VIL HA FIBER: Per Morten Hoff i Ikt-Norge har fått Statnett på gli for fiberkabel til Tyskland - om markedet ønsker det. 

Statnett vurderer fiber til Tyskland

Statnett vurderer å endre sin beslutning om ikke å legge fiberkabel sammen med den 18 milliarders strømkabelen de vil legge til Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

- Ikt-Norge har nylig hatt møte med Statnett og de vurderer nå å endre sin beslutning. Legging av strømkabel fra Lista til Tyskland er budsjettert til 18 milliarder kroner og penger er bevilget. For at Statnett skal gå videre med å prosjektere fiber, ønsker de å finne ut i markedet om det er behov for fiber ut av Norge, direkte til kontinentet, sier generalsekretær Per Morten Hoff i Ikt Norge.

- Tiden er svært kort og de har maksimalt seks måneder på seg til utredning før bestilling må gjøres for ikke å forsinke prosjektet.

Flere åpninger for bransjen

- Statnett har skissert både muligheter for leie og for å være medeier. Det eneste som er sikkert er at det ikke blir noen kabel om det ikke er interesse i markedet, eller at staten ved et annet departement plukker opp regningen, sier Hoff

- Vi jobber også med den løsningen, men den synes usikker. Uansett mener vi at det vil være samfunnsøkonomisk svært fordelaktig å legge fiber samtidig som man legger kraftkabelen til kontinentet. Ikt-Norge i samråd med Samferdselsdepartementet vil nå sjekke ut om det er interesse i markedet for å leie  eller eie seg inn på en slik fiberlinje til kontinentet, opplyser Hoff. 

Positiv politisk vilje

Ønske om en norskkontrollert fiberforbindelse har vært fremmet av flere politiske aktører i både Venstre, Frp og Høyre. Dette ut i fra sikkerhetshensyn, beredskapshensyn og kapasitetshensyn. 

Når statsbudsjettet bevilget penger til Statnett for å legge en strømkabel til Tyskland, ble denne problemstillingen svært aktualisert. Ikt-Norge har hevdet at det ville være svært god samfunnsøkonomi å legge en fiberkabel samtidig som man legger strømkabelen

- Vi har derfor jobbet tett med både Samferdselsdepartementet og Olje og energidepartementet for å fremme vårt syn og vi har også vært i kontakt med SMK (statsministerens kontor)  for å få til nødvendig koordinering. 

- En av årsakene til at Statnett ikke har utredet samtidig fiberlegging er at deres overvåkningsbehov av strømkabelen løses via andre overføringer. Samtidig har det hersket usikkerhet om strekket er så langt at man må ha flere forsterkere på fiberen. Ny teknologi ser ut til å endre dette bildet og eksperter mener uansett at man har løst dette problemet når fiberkabelen tas i bruk. 

- Ikt-Norge ønsker å gi ros til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen for å ha satt seg godt inn i denne saken og at de har opprettet en konstruktiv dialog med Statnett. Og vi ønsker også å gi ros til Statnett som absolutt har vært lydhøre og fremstår som løsningsorienterte,  etter at det for noen dager siden så mørkt ut har denne saken nå åpnet seg og det kan være mulig å finne en løsning om det er et marked for en fiberkabel til Tyskland. 

- Ikt-Norge har sterk tro på at det vil være meget god økonomi og at det vil kunne åpne helt nye muligheter for næringsutvikling, blant annet i form av grønne datasenter i Norge. Dessuten er trafikkveksten i nettet så stor at alt tyder på at vi i løpet av kort tid uansett må skaffe mere kapasitet ut av Norge, da er dette en svært god anledning, konkluderer per Morten Hoff. 

Ikt-Norge har sammen med blant andre Agder Energi i lang tid jobbet med denne saken i håp om at denne enestående muligheten kunne utnyttes.