskanten er litt uklar. Bassen er også en anelse daff. Vi klarte å gjøre noen småjusteringer som ga noe mer, men fortsatt litt upresis bass og litt mer futt i de høye tonene. Til slutt endte vi opp med et hodesett som låt vel så godt som Siberia v3.

Mens de fleste Steelseries-hodesett er utstyrt med en smart mikrofon som rulles ut fra venstre klokke, har Steelseries gjort det litt enklere her. Mikrofonen er i stedet plassert på venstre klokke, relativt godt gjemt. Vår erfaring er at mikrofonen fungerer akkurat som en mikrofon skal, til tross for at den er plassert et godt stykke bort fra der praten kommer ut. Våre samtalepartnere og medspillere hørte oss både høyt og tydelig, og stort mer trenger man vel ikke forlange av et spillhodesett.

Konklusjon

Det er alltid spennende når vi mottar hodesett fra Steelseries. Mest fordi vi liker å se sånn omtrent hvor mange hundre kroner for mye et hodesett koster fordi det har Steelseries-logo på seg. Det hender imidlertid at danskene har truffet godt både på lydkvalitet, komfort og pris – bare ikke med Siberia v2 eller v3.

Steelseries Siberia Raw Prism er et av disse hodesettene hvor det meste klaffer. Komforten er superb, en får god lyd for pengene, byggekvaliteten virker god og designen er moderne og fin. Og det til en pris som føles helt riktig.

Det er rett og slett slik at Steelseries Siberia Raw Prism er et langt bedre kjøp enn det dyrere og - på papiret - bedre og mer avanserte Siberia v3 – på mer eller mindre alle områder. I sin prisklasse er det rett og slett noe av det bedre enn kan få kjøpt akkurat nå.

Les flere tester av hodesett og spilltilbehør her.