TRE KLASSER: Apple Watch kommer i to størrelser og tre klasser: Watch, Watch Sport og Watch Edition.

Apple Watch – dette må du vite

I april kommer Apple Watch i salg. Kommentatorene slåss om å forhåndsdømme smarturet. Mange sier flopp, en del tror på suksess. Her er det man bør vite før man kaster seg ut i debatten.

Med bistand fra Macworld-kolleger i USA og Storbritannia oppsummerer vi det som er kjent om den kommende Apple Watch, Apples første smartur.

I april kommer altså Apple Watch i salg - i hvert fall i USA.

Hvilke andre land som eventuelt vil få del i den første batchen av Apple Watch-enheter på angivelig rundt 5-6 millioner enheter, er foreløpig ikke kjent.

Britene krysser fingrene og tror de kanskje er på listen. Norge er et lite land og nordmenn er vant til at vi må vente litt på slike ting.

Ryktene sier at salgsstart vil bli tidlig i april. Noen mener det er snakk om noen dager ut i måneden for å unngå kollisjon med påsken, men Apple tar ikke slike hensyn. Den første iPad-en kom i salg i butikkene lørdag 3. april 2010, som var påskeaften det året.

34 modeller

En del mener at Apple er flink til å ta i bruk eksisterende teknolgi på nye måter og at Apple bevisst satser på å lære av andres feil før selskapet lanserer sine egne produkter. Her er i hvert fall én viktig forskjell på Apples smartur-satsing og mye av det vi har sett fra konkurrentene til nå:

Mens konkurrentene begrenser seg til modellserier med svært få valgmuligheter, vil Apple tilby hele 34 modeller allerede fra starten av.

TRYKK OG PRESS: Apple Watch-skjermen skjelner mellom lett berøring og kraftigere press.

Det er kanskje litt drøyt å kalle det forskjellige «modeller» ­– i noen grad er det bare variasjoner over et tema. Men noen av skillelinjene er vesentlige.

For eksempel kommer Apple Watch i to forskjellige størrelser. Noen vil sikkert kalle modellen som er 42 mm høy for «vanlig herrestørrelse», mens modellen med høyde på 38 mm synes å passe bedre til et tynnere kvinnehåndledd.

Konkurrentene har som regel bare én størrelse å by på, gjerne ganske stor. 

Foruten to størrelser vil Apple også tilby Apple Watch i tre forskjellige klasser, om man vil.

Standard-klassen heter ganske enkelt Watch og har urkasse i rustfritt stål samt skjerm i safirglass.

De som vil ha en Apple Watch mer tilpasset sport og friluftsaktiviteter, kan velge Watch Sport. Denne er litt mer solid og bedre beskyttet, med såkalt Ion-X-glass, også kalt aluminiumsilikatglass. Samtidig er sportsklokkene bygd i lettere materiale, anodisert og eloksert aluminium, det vil si aluminium påført beskyttende lag gjennom oksiderende bad, som isolerer godt elektrisk og gir ekstra rustbeskyttelse, ifølge Store Norske.

Apple hevder at aluminiums-urkassen på sportsklokkene er 60 prosent sterkere enn vanlige legeringer, men likevel 30 prosent lettere enn urkassene i rustfritt stål.

Gult eller rosa gull

De som er ekstra godt bemidlet og som kanskje er mer interessert i stil og moter enn i informasjonsteknologi, kan velge et av urene i Watch Edition-familien. Disse kan leveres med etui i 18 karat gull, om man ønsker, og urkassene er også av 18 karat gull.

Litt variabelt innenfor de forskjellige klassene kan man altså velge mellom forskjellige overflatematerialer og legeringer, inkludert valget mellom gult eller rosa gull.

Så kommer vi til et stort antall klokkeremmer, som vel å merke kan monteres «begge veier», slik at venstrehendte ikke skal ha noen grunn til å føle seg diskriminert. Skjermvisningen kan også tilpasses bruk av høyre- og venstre-hendte. 

REMMER: Apple har designet et stort antall klokkeremmer til Apple Watch.

Videre har Apple designet seg frem til en rekke varianter av spenner og låser.

Våre kolleger hos britiske Macworld har regnet seg frem til at man skal kunne velge blant 34 ulike modeller og fysiske varianter av Apple Watch. 

I tillegg kommer trolig tredjepartsprodusenter med egne remmer, ifølge ferske rykter.

Våre kolleger hos amerikanske Macworld har på en pressevisning prøvd flere av Apples remmer, for eksempel Leather Loop i italiensk skinn. Mykt og komfortabelt, og den holder klokka godt på plass, var dommen.

