THE GATHERING: - Med dyp avsky har jeg hver påske sett tusenvis av ungdom forsamle seg i Vikingskipet for å spille dataspill, drikke Cola og spise hamburger påska gjennom, skriver Arne Joramo. (Foto: Eirik Solheim/Flickr (CC BY-SA 2.0))

E-sport - for et ufyselig begrep

KOMMENTAR: - Nye idretter dukker stadig opp. Det siste er e-sport, men er det godt for hjertet, spør Arne Joramo.

Publisert Sist oppdatert

Undertegnede bedriver litt sport. Har frekventert  Elixia i ti år og tråkket et par hundre mil på landeveissykkel i vår. Men jeg forstår nå at det hele er forfeilet. Nå er det e-sport som gjelder.

Dataspill satt i system

E-sport er per definisjon online-spill satt i system med TV-støtte og turneringer og mer til. Forleden lærte jeg at e-sport er en samlebetegnelse i organiserte dataspill. Og det arrangeres flust av turneringer. Både Telenor og TV2 har laget sine egne turneringer. De vil tiltrekke seg yngre kunder, leser vi. Foreløpig har ikke e-sport nådd fjernsynsskjermene i Norge. Men det kommer nok. Svenske MTG satser stort på e-sport.  De kjøper nå ifølge Dagens Næringsliv 74 prosent av den store giganten innenfor e-sport ESL. De regner med 260 millioner seere og en omsetning på 440 millioner kroner i år.

Den amerikanske strømmetjenesten Twitch.tv viser enkelt sagt folk som spiller dataspill. Amazon kjøpte tjenesten for sju milliarder kroner. De slo Google på målstreken. 100 millioner ser hver måned på dataspillere som snakker sammen på TV.

Sunt for noen

Utvilsomt kan e-sport være sunt for inntektene til teleoperatører og TV-selskaper. Som kjent krever mange dataspill  øyeblikkelig respons eller lav "latency" som vi sier på telespråket - helst ned i ett millisekund eller mindre. Slikt krever raskere telenett - helst fiber og spill driver trafikk. Og hva er bedre enn å fange unge kunder. De er jo så trofaste at troskyldige operatører tror de skal bli hos dem livet ut. Iallfall kan det virke slik. Eller kanskje er det heller TV-selskapenes desperate kamp for å få ungdommen tilbake til direkte-TV?

Usunt for andre

Undertegnede "gamling" har et heller anstrengt forhold til dataspill etter at han selv nesten ble spillavhengig på begynnelsen av 90-tallet og siden har tvunget seg selv til fullstendig dataspill-avhold både off- og online.  Med dyp avsky har jeg hver påske sett tusenvis av ungdom forsamle seg i Vikingskipet for å spille dataspill, drikke Cola og spise hamburger påska gjennom.  Kan dette være bra for muskeloppbygging, hjerte og åndedrett? Selvsagt ikke - dette er jo alt utslag av noe av det verste i amerikansk kultur. Spill, cola, hamburgere - ikke rart at de er overvektige "over there", mens heldigvis noen av oss nordmenn fortsatt halser avgårde svettende på langrennsski i påska.

Det er fritida til ungdommen som står på spill. Skal de svette eller velge e-sport? Ofte kan det virke som slaget alt er tapt når jeg ser dem knaste i veien på mobilen eller på spillkonsoll. Fra min 17-årige datter får jeg høre at jeg ikke er det hår bedre. Jeg tilbringer jo timer foran TVen for å se på Tour de France og kanskje har satt mitt eget "lag" i spill også. Til mitt forsvar har jeg anført at Tour de France inspirerer meg til en liten sykkeltur minst et par ganger i uka selv om det er vanskelig å få klemt det inn.

Noen onlinespill – iallfall sjakk - er visstnok meget god hjernetrim som "gamlinger" som meg såvisst kan trenge ettersom nedbrytingen av hjernebarken øker kraftig etter fylte 60. Slik sett kan e-sport sikker være sunt for oss som er kommet opp i årene. Her gjelder det å trimme både kropp og hode. Skjønt, kan nå fantasifostre fra en annen galakse i 3D-format egentlig kalles hjernetrim?  

Kanskje - når jeg går skikkelig i barndommen - eller kanskje heller i ungdommen, skal jeg sannelig vurdere e-sport jeg også. Men først når jeg blir så gammel at all min tid er fritid, og jeg ikke kan kreke meg opp på en sykkel eller til Elixia. Inntil da vil jeg tviholde på at skal du kalle noe for sport eller idrett må utøveren bli svett når hun bedriver det.  Alt annet er spill og fanteri.

E-sport - for ufyselig begrep! Og slett ikke godt for hjertet. iallfall ikke mitt.

Arne Joramo er redaktør i Telecom Revy og ivrig syklist.