Hvordan begrave Windows XP

Slik oppgraderer du raskt og trygt bort fra Windows XP.

Publisert Sist oppdatert

Nå har Microsoft avsluttet kundestøtten av Windows XP. Derfor haster det med å bli kvitt det gamle operativsystemet. Her er noen gode verktøy til jobben.

Fra nå av kommer det ikke flere sikkerhetsoppdateringer til Windows XP. Selv når nye sikkerhetshull oppdages i framtiden, vil ikke disse tettes av Microsoft lenger. Selskapet har avsluttet støtten av dette gamle, men svært populære operativsystemet, og det betyr at sikkerhetsrisikoen med å bruke det øker for hver dag som går. Det er på høy tid å flytte ut, også for alle etternølere som ikke har tatt tak i dette ennå.

Heldigvis har mange gått denne veien allerede, og det finnes masser av hjelp til å få jobben gjort. Microsoft tilbyr flere gode verktøy som hjelper til med å raskt og effektivt oppgradere XP-maskinene.

Windows 7 eller Windows 8.1?

Det første veivalget er å finne ut om oppgraderingen skal gå til Windows 7 eller Windows 8.1. Med tanke på kompatibiliteten er uten tvil Windows 7 det enkleste valget, selv om også Windows 8.1 er et utmerket operativsystem. Å skifte fra Windows XP til Windows 7 gir betydelig færre problemer med kompatibilitet, så med tanke på ren programvarekompatibilitet, er 32-bits Windows 7 vår generelle anbefaling. Dette vil gi den enkleste og raskeste veien vekk fra Windows XP.

MASKINVARE: Med MAP får du enkelt oversikt over hvilken maskinvare du har i nettverket ditt. (Klikk for større skjermdump.)

Å gå til 64-bitsversjonen av Windows 7 eller Windows 8.1 gir sannsynligvis en del ekstra arbeid og kompatibilitetsproblemer å håndtere. Bestem deg for hvilken versjon du ønsker å flytte til, og vær forberedt på den eventuelle innsatsen som kreves for det valgte operativsystemet og prosessorarkitekturen.

Steg 1: Skaff oversikt

Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse å ikke gjøre noe forhastet, nå som det brenner med å bli kvitt Windows XP på virksomhetens maskiner, men første prioritet må være å sikre at virksomheten går uforstyrret selv om denne jobben skal gjøres.

For å unngå uforutsett stans i virksomheten, er derfor det første trinnet å få en god oversikt over utgangspunktet. Maskinvaren kartlegges ved hjelp av Microsoft Assessment and Planning Toolkit (MAP). Tilsvarende kan vi finne ut av hvilken programvare som er i bruk ved å kartlegge med Application Compatibility Toolkit (ACT). Dette verktøyet vil både kartlegge innhold og samtidig informere om hvordan programvaren vil fungere i nyere Windows-versjoner. ACT er en del av Windows Assessment and Deplyment Kit (ADK), et gratisverktøy du henter ned fra Microsoft Download Center.

Gjennomfør kartleggingen av maskiner og ikke minst programvare som du vet begynner å bli gammel, men som er i bruk i bedriften fremdeles. Deretter er det på tide å teste programmer og maskiner. Dette forutsetter at du har en maskin med den moderne Windows-klienten på, noe som også er en del av oppgavene å skaffe i denne forberedelsesfasen.

Steg 2: Automatiser installasjonen

Allerede før testfasen av programvare og maskinvare er det en stor fordel om du har lagd en automatisert utrullingsløsning, i stedet for å basere deg på manuelle installasjoner eller installasjoner basert på image-filer for hver enkelt maskin. Se for deg å sette i gang installasjonen med etpar museklikk, for deretter vite at alle enheter har alle oppdateringer, programmer og drivere som de trenger når installasjonen er ferdig. Hadde ikke det vært noe?