Macworld påpekte at det er enkelt å justere lengden på remmene og lenkene selv uten å måtte oppsøke urmaker eller juvelér.

Millioner av uttrykk

Hittil har vi bare snakket om det ytre. Hvis man går videre til å se på det digitale livet under klokkeglasset, ser man at det er utallige digitale urskiver å velge blant, og at brukeren kan tilpasse disse ytterligere etter smak og behag.

MILLIONER: Hvor mange uttrykk kan Apple Watch-skjermen egentlig ha?

En Apple Watch kan ha millioner av uttrykk, hevder Apple.

Betjening og brukergrensesnitt

De fleste av oss har gått rundt med armbåndsur siden barndommen og er godt vant med hvordan uret betjenes – i den grad det i det hele tatt er nødvendig med noen betjening nå til dags.

Hjulet som vi i gamle dager brukte til å trekke opp klokka og i nyere tid til å justere tiden og stille inn dag og dato, er med på Apple Watch også, under navnet digital krone

Men her har den overtatt en oppgave som man på mobil og nettbrett bruker fingrene og knipebevegelser til: å zoome inn og ut. På en så liten skjerm er det upraktisk å bruke fingerbevegelser på skjermen til dét, mener Apple.

Den digitale kronen brukes også til å rulle skjermen nedover – til å scrolle. Skulle man gjort det på den lille skjermen, ville fingrene skjult det man trenger å se.

MAGNETISK: Slik lades Apple Watch.

Man kan dessuten trykke på den digitale kronen. Da kommer man kjapt tllbake til Hjem-skjermen.

Tross disse knappene er selvfølgelig skjermen berøringssensitiv. Og ikke bare det. Skjermen kan skjelne mellom en lett berøring og et hardere trykk. Apple kaller teknologien Force Touch. Løsningen er basert på syltynne elektroder i skjermen. 

Kombinert med en ny type apper som Apple har kalt Overblikk – Glances på engelsk – skal det nye brukergrensesnittet gi kjapp tilgang til grunnleggende informasjon som gps-informasjon om hvor du er, værmelding, kalender og lignende.

Det er bare den aller mest relevante informasjonen som vises fra disse appene, i et format som er tilpasset den lille skjermen. Informasjonen hentes frem med lette sveipebevegelser over skjermen.

«Taptiske» tilbakemeldinger

Når mobilen din er satt opp i stillemodus, men varsler med vibrasjon, merker alle i møterommet at du mottar en telefonsamtale eller en melding. Varsling via vibrasjon er ikke så diskret som man skulle ønske.

Med Apple Watch skal det være vanskelig for dem som sitter nær deg å merke noe som helst når du mottar en telefonsamtale eller en melding. 

Apple kaller det taptiske tilbakemeldinger, men på norsk snakker vi heller om haptisk teknologi, en tilbakemeldingsteknologi basert på haptikk, som er læren om berøring og kommunikasjon ved berøring.

PARTNERE: Apple Watch er bygd for å fungere i tett partnerskap med iPhone.

I Apple Watch er dette utviklet slik at man kan få forskjellige typer diskrete berøringstilbakemeldinger som gjør det mulig å skjelne tilbakemeldingene fra hverandre. Hvis man går i bygater med gps-assistanse via iPhone-en i lommen, kan Apple Watch formidle via berøring i håndleddet om du skal svinge til høyre eller venstre i neste kryss.

Varslingene kan suppleres med små, diskrete lydsignaler, og teknologien kan også brukes til å gi flere Apple Watch-brukere i samme rom mulighet til å kommunisere med hverandre uten at andre merker det. Hva slags implikasjoner det kan tenkes å få både privat og på jobb, kan man jo bare spekulere på.

For øyeblikket går det en debatt om hvor langt Apple egentlig har greid å komme med sensorene som måler diverse kroppsfunksjoner, men pulsmåling er i hvert fall med, så funksjonaliteten som sportsur blir nok som forventet.

Mer spesifikke funksjoner knyttet til registreringer av andre helsemessige forhold som blodtrykk, oksygenopptak og stressnivå ser ut til å kunne bli noe begrenset i førsteversjonen, dels på grunn av teknologiske utfordringer og dels på grunn av amerikansk juss. Man kan vel tenke seg hva slags søksmål som kan komme hvis noen mener seg helsemessig feilinformert av Apple Watch.

Til gjengjeld kan det hende at integrasjonen med Apples til dels norsk-utviklede talesystem, Siri, kan by på mange spennende bruksmuligheter. Det norske trafikkpolitiet, UP, bøtelegger jevnlig bilister som prater i håndholdt mobil. Hvordan UP vil forholde seg til bilister som dikterer sin Apple Watch, gjenstår å se.

