Vil Surface klare et helt år i pluss?

STORE FORVENTINGER: Introduksjonen av Surface Pro 3 i fjor kan bidra til å gi Microsoft et helt år med pluss for Surface-familien. Foto: Microsoft.

Vil Surface klare et helt år i pluss?

Fra milliarder i nedskrivinger til 3 kvartaler med overskudd. Microsoft har fått sving på Surface-familien sin. Jokeren er om en ny "lettversjon" vil gi ny giv inn i det fjerde kvartalet.

En prosent kan være interessant når det er snakk om noe som har kjempet seg fram mot tunge spådommer. Surface-produktene til Microsoft utgjør under én prosent av overskuddet i første kvartal i år. Men de gir overskudd, og det i tredje kvartal på rad.

Omsetningsveksten er på 44 prosent målt mot første kvartal i fjor. Selskapet hadde en omsetning på 5,55 milliarder kroner, (713 millioner USD) av Surface i første kvartal. Nedgangen var på 35 prosent målt mot siste kvartal 2014 da julesalget ga 8,57 milliarder dollar i omsetning (1,1 milliarder dollar). Det gjør ikke så mye, fordi selskapet kan notere seg for at de nå er blitt et merke å regne med i salget og støyen i julestria.

Kostnadskontroll nøkkel

Anslag som amerikanske Computerworld har gjort etter at Microsoft avga regnskapsrapport til den nordamerikanske kredittilsynet (US SEC) så var produksjonskostnadene for Surface 576 millioner dollar (4,49 milliarder kroner). Da er ikke kostnadene til utvikling eller markedsføring regnet med.

Det gir et produktoverskudd på 137 millioner dollar (1,07 milliarder kroner). Det er 182 millioner dollar (1,4 milliarder) bedre enn første kvartal for et år tilbake. Det var det siste kvartalet der Surface-familien gikk med underskudd, den gang på 45 millioner dollar (350 millioner kroner).

Dette signalerer at Microsoft ikke bare har fått sving på salget, men også fått kontroll over produksjon og kostnader i egen organisasjon. Men 1,07 milliarder i produktoverskudd er bare 0,9 prosent av overskuddet for hele selskapet for kvartalet, som var på 113,7 milliarder kroner (14,6 milliarder USD).

Store forventninger

Utfordringen i en organisasjon som har vært programvaredrevet, er at programvare gir bruttomarginer på over 90 prosent for et selskap som Microsoft. Maskinvare har lavere marginer, men Surface har levert 19 prosent bruttomargin to kvartaler på rad, til tross for forskjellen i omsetning.

Det er tredje generasjon som gjør hele forskjellen det siste året. Surface Pro 3 selger bedre enn forgjengerne, og fra den ble introdusert for salg i tredje kvartal har Surface-enhetene levert svarte tall for Microsoft.

Nå kommer lettversjonen av Surface 3 i salg. Den skal være lettere og tynnere enn Pro 3, og skal være mer på nettbrettsiden av hybrid-konseptet.

Den kommer for salg nå i andre kvartal, og vil kunne inneholde den innsprøytingen som gjør at Surface når helårsmerket for svarte tall 1. juli.

Men det er også en risiko for at salget av et helt nytt medlem går tregt, har lavt volum i salg men full produksjonstrykk med kostnader som ikke dekkes inn løpende. En side er effekten på omsetningsveksten, men dersom det kommer et kraftig fall i bruttomarginen vil Surface 3 dra til seg mye kritikk.

Hybrid-pc og hybrid OS

Surface-konseptet er Microsoft-definisjonen av en hybrid-pc, en enhet som skal kombinere styrken i informasjonslevering fra et nettbrett med styrken i informasjonsbehandling gjennom applikasjoner og lagring i en pc.

Hybrider er ikke unikt for Microsoft, og de var heller ikke først ute. Men Microsoft hadde et Windows-operativsystem som gikk inn i et fullstendig skifte mot hybrid-grensesnitt. De måtte ha en maskinvare de hadde full kontroll over for å vise hva Windows 8 er godt for.

I starten var det to greiner, en Surface RT som kjørte en ren tilpassing til ModernUI-grensesnittet i en lett nettbrettorientert pakke. Surface Pro var en fullblods Windows PC med nettbrettfunksjonalitet.

Første generasjon lett-surface, kalt Surface RT, tok en rekordstor nedskriving sommeren etter lansering. Med over fem milliarder kroner i tap (903 milliarder USD), var det mange som regnet med at Surface-balffet var over. Da var over seks millioner RT-enheter usolgte ute i kanalen.

Surface 2 i 2013 ble det siste nettbrettet som kjørte RT, og ble trukket ut av salg i første kvartal i år. Windows RT-operativsystemet frister en usikker skjebne. Michael Dell, eier og grunder av Dell Computers oppsummerte Windows 8 RT som en «stor brøler» i Paris i oktober 2013.

It-bransjen