TEST: 3 Hodetelefoner

Er dobbelt så dyrt dobbelt så bra?

Vi har testet tre 7.1-hodetelefoner ment for spill som dobler seg i pris.

Det er ingen hemmelighet at vi liker å tenke litt prisbevisst, men samtidig lar vi oss ofte forføre av dyrere produkter med grensesprengende teknologi. For de fleste av oss er det dog ikke nødvendig med det aller siste og aller beste. I den følgende testen ble vi overrasket over hvor godt billigere modeller presterte.

Lyd har ofte et snev av personlig preferanse med seg, derfor er alle modellene testet i de samme spillene, med de samme sangene, og i samme kommunikasjonsprogram med en fast tilhører. Begge de kablede hodetelefonene bruker USB-A grensesnittet, og kan ikke kobles til 3.5mm hodetelefonutgang.

Surefire Harrier (ca 500 kroner)

Surefire er et gaming-merke spunnet ut av gode gamle Verbatim, og virker å satse på det nedre prissjiktet. Likevel har de flere modeller å velge mellom, og leverer alt fra eksterne harddisker, ment for gaming til mus, tastatur, hodetelefoner og lignende. Vi har hatt Harrier inne til test og kan ikke si annet enn av til denne prisen er vi overrasket over hvor gode de er.

Utseendet er litt plastisk og enkelt, men de er komfortable på hodet og enkle å justere. Vi setter pris på metallbåndet i hodebøylen som gir en viss sikkerhet på at de holder en stund, men i utgangspunktet får du det utseendet du betaler for. Hodekoppene lyses selvsagt opp med RGB-lys, og mikrofonen er avtagbar om du ikke ønsker å bruke denne. Vår 2010-modell juniortester satte for øvrig meget stor pris på disse lysene som gir en slags 3D-effekt i bevegelse.

Mikrofonen er kanskje den svakeste delen i hel lydopplevelsen, vi savnet litt bedre lyddemping av lyder utenfra, men igjen er det vanskelig å forvente for mye med denne prisen. Lyden ellers var langt bedre enn forventet. Det som i utgangspunktet er små elementer produserer en overraskende dyp lyd med mer bass enn vi hadde sett for oss. Selve 7.1-oppsettet fungerer ikke optimalt, men igjen er lyden rik nok til at vi klarer å skille rom-lyden godt i flere spill.

Det du gir opp med prisen er blant annet trådløs tilgang, her er det en stoff-kledd USB-kabel som gjelder. Det er en inkludert fjernkontroll, av den enkleste sorten, som gjør en grei jobb.

Vi har ikke vært borti lignende kvalitet til 500 kroner, Harrier har en kombinasjon av byggekvalitet og lyd som får oss til å lure litt om Verbatim selger disse nært kostpris for å fremme merket. Uansett er disse enkle å anbefale.

Zon Headset 1 (ca 1.100 kroner)

Zon er en serie gaming-utstyr laget i samarbeid med Netonnet og den svenske Counter-strike-legenden Emil ‘HeatoN’ Christensen. Her er det e-sport som er fokuset, men vi må si at samarbeidet har resultert i pene og litt nedtonede produkter som lett kan finne veien inn på kontorpulten. I en liten bisetning må vi også berømme merket for den absolutt beste presentasjonen av slike produkter når man åpner boksen de kom i, her oser det rett og slett luksus.

Dette er et par store hodetelefoner, og selv på den minste innstilingen er hodebøylen såpass fleksibel at det kan være greit å være litt tjukk i hue om disse skal passe perfekt. Heldigvis er jeg det, og de store luftige koppene er meget behagelige selv etter lang tids bruk.

Størrelsen til tross, lyden er ikke spesielt merkbart bedre enn hos Harrier, men kommunikasjonen via mikrofonen når opp mot dyrere varianter. Det må ikke forveksles med at hodetelefonene har dårlig lyd, det er bare at Harrier overpresterte og hodetelefonene fra Zon ligger på cirka samme nivå. Mikrofonen er også her avtagbar.

Byggekvaliteten er merkbart bedre, og komforten likeså når vi sammenligner med Harrier. Zon har en premium-følelse som lurer hjernen litt til å tro at de skulle vært dyrere. Det hjelper også at lysene (for selvfølgelig er det lys) er i duse og hvitfargede, slik vi også ser på blant annet tastaturet i samme serien. Størrelsen på hodetelefonene gjør at de nok bør oppleves, men for de av oss med størrelse large i hatter er disse meget komfortable.

Også her er det snakk om et kablet sett med fjernkontroll som fungerer godt, via denne kan vi også styre lysene på hodetelefonene. Om du er ute etter hakket bedre komfort kan det være greit å vurdere om du vil legge på det dobbelte av Harrier.

Steelseries Arctis 7+ Wireless (ca 2.000 kroner)

Arctis 7+ Wireless skiller seg først og fremst fra de andre ved at den er, du har sikkert gjettet det fra navnet, trådløs. Steelseries har kun valgt å bruke den velkjente 2.4Ghz trådløse tilkoblingen og dermed ikke bluetooth. Det betyr ikke at du er låst til pc, den medfølgende mottakeren kan brukes både i Android-telefoner, Playstation og Switch.

Bortsett fra tilkoblingen er det også lett å se hvor de ekstra pengene har gått med Arctis 7+. Her får du et annet bøyledesign som Steelseries kaller en skibøyle. Denne kan justeres i alle mulige retninger og forsikrer en meget behagelig passform og komfort. Bøylen har en C-form der selve koppene kun er koblet på ett punkt, og hele hodetelefonen bruker en stålramme for at konstruksjonen skal være solid.

Mikrofonen er det første som virkelig skiller denne fra de andre, her er det meget god støydemping og mikrofonen kan enkelt trekkes inn i selve hodetelefonen. Det er kun logiske lys på disse, altså ingen flashy RGB-lys men små LED-lys som forteller deg om hodesettet er tilkoblet og mikrofonen er aktiv eller ikke. Det gir et litt mer profesjonelt preg.

Lydopplevelsen her er også det nærmeste vi kommer ekte 7.1 surround. Sammenlignet med de andre i testen er det finesser i lyden her som gir en bedre surround-opplevelse i spill. Bassen er langt fra øredøvende, og kunne kanskje med fordel vært litt sterkere, men et bredt lydbilde gjør den også bedre i annet enn kun til spilling.

Trådløs betyr batteritid, og her ligger den på rundt 30 timer. En annen forskjell fra de andre to er at her finner du også en meget solid programvarepakke som blant annet lar deg justere lyd og sette opp volumforskjeller på spill- og kommunikasjonslyder.

Med i pakken for du forøvrig en 3.5mm lydkabel, samt lader og forlenger til USB-C-mottakeren som også gjør det mulig å koble den til USB-A-grensesnittet på playstation

Konklusjon

Du får som regel det du betaler for, men oftere og oftere finner vi meget gode resultater i billigere produkter. Noe av dette har med å gjøre at teknologi er blitt billigere, og det som kanskje var topp for fem år siden nå finnes i tilbudskurven. Samtidig har kanskje ikke utviklingen på dette feltet gått like fort som for eksempel på grafikk-markedet, derfor ser vi også at hodetelefoner ofte holder lenger og blir raskere billigere.

Vi skal ikke stoppe noen fra å bruke penger, og du får uten tvil det lille ekstra om du legger på noen tusenlapper. Likevel er det på en måte enklere å anbefale noe som gjør jobben godt og ikke koster skjorta. Hvilken man velger får være opp til den enkelte, men vi ville holdt oss til en billigere delen i denne testen.