Andres tjenester

Spørsmålet om Apple Watch blir en suksess eller ikke er naturligvis også avhengig av at selskaper utenfor Apple støtter opp om produktet og utvikler tjenester og apper for Apple Watch. Mye av suksessen til iPhone og iPad ligger jo nettopp i det gigantiske universet av apper og tjenester som andre har bidratt med.

WatchKit SDK er navnet på tjenesten som gjør at tredjeparts-utviklere enkelt kan lage Overblikk-apper til Apple Watch.

Flyselskapet American Airlines er klar med rutetidsinformasjon for Apple Watch, og hotellkjeden Starwood Hotels vil la Apple Watch-brukere få låse opp hotellromdørene sine med Apples smartklokke. Med Apple Watch på armen skal du også være garantert å finne igjen din parkerte BMW. 

Er trening nøkkelen?

Mange av oss har allerede et treningsarmbånd rundt håndleddet. Av 4,6 millioner «smarte» armbånd som ble solgt på verdensbasis i 2014, var bare 720.000 «voksne» Android-smartur. Resten var treningsarmbånd fra leverandører som FitBit, Nike og Jawbone.

SPORT: Hvordan vil Apple Watch greie konkurransen mot de dedikerte treningsarmbåndene?

Dette betyr at en av de største målgruppene for smartur er de helse- og trimbevisste blant oss. Men tallene viser også at mange av disse er skeptiske til store smartur. Det gjenstår å se om denne skepsisen vil ramme Apple like hardt som den har rammet produsentene av Android-smartur.

Tross skepsismeldingene de siste dagene er Apple Watch ganske godt forberedt på den trim-orienterte kundemassen. Apple Watch har innebygd skritteller-sensor i form av et akselerometer, som de fleste smarttelefoner også har. Sensorer på baksiden av Apple Watch kan ved hjelp av en kombinasjon av infrarød LED-teknologi og fotodioder sjekke pulsen til brukeren. 

Apple betegner Apple Watch som «water resistant», men ikke vanntett («waterproof»). Det betyr trolig at man kan ha den på i dusjen, men at man ikke kan svømme og dykke med den.

I tillegg kan Apple Watch kommunisere med iPhone om gps-data.

Apple Pay

På det amerikanske markedet blir naturligvis støtten for Apple Pay viktig. Betalingen utføres når man holder Apple Watch opp mot en Apple Pay-terminal og dobbeltklikker på den digitale kronen. 

Apple Watch er altså utstyrt med NFC-brikke og skal også ha sikker informasjon om brukerens kredittkort, i tillegg til ekstra sikring som hindrer at noen kan aktivere betaling hvis klokken ikke sitter på brukerens håndledd.

Under skallet

Uansett ytre design er det det som er under skallet som teller mest for mange Apple Watch-interesserte. 

De som synes Apple Watch bør by på mye lagringsplass, blir nok skuffet. Apple har vært tilbakeholden med informasjon her, men ryktene sier åtte gigabyte lagringsplass og 512 megabyte internminne.

Det høres ikke mye ut, men her kommer samhandlingen med iPhone og iCloud inn i bildet. Da trengs det rett og slett ikke så mye lokal lagringsplass i smarturet.

PROSESSOREN: S1 er navnet på prosessorbrikken i Apple Watch.

Det er ikke så mye som er kjent om hjernen i Apple Watch heller, altså prosessoren. Den heter S1 og er en brikke designet av Apple selv, og ryktene sier at det er Samsung som har ansvaret for produksjonen. 

Batteritiden

Et av de heftige debattemnene er batteritiden. Apple-toppsjef Tim Cook har sagt at Apple Watch kommer til å bli så heftig brukt gjennom dagen at den må lades opp hver natt. 

Rykter fra januar i år snakker om 19 timers blandet bruk, med 2-3 dager i standby-modus. Men bruker man den til å samle inn alle data under en joggetur, er det mulig at batteritiden begrenses til bare fire timer.

Lading skjer for øvrig via induksjon, med magnetisk tilkobling av ladeenheten, omtrent som på bærbare Mac-er.

Prismessig vil naturligvis Apple Watch havne i et forholdsvis høyt prisleie, med en startpris i USA antatt til rundt 350 dollar (vel 2600 kroner). Med transport og norsk moms snakker vi fort om 3500 kroner.

