HELDIGITALT: Vår erfaring er at vi møter oss selv i døra når ikke alle deltakerne på det digitale møtet er avatarer. (Foto: Istock)

Avatarer i vår nye hybride livsstil

Syte Data tester grensesprengende teknologi for å gjøre fredagsmøtene mer effektive med MaaS (Meeting as a Service).

Publisert

Hvis vi ser bort fra selve sykdommen, førte pandemien mye spennende med seg. Ikke bare på teknologi-siden, behovet for isolasjon introduserte en hel generasjon brukere til mer digitale løsninger.

Her er det mye vi kan ta med oss over i den post-pandemiske æraen, noe vi i mange tilfeller allerede har gjort. Bruken av hjemmekontor og digitale møter er et svært godt eksempel i så måte. Det har blitt en så integrert del av hverdagen at ingen lenger hever et øyenbryn om noen har hyttkontor på en fredag.

Er det et møte? Vel, så deltar man bare digitalt. Dessuten jobber man ofte bedre hjemmefra (eller fra hytta), på grunn av de åpne løsningene på kontoret. Det er rett og slett mer fred og bedre arbeidsforhold på hytta enn i et støyende kontormiljø. Noe som betyr mulighet for en hel arbeidsdag med full konsentrasjon nå og da.

Spørsmålet vår utviklingsavdeling stilte seg var: Er det mulig å skape ytterligere forbedring ved hjelp av kunstig intelligente stedfortredere? Kan man rett og slett sende en avatar til fredagsmøtet i stedet for å delta selv?

Fordelene vil være mange: Man får mer tid til å løse konsentrasjonsoppgaver i løpet av fredagen. Man blir ikke begrenset av lavere kvalitet på bredbåndsforbindelsen på hytta. Man sparer dessuten miljøet ved at man reduserer både reising til jobb og kødannelser på fredag ettermiddag. En klar vinn-vinn, situasjon, forutsatt at teknologien klarer å holde tritt.

Alt tyder på at teknologien gjør akkurat det – forutsatt at man er villig til å løpe linen fullt ut. Noe vi i Syte Data selvsagt har testet ut, for å hjelpe våre kunder bedre.

Såkalt generativ kunstig intelligens svarer forbløffende godt på svært mange utfordringer den får kastet i fanget. Trond startet derfor å sende en avatar (digital stedfortreder) av seg selv, med tilgang til ukens notater og oppdrag om å delta i samtalen på møtet, i stedet for at han deltok selv. Det hele var selvsagt overvåket i starten.

De første testene ga et litt blandet resultat. Selv om Tronds avatar hadde flere innspill enn Trond pleier å ha selv på fredagsmøtene, ble dialogen mellom avataren og de fysiske deltakerne på møtet litt kunstig. For eksempel i forbindelse med småpraten i starten av møtet, før vi kommer til selve sakskomplekset. I denne delen av møtet, som gjerne er helt naturlig når ekte mennesker møtes, var noe avataren mestret svært dårlig.

Testfasen avslørte at det største problemet ikke var at Trond sin avatar deltok, men at de andre deltakerne var mennesker.

I tillegg er ikke den generative intelligensen mye til en politiker. I forbindelse med oppgaver Trond av en eller annen grunn ikke hadde rukket å ferdigstille helt, hadde avataren en tendens til å være mye mer direkte enn Trond ville vært selv.

Referatet avataren skrev var imidlertid plettfritt. Testfasen avslørte at det største problemet ikke var at Trond sin avatar deltok, men at de andre deltakerne var mennesker. Fase to ble derfor å kutte disse også, og la møtet gå utelukkende mellom avatarer.

Slike, fullt ut heldigitale møter, der alle sender avatarer i stedet for å delta selv, er noe vi jobber med å utvikle som et helt nytt tjenestekonsept i Syde Data: MaaS (Meeting as a Service).

En slik tjeneste vil ha en rekke fordeler: En digital møtekultur gjør at alle møter gjennomføres presist (alle møter opp på tid), uten snikk-snakk (det kan ikke avatarene likevel), ingen blir såret dersom en avatar er litt for direkte (alle er jo avatarer), og referatene er glimrende.

På toppen av det hele kan alle de virkelige møtedeltakerne bruke hele fredagen til fordypning i konsentrasjonsoppgaver, noe som øker effektiviteten i virksomheten som helhet.

Vi håper å ha konseptet ferdigstilt før sommerferien, slik at også de som må tilbringe sommeren på arbeidsplassen har en mulighet til å dra nytte av muligheten.

God sommer.