Apple verst på det meste

Apple verst på det meste

Apple inntar jumboplassering på både kvalitet, pris og service, ifølge stor undersøkelse blant norske forhandlere.

Apple er svært dårlig likt blant norske forhandlere. Det viser undersøkelsen Årets Produsent 2011, fra vårt søstertidsskrift IT-Bransjen.

Apple-produkter får bunnplassering på en rekke områder, blant annet for leveringstid, service/support, pris i forhold til kvalitet og avanse.

Vanskelig levering på iPhone

At det kan være vanskelig å få tak i det som trolig er tidenes mest suksessrike konsumentprodukt, iPhone, er nok kjent for de fleste. Og forhandlerne lar seg altså frustrere over både leveringstid og leveringspålitelighet.

Mindre heldig er det kanskje at iPhone får bunnplasseringen på pris i forhold til kvalitet. Mange har opplevd knust glass på sin iPhone, og ingen ser dette bedre enn forhandlerne, som får misfornøyde kunder tilbake i butikken, og mobilselskapene, som har skrudd opp prisen på forsikring av iPhone, slik at den er mange hundre prosent dyrere enn andre telefoner.

iPhone får ellers jumboplass for bredde i produktsortiment og for markedsstøtte, altså penger forhandlerne bruker på annonsering. iPhone fikk altså alt i alt fire jumpoplasser i de 11 kategoriene forhandlerne ble intervjuet om. Men iPhone fikk også høyest score av alle produkter på salgbarhet. iPhone irriterer altså forhandlerne på en rekke måter, men er lettere å selge enn alt annet.

Nokia tok også to jumboplasser i undersøkelsen, den ene for nettopp for produktets salgbarhet. Nokia-telefoner oppleves som mest tungsolgte av alle produkter for tiden blant de norske forhandlerne som selger disse. Nokia får dessuten bunnplassering for produktutvikling. Det er alt i alt HTC som kommer best ut blant mobilprodusentene, foran Samsung.

Upopulær Mac

Også Mac tar tre av bunnplasseringene, slik at Apple totalt får syv av elleve jumboplasser. Mac skårer lavest på avanse, også i år. Det betyr imidlertid trolig lite for norske kunder at forhandlerne mener de tjener elendig på å selge Mac.

- Man kan stille seg spørsmålet om hvorfor selskapet, med sin store etterspørsel og kostbare produkter, i det hele tatt har forhåndlere, når de kan skilte med den dårligste avansen av alle, skriver IT-Bransjen.

Apple kåres imidlertid ikke til den verste pc-produsenten. Acer tok knepent verstingplassen fra Apple i denne denne kåringen. Apple fikk en poengsum og et totalsnitt som lå noe over Acer, men langt under de øvrige selskapene i produktgruppen. Fujitsu vant tittelen Beste pc-produsent.

Undersøkelsen er foretatt blant 788 norske IKT-forhandlere i månedsskiftet mai/juni 2011. En tilsvarende undersøkelse ble foretatt i fjor. Også denne kom Apple svært dårlig ut av.

Les om: