SMEKK: EU jobber med å finne ut om Google fortjener en smekk over fingrene. (Foto: Kjetil Aakvik Gogstad)

EU går løs på Google og Android

Mener Google misbruker sin posisjon til å fremme eget søkeverktøy.

EU-kommisjonen anklager blant annet Google for å misbruke sin posisjon og hindre konkurranse ved at de prioriterer sin egen pristjeneste, Google Shopping, fremfor konkurrerende tjenester i søkeresultater.

Det vil i så fall være et brudd på EUs konkurranselovgivning, ettersom det hindrer konkurranse og gir brukerne et dårligere tilbud, mener EU-kommisjonen.

Nå er det opp til Google å forsvare seg før Kommisjonen tar en endelig avgjørelse. Om Google blir dømt kan selskapet bli ilagt en bot på opp til 10 prosent av den årlige omsetningen.

Klaget inn av konkurrenter

EU-kommisjonens avgjørelse ønskes velkommen av Foundem og Icomp, som representerer flere av Googles konkurrenter, blant annet Microsoft. Det var også disse som klaget saken inn til EU-kommisjonen i første omgang.

Ikke overraskende er Google uenig i kommisjonens påstander, og har kommet med en kommentar i bloggform. Google mener det er livlig konkurranse i søkemarkedet i Europa, og at EU-kommisjonens klage har lite for seg.

Samtidig som EU ikke er helt fornøyd med hvordan Google viser søkeresultater, undersøker kommisjonen også hvorvidt Google har misbrukt sin dominerende markedsposisjon overfor mobilprodusenter.

Snusk med Android

Kommisjonen har mottatt to klager angående Android, hvor det hevdes at selskapet tvinger mobilprodusenter til å gi Google-apper og tjenester førsteprioritet på nye Android-telefoner.Klagen er delt opp i tre punkter, hvor det første går ut på at Google krever at deres apper og tjenester er de eneste som forhåndsinstalleres på nye telefoner.

Det andre punktet dreier seg om hvorvidt Google har hindret produsenter som ønsker å bruke Google-apper fra å utvikle egne, modifiserte Android-versjoner på andre enheter. Det vil i få fall kunne være til hinder for at det dukker opp nye operativsystemer til mobiler.

Google er også mistenkt for å ha hindret konkurrerende apper å slå gjennom ved å kombinere sine egne apper og tjenester sammen med andre Google-apper.

EU-kommisjonens undersøkelser er på mange måter en fortsettelse av det de russiske myndigheter startet da de igangsatte antimonopolundersøkelser tidligere i år, etter å ha mottatt en klage fra det russiske søkeselskapet Yandex.

Frivillige avtaler?

Ifølge Google selv er alle Googles partneravtaler helt frivillige, og at Android trygt kan brukes uten Google involvert, men at det å bruke Googles apper og tjenester gir en bedre brukeropplevelse og flere muligheter.

Ved å tilby apper som e-post ferdig installert og integrert på enheten blir det lettere å konkurrere med Apple, Microsoft og andre, som også tilbyr egne, forhåndsinstallerte apper.

Ifølge EUs konkurransekommisær, Margrethe Vestager, er det kommisjonens oppgave å se til at EUs konkurranseregler følges, slik at selskaper som opererer i Europa, uansett hvor de kommer fra i utgangspunktet, ikke hindrer innovasjon og konkurranse. I Googles tilfelle er hun bekymret for at selskapet gir seg selv en uberettiget fordel ved å sette sin egen pristjeneste foran andre.

Med de nye uttalelsene er EU nå over på neste punkt i programmet, i en antitrust-sak som startet da Foundem klaget Google inn for EU-kommusjonen i november 2009.