Det er forholdsvis enkelt å komme i gang med en automatisert installasjonsløsning, og om du ikke allerede har verktøy for dette på plass, så er Microsoft Deployment Toolkit (MDT) løsningen. Det er også et gratisverktøy som Microsoft tilbyr for å opprette utrullingsløsninger som er fleksible og automatiserte.

Under testfasen kan du dermed enkelt reinstallere klientene med jevne mellomrom for å bli kvitt uønsket konfigurasjon, men fremfor alt oppnår du en rask og automatisert utrulling av det nye operativsystemet.

Steg 3: Få orden på programmene

Under testfasen for programvaren kommer du sannsynligvis til å støte på problemer. Programmer, både 16- og 32-bits, er utvilsomt det største hinderet for å oppgradere fra Windows XP til nyere versjoner.

De programmene som ikke virker, er som regel de som er svært gamle, eller egenutviklete programmer. Trøsten får være at det finnes måter å løse dette på, selv om de sant å si ikke er de peneste løsningene vi noen gang har sett.

Virtualisering er ingen løsning lenger

Et hjelpemiddel for å gjøre overgangen fra Windows XP til Windows 7 lettere, har vært virtualisering av maskinen. På denne måten har man kunnet kjøre et program i en virtuell Windows XP under Windows 7. Denne løsningen heter XP Mode og MED-V.

Med tanke på at en virtuell Windows XP får like lite vedlikehold som den på en fysisk maskin med Windows XP, er ikke denne løsningen lenger anbefalt. Nå er den eneste gode løsningen å forlate Windows XP helt og holdent, og heller sørge for at programmene fungerer direkte under Windows 7 eller Windows 8.1.

En metode er å lage sine egne kompatibilitetsfikser som «lurer» programvaren til å tro at den fremdeles kjører på Windows XP, selv om den i virkeligheten kjører under en nyere Windows-versjon.

Faktum er at Windows inneholder tusenvis av kompatibilitetsfikser for programmer, spill og drivere, og at du også lager din egen er ikke det minste rart. Slike kan du lage ved hjelp av Compatability Administrator, som er en innebygd del av ACT.

En vanlig kompatibilitetsfiks i tillegg til å «lyve» om at programmet kjører under et annet operativsystem, er «RunAsInvoker». Denne gjør at et program som under Windows 7 eller senere ønsker å kjøre med administratorrettigheter i stedet lures til å kjøre som en vanlig bruker.

En annen måte å få programmer til å fungere på, er å ganske enkelt låse opp filsystemet eller registeret. Det er slett ikke uvanlig at programmer ønsker å skrive der, men som nektes tilgang fordi det kjører med rettighetene til en vanlig bruker. Dette løses til en viss grad automatisk i Windows 7 og senere ved hjelp av fil- og registervirtualisering i UAC (User Access Control). Dette er imidlertid ikke alltid brukbart, og du kan lage dine egne virtualiseringsfikser ved hjelp av Standard User Analyzer-verktøyet som også er en del av ACT.

Steg 4: Undersøk maskinvaren

De fleste har nå datamaskiner som imøtekommer kravene for å kjøre Windows 7 eller 8.1, en for å få stålkontroll på denne biten også, anbefaler vi verktøyet MAP. Det viser deg svart på hvitt hvordan det ligger an i maskinparken din, og om noen maskiner vil få maskinvaremessige problemer ved å oppgradere Windows-versjonen.

Skaff også oversikt over ekstern maskinvare og forsikre deg om at alle enheter vil støtte Windows-versjonen du planlegger å oppgradere til.

Steg 5: Få kontroll på Internet Explorer

Nettleseren Internet Explorer (IE) kan være en kjempeutfordring å få kontroll over i forbindelse med en migrering ut fra Windows XP. Hvor stor utfordringen blir, kommer an på hvilken IE-versjon som brukes på XP-maskinene. Om du kjører IE 6 eller 7, har du mer jobb foran deg, men om det er IE 8 som gjelder, er det en relativt smal sak å komme seg over til Windows 7 med IE 8 eller 9.