Her er konkurrentene

Britiske Macworld har trukket frem 22 smartur som presenteres som de viktigste konkurrentene til den kommende Apple Watch. Her er noen stikkord om hvert av  urene:

Samsung Gear S: S-en står for Solo, og Samsung Gear S skiller seg fra de fleste konkurrentene ved at den kan brukes helt uavhengig av noen smarttelefon. Den har eget sim-kort og kjører Tizen OS-operativsystemet, ikke Android. Macworld tror ikke den blir noen seriøs konkurrent, for selv om den kjører uavhengig av medbrakt mobil, må man likevel ha en Samsung-mobil for å aktivere den, samt separat mobilabonnement.

Samsung Gear 2: Kjører også Tizen-operativsystemet. Bra sportsur-funksjoner, og tåler vann ned til én meter. Kun kompatibel med utvalgte Samsung-mobiler.

Samsung Gear 2 Neo: Rimeligere versjon av Samsung Gear 2, uten kamera.

Samsung Gear Fit: Slankt sportsur med utvidet funksjonalitet. Fungerer mot utvalgte Samsung-mobiler, men du kan ikke ta imot samtaler, bare avslå dem, med automatisk melding til den som ringer om at du er opptatt.

Samsung Gear Live: Android-basert smartklokke som kan kobles opp mot hvilken som helst Android-mobil, ikke bare Samsungs. 

Alcatel One Touch Watch: Lansert på CES-messen, kommer i salg i mars. Stilig, elegant og forholdsvis rimelig. Basert på eget Alcatel-operativsystem og kan kommunisere med både iOS- og Android-enheter.

Garmin Vivoactive: Nok en CES-lansering, med innebygd GPS og myntet på trimmere. Kjører Garmin-utviklet operativsystem og kan kommunisere med både iOS og Android. Vanntett ned til 50 meter.

Microsoft Band: Mer en konkurrent til Samsung Gear Fit enn til Apple Watch. Fungerer mot både Windows Phone, iOS og Android. 

Asus ZenWatch: Kvadratisk skjerm med Gorilla Glass-skjerm, pulsmåler og Bluetooth 4.0.

LG Watch: Android Wear-basert smartur til ganske moderat pris, kan kjøpes hos Google Play Store. Beskyttet mot støv og vann.

LG G Watch R: Med rund skjerm i stedet for firkantet som på LG G Watch. En av de beste smartklokkene til dags dato, skriver Macworld USA. Krever Android 4.3-basert mobil.

Motorola Moto 360: Lansert i for høst, og har fått god mottakelse i markedet. PC Worlds britiske søstertidsskrift PC Advisor har omtalt uret som et av de beste man kan kjøpe nå. Kjører Android Wear.

Pebble Steel: Produsenten finansierte oppstarten gjennom Kickstarter-prosjektet. Forholdsvis rimelig smartur, med lacoppløselig e-paper-skjerm og lang batteritid. Kommuniserer både med Android og iOS. 

Sony Smartwatch 3: En av de store Apple Watch-konkurrentene, basert på Android Wearmed 4 GB lagringsplass og GPS. Men den har ingen mikrofon eller høyttaler.

Martian Passport, Victory, G2G: Smartur med ordentlige visere og bare et lite visningsvindu, dårlig med sportsfasiliteter.

Martian Notifier: Klokke som kan ta imot meldinger fra iPhone og Android-telefon.

CooCoo: Billigklokke som formidler meldinger fra iOS og Android.

i'm Watch: Stilig og forholdsvis dyr smartklokke som kan kommunisere både med Android, iOS og BlackBerry.

MetaWatch Strata: Rimelig og enkel smartklokke med sorthvitt-skjerm.

Qualcomm Toq: Android-kompatibel smartklokke som i skrivende stund fortsatt er i beta. Skjermen bruker reflektert lys for å spare strøm.

Markedet er ganske tett bombardert med smartur, så det blir nok en utfordring for Apple å trenge seg inn på dette markedet, konkluderer Macworld UK.

Konklusjon

Macworld Norge vil ikke trekke noen bastante konklusjoner om Apple Watch før vi har sett og prøvd produktet. 

OVERBLIKK: Apple Watch kommer med en rekke såkalte overblikksapper.

Våre britiske kolleger fastslår nøkternt at dette slett ikke er den første smartklokken og at den heller ikke gjør noe særlig som andre smartklokker ikke er i stand til.

«Men det den gjør, gjør den bedre enn konkurrentene takket være Apples ekspertise på brukergrensesnitt», skriver Macworld UK.

Videre heter det at Apple Watch appellerer til motebevisste mennesker og at den godt kan tenkes å bli noe som folk flest vil ha rundt håndleddet.

Apple Watch har derfor sjansen til å bli smarturet som omvender massene til den kroppsnære teknologiens fordeler, skriver britiske Macworld.