De 20 mektigste hos Apple - Del 10

DISNEYS MANN: Toppsjefen i Disney-konsernet, Bob Iger, er også styremedlem hos Apple.

De 20 mektigste hos Apple - Del 10: Disney-sjef Bob Iger

Det har i mange år vært tette bånd mellom Disney og Apple, tross gnisninger i perioder. Disney-sjef Bob Iger sitter nå i Apple-styret.

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Bob Iger er toppsjef og styreformann i Disney-konsernet og medlem av Apples styre.

Forholdet mellom Iger og Apple ble befestet i 2006 da Disney kjøpte Pixar, animasjonsselskapet der Steve Jobs var en av gründerne.

Avtalen ble antatt å være verdt rundt 7,4 milliarder dollar (over 60 milliarder kroner etter dagens dollarkurs). Takket være denne oppkjøpsavtalen ble Steve Jobs den største aksjeeieren i Disney-konsernet, og han ble dessuten styremedlem hos Disney.

Da Jobs døde i 2011, ble Disney-sjef Iger tatt inn i Apples styre. Tanken var at Disneys vellykte satsing på nye medier også ville være noe som Apple kunne dra fordeler av.

Før Iger ble toppsjef hos Disney i 2005, hadde han ansvaret for selskapets internasjonale virksomheter.

Iger etterfulgte Michael Eisner som Disney-sjef i 2005, og han brukte mye krefter på å få orden på forholdet mellom Disney og Apple. En bitter krangel mellom Eisner og Jobs hadde tidligere vært med på å bygge opp en isfront mellom de to gigantselskapene.

Bob Iger har mange baller i luften. I 2010 ble han utnevnt av president Barack Obama til medlem av presidentens eksportråd. I denne rollen er han med på å gi råd til presidenten om politikk og tiltak som innvirker på USAs handelsvirksomhet.

Igers kontrakt med Disney utløper i 2016, men det er ikke kjent om han kommer til å han kommer til å pensjonere seg eller om han vil fortsette i Disney i en annen stilling.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelen er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts

Del 2: Organisatoren Tim Cook

Del 3: Altmuligmannen Eddy Cue

Del 4: Motemannen Paul Deneve

Del 5: Kommunikatoren Steve Dowling

Del 6: Brukergrensesnitt-sjef Alan Dye

Del 7: Den sveisne Craig Federighi

Del 8: Miljøforkjemperen Albert Gore Jr.

Del 9: Richard Howarth, «en skremmende tøffing»

 

Apple