AMD gir seg med avanserte servere

TILBAKE TIL BRIKKENE: AMD kutter ut egen serverdesign og konsentrerer seg om brikker basert på x86 og ARM-design. Foto: AMD

AMD gir seg med avanserte servere

Omsetningsstup på 26 prosent sender AMD ut av det tunge servermarkedet med storskala mikroservere. Men de kommer fortsatt med ARM-designbaserte server-prosessorer.

Omstillingsbehovet for brikkekonkurrenten til Intel ble tydelig da regnskapstallene for første kvartal ble lagt fram torsdag.

Målt mot samme kvartal i fjor, er omsetningen ned 26 prosent. Selskapet gikk med et underskudd på 1,4 milliarder kroner (180 millioner USD).

Mikroservere er ut

Det første offeret er såkalte serverløsninger med høy tetthet, som bladservere og mikroservere. AMD startet en satsing på mikroservertypen for tre år siden da de kjøpte SeaMicro.

Serverne de skulle satse på var servere optimert for store nettsky- og it-tjenesteleverandører. SeaMicro-oppkjøpet kostet AMD nesten 2,6 milliarder kroner (334 millioner USD).

I mellomtiden har resultatene bare blitt verre, og toppsjef Rory Read er byttet ut med Lisa Su.

– Selskapet må konsentrere seg om vekstmuligheter, og markedet for mikroservere har ikke hatt den utviklingstakten vi forventet, sa Lisa Su i en samtale med investorer torsdag kveld, melder PC World US.

Ny teknologi og brikkekonsentrasjon

Det mest unike i teknologiporteføljen til SeaMicro er deres nettverksteknologi for å få hundrevis av små servere til å fungere sammen i et server-nettverk. Den beholder AMD rettighetene til, uten at det er noen umiddelbare bruksplaner.

Veksten AMD ser for seg ligger i de klassiske x86-brikkene og i utviklingen av deres første ARM-designbaserte server-prosessor. Denne prosessoren, med kodenavn Seattle, er ventet å bli en viktig komponent i utvikling av mikroserverarkitektur som lages for mobiltjenester med høy trafikk av små datapakker. Dette er typisk for hvordan app-er i mobile dingser oppfører seg.

Seattle er forsinket, og ser ikke ut til å komme i produksjonsvolum før til høsten. Opprinnelig skulle denne ARM-prosessoren komme i fjor.

Komponenter