IE-utfordringen blir enda større dersom du skal oppgradere til Windows 8.1, fordi IE 11 i seg selv medfører flere utfordringer med tanke på kompatibilitet. Vi vil advare mot en oppfatning av at IE 9 er en gammel og utdatert nettleser. IE 9 under Windows 7 kan derimot fungere utmerket som en mellomstasjon før man går videre til en helt ny nettleser, enten under Windows 7 eller Windows 8.1.

Uansett hvilken versjon du bytter til, kan etter vår erfaring opptil 90 til 95 prosent av problemene som oppstår løses ved å kjøre nettleseren i kompatibilitetsmodus. I andre tilfeller kan det være nødvendig å justere koden eller oppdatere komponentene for å få webapplikasjonen til å fungere i de nyeste nettleserne.

Å kjøre nettsteder i kompatibilitetsmodus kan gjøres på to måter. Enten ved å stille inn URL-er via Group Policies eller ved at man i webapplikasjonen legger til en tag som forteller IE at applikasjonen skal vises i kompatibilitetsmodus.

Det er avgjørende å kjenne til F12-modusen under testing av webapplikasjoner. Du kommer til utviklermodusen ved å trykke på F12-tasten i nettleseren. Der finner du en rekke nyttige verktøy, det er blant annet der du endrer kompatibilitetsflaggene for å teste om programmene fungerer ved å emulere de forskjellige versjonene av IE.

Det finnes også et verktøy du kan bruke for å analysere koden i webapplikasjonene dine for å finne eventuelle problemer. På Microsofts nettsted www.modern.ie finnes det verktøy som analyserer html-, css- og Javascript-kode, og lager en rapport om hva som kan tenkes å trenge en reparasjon.

Disse tingene sammen med IE Compat Inspector, et verktøy som evaluerer kildekoden til en nettside for kompatibilitet, gjør at du kan få mye nyttig informasjon om webapplikasjonene dine. På grunnlag av denne informasjonen kan du gjøre informerte valg om veien videre. Men husk på at det å fikse det grunnleggende problemet alltid er best – å kjøre et nettsted i kompatibilitetsmodus gjør at du kommer raskere videre, men samtidig utsetter du bare de virkelige utfordringene til et seinere tidspunkt.

Sett i gang – nå!

Om du har Windows XP-maskiner igjen, enten det bare er en eller om det er alle i nettet ditt, er det på høy tid å få gjort noe med det nå. Kompatibilitetsfikser og kompatibilitetsmoduser gjør at du i så å si alle tilfeller vil klare å flytte XP-maskinene dine til Windows 7 eller Windows 8.1. Dette oppnår du ved å ta i bruk alle gratisverktøyene som Microsoft har gjort tilgjengelige for denne jobben, dette er fullt mulig å få til, så det er ingen unnskyldninger for å utsette dette lenger nå!

Ordliste og verktøyene:

* ACT, Application Compatibility Toolkit: Microsoft-verktøy for å kartlegge og kompatibilitetsteste programvare for forskjellige Windowsversjoner. Kort link: tinytw.se/msdown

* ADK, Windows Assessment and Deployment Kit: Gratispakke med verktøy fra Microsoft for å evaluere, tilpasse og rulle ut Windows. Kort link: tinytw.se/msdown

* IE Compat Inspector: Javascript-basert testverktøy fra Microsoft som analyserer datamaskinen under drift. Kort link: tinytw.se/wadk

* MAP, Microsoft Assessment and Planning Toolkit: Verktøyspakke fra Microsoft for å evaluere it-miljøet før en migrering. ACT er en del av denne pakken. Kort link: tinytw.se/msdown

* MDT, Microsoft Deployment Toolkit: Verktøysamling fra Microsoft for å automatisere utrulling av Windows. Kort link: tinytw.se/mdt

* Modern.ie: Microsoft-nettsted med verktøy for å teste hvordan webapplikasjonene dine fungerer med forskjellige Internet Explorer-versjoner. Link: www.modern.ie

* UAC, User Account Control: Funksjon i Windows som informerer om at endringer som krever administratorrettigheter utføres av et program.