GSM-R gikk ned for telling

Togenes nødsamband gikk ned. Det stoppet togene. Nå er de forsiktig i gang igjen.

Publisert Sist oppdatert

- Togtrafikken er i gang igjen. Noe innstillinger og forsinkelser må påberegnes. Vi beklager ulempen dette medfører, skriver NSB på Twitter.

Jernbaneverket var selv tidlig ute med å varsle at togene ikke gikk på Twitter.

- Nødnettet (GSM-R) er nede over store deler av landet. Togene kjører fram til første stasjon og stopper der, da de.

Rundt klokken 11.00 sa kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland i Jernbaneverket at de fortsatt ikke hadde løst problemet med nødsambandet for norske tog.

- Det jobbes på fullt på vår sentral for å finne og løse problemet. Det er mye redundans i systemet. Men det ser ut som begge svitsjene har sviktet, sier Horrisland til Computerworld

Nå går det frem at feilen først oppstod i en server. Det er to servere i Trondheim, en skal ta over om den andre går ned. Det skjedde den ikke, og dette tyder på at det er en programvarefeil, skriver VG. Men NTB oppklarer senere at feilen oppstod i et nettverkskort åp den ene serveren.

Systemet skal egentlig ha en oppetid på 99,985 prosent. To og en halv time stod togene i dag.

Ikke første gang

GSM-R er togenes egne nødnettsamband, og er altså en helt annen kommunikasjonsteknologi enn det nødetatene bruker. Det er en spesialversjon av GSM, som vi alle kjenner fra mobiltelefoni. GSM-R brukes også til signalinformasjon, og er en del av European Rail Traffick Managment System.

Det er ikke første gang GSM-R går ned for telling og alle togene blir satt på vent. Det samme skjedde for i mars 2010. Da var det strømforsyningen til én server hos operasjonssentrealen for GSM-R i Trondheim som forårsaket nedetid helt ut i skinneganen. Den konkrete serverens oppgave var å holde rede på identigfikasjonen på hver enkelt tog i Norge, og når den gikk ned, fikk toglederne trøbbel med å styre trafikken.

- Alle systemer ved operasjonssentralen i Trondheim har doble løsninger, slik at en feil ikke skal føre til driftsstans. I dette tilfellet virket ikke systemet som forutsatt, skrev Jernbaneverket på sine nettsider den gangen.

Ifølge Jernbaneverket var det denne gangen radiosambandet mellom tog og togleder som var nede. Også denne gangen lå altså problemet hos disse serverene.

Etter Åstaulykken

GSM-R ble innført i Norge etter Åstaulykken, og mobilmast nummer 500 stod plantet i bakken høsten 2006.

Nødetatene bruker på sin side Tetra. og direktøren i Direktoratet for nødkommunikasjon, Tor Helge Lyngstøl, har ved flere konferanser Computerworld har vært på uttalt seg kritisk til GSM-R. Bakteppet for uttalelsene har vært debatten om valget av Tetra-teknologien. Flere på sidelinjen har ment at GSM-R kunne være en dugelig teknologi, og utøvet kritikk fordi nødnettene til Jernbaneverket og nødetatene ble kjørt i to totalt separate spor.

Sporveien, forhenværende Kollektivtransportproduksjon (KTP), vurderer selv å bruke GSM-R i sitt kommende, moderne signalsystem.