UTEN TELEFON: Ireen Wüst fra Nederland er en av atletene som ikke får med seg egen telefon. Bildet er fra 1500m for kvinner under VM skøyter Allround 2020.

Får ikke ta med telefoner til Beijing-OL

Nederlandske utøvere får «rene» enheter i frykt av spionasje.

Publisert Sist oppdatert

Utøverne fra Nederland, som teller rett over 30 atleter, har fått beskjed av den olympiske komiteen i landet at de ikke får lov til å ta med egne pc-er eller telefoner til OL i februar, ifølge den nederlandske avisen De Volksrant.

Utøverne får likevel med seg tomme telefoner som ikke inneholder noe personlig data slik at de fremdeles kan kontakte venner og familie under lekene.

Olympiatoppen her hjemme har ikke tatt tilsvarende valg, men utøverne har fått oppskrift fra IKT-avdelingen om hvordan de kan benytte seg av VPN under lekene i Beijing. Det er kun noen VPN-produsenter som fungerer i Kina.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier de har generelle reisevettregler for digital sikkerhet på sine sider, men at de ikke har spesifikke råd for utøverne.

– … vi har også hatt dialog med noen mediehus rundt OL, og forventer at disse har laget egne rutiner for håndtering av sikkerheten. Til syvende og sist kreves at de foretar egne risikovurderinger knyttet til sin virksomhet, sier Trond Øvstedal, informasjonssjef hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.