Slik fikser du den bærbare

Gode veiledninger fra flere pc-produsentene.

Publisert Sist oppdatert

Skulle man ha et uhell med den bærbare pc-en eller få en feil etter at garanti- og reklamasjonstid er utløpt kan det bli en dyr affære. Deleprisen kan i noen tilfeller bare være et par hundrelapper, for eksempel hvis det er en vifte, lcd-inverter eller en ødelagt kabel. Reparasjon via verksted kan imidlertid raskt bli såpass høy at mange nok ville valgt å "kondemnere" pc-en.

For nyere bærbare pc-er har reparasjonen også ofte blitt vanskeligere enn tidligere. Dette spesielt på de letteste og tynneste modellene. Bare det å få åpnet pc-en kan være en utfordring. Å åpne opp pc-en vil også være nødvendig hvis man ønsker å installere mer minne, oppgradere fra harddisk til SSD, installere internt 3G-kort, bytte trådløst-kort med mer. I noen tilfeller kan det også være snakk om vedlikehold - noen pc-er har vifter og kjøleribber som etter en tids bruk i noen miljøer vil være fulle av støv. Støvet kan føre til økt støynivå eller at pc-en rett og slett overoppheter.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

For en del kan det være ønskelig å få montert ut en harddisk før pc-en sendes til reperasjon - det gjelder ikke bare for å ta bort sensitive data, men også fordi det kan være nødvendig å få hentet ut data som ikke er sikkerhetskopiert. Hvis for eksempel en harddisk er defekt vil en del også velge å erstatte denne selv for å unngå å være uten pc i reparasjonstiden.

Et vanlig problem med bærbare som begynner å bli noen år gammel er av viften begynner å støye. I noen tilfeller kan fjerning av støv hjelpe.... (PS! Bruker du trykkluftsboks for å rense, bør du holde fast viften slik at den ikke snurrer).

Uhell kan for eksempel være at man søker væske i tastaturet på pc-en, som videre renner inn i pc-en. I mange tilfeller vil dette kunne bety slutten for pc-en, men samtidig er det mange som har hatt en pc som har fungert utmerket etter at man har fått rengjort og tørket. Med sukkerholdige væsker som for eksempel brus kan det også være at tastaturet må skiftes hvis man ikke kommer til for å få rengjort tastaturet, men tastatur kan være relativt enkelt å skifte.

Det er uten tvil en risiko ved å gå løs på en bærbar pc selv, og sett slik blir vår anbefaling at man først gjør det når man ikke ser verdien i å sende pc-en til reparasjon hos et verksted.

LES OGSÅ:

Guide: Slik bygger du pc

Guider

Det kan imidlertid være mye hjelp å få på nettet for pc-er som ikke er helt enkle å åpne eller der man trenger å gjøre mer avanserte reparasjoner - for eksempel skifte en vifte som har begynt å lage støy. Enkelte pc-produsenter har også vært gode egne veiledninger for hvordan oppgraderinger og reparasjoner skal utføres - blant annet i form av veiledningene som også skal være en ressurs for eget servicepersonell. I tillegg er det andre websider som jobber med å samle serviceguider eller har guider som brukere har laget. I en del tilfeller kan også YouTube være en flott kilde.

For noen produsenter er det en avveining om hvorvidt denne typen guider skal gjøres tilgjengelig. For en del er det en frykt for at flere brukere selv skal skade pc-ene og videre prøve å få skaden reparert. Andre igjen har alt tilgjengelig - og også svært gode veiledninger.

Av guidene vi har funnet tilgjengelig på nettet er det ingen tvil om at vi vil gi litt ekstra honnør til Lenovo. Lenovo har på sin serviceportal ikke bare dokumenter med veiledninger, men også videoer for hvordan operasjonene skal utføres. Det er for hver modell nedlastinger som er på noen hundre megabyte riktignok, men det kan absolutt være verdt det. Så vidt vi kan se ligger det ute dokumentasjon for alle nyere modeller, mens det for en del eldre modeller ikke er informasjon å finne her.

HP har en nyttig portal med veiledninger og video . Den er på en den område ikke så omfattende som hos Lenovo og instruksjoner for mer kompliserte operasjoner kunne vi ikke se for modellene vi sjekket.

Også Dell har servicemanualer åpent tilgjengelig. Servicemanualene ligger sammen med annen type dokumentasjon for de forskjellige bærbare pc-ene og det hele er ikke så oversiktlig, men spesielt vanskelig å finne fram er det ikke. For mange modeller er informasjonen også tilgjengelig på norsk. Man kan også velge pc-en man har via disse websidene for å finne servicemanualen.

For pc-er fra MSI fant vi en samling servicemanualer tilgjengelig via MSIs brukerforum. For Acer fant vi ingen egen side hos produsenten, men denne siden har servicemanualer for en del eldre modeller. På den samme siden finner man også nedlastbare servicemanualer for en rekke andre merker. Det finnes flere slike sider som samler opp denne typen informasjon - eksempel på en annen er denne. Ei heller for Toshiba, Asus, Samsung og Fujitsu fant vi informasjon tilgjengelig hos produsentene.

Den kanskje mest kjente siden for reparasjon av pc-er er iFixit. Denne vil være spesielt aktuell for dem som skal reparere pc-er fra Apple. Det er imidlertid også guider for en del andre modeller fra forskjellige selskaper, samt også for mobiltelefoner og spillkonsoller.

Det ligger også mange servicemanualer spredt rundt på nettet - gjerne som PDF-er. Løsningen kan for mange pc-er være å ta i bruk Google og søke etter pc-modellen i kombinasjon med for eksempel "service manual", "repair manual", "maintaince manual" eller lignende.

Det finnes også websider som selger servicemanualer til pc-ene. Alle disse er nødvendigvis ikke like seriøse og uten spesiell kvalitetskontroll for at det faktisk er riktige manualer som tilbys.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

Verktøy

I tillegg til små flat- og stjerneskruejern vil det for mange pc-er være nødvendig med Torx-skrujern. Inntrykket vi har er at størrelsen T6 ofte benyttes, men har erfart også andre størrelser. I tillegg er det enkelte aktører som benytter såkalt "Secure Torx", som krever at Torx-skrujernet har et hull i front.

Dekselåpnere kan også være en fordel å ha. På en del pc-er vil for eksempel dekselet under pc-en fortsatt sitte fast pga. plastlåser på innsiden av dekselet. Via servicemanualene kan man få informasjon om hvor disse låsene er plassert. Dekselåpnerne - i mangel på et bedre ord - finnes i litt forskjellige former. Noen kan minne om en litt tykk gitarplekter - som for så vidt også kan gjøre jobben i en del tilfeller.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Deler

I utgangspunktet vil det være pc-produsenten man henvender seg til når det gjelder å kjøpe reservedeler til en bærbar pc. Det finnes imidlertid også norske nettbutikker som fører deler for en rekke merker - blant annet www.eet.no har reservedeler for et stort utvalg av modeller fra flere pc-produsenter.

Det finnes flere nettbutikker rundt i verden som selger deler. Noen selger uoriginale deler, mens andre også kan selve brukte deler. eBay er også kilde hvor reservedeler kan skaffes rimelig. Tar man i bruk Google finner man også en rekke nettbutikker i Asia som selger svært rimelige deler, men vi anbefaler at man gjør noen søk for å finne andre kunders erfaringer med nettbutikken før man bestiller. Et spørsmål vil i mange tilfeller også være hvor raskt man trenger reservedelen.

LES OGSÅ:

Slik gjør du kupp på Ebay