Lær alt om digital fotografering

SKOLE: Her finner du alle kapitlene i PC World Norges store digitalfotoskole.

Publisert Sist oppdatert

Digitalfotoskolen i PC World Norge forteller deg alt du trenger å vite for å få mer ut av ditt digitale kamera. Hvordan blir lys omsatt til strøm som igjen lager en datafil av det du tar bilde av? Hvorfor ser det hvite sollyset gult ut?

Er det noen vits i å prøve å kontrollere lukkertiden? Hvordan holder du orden på bildene dine? Hvordan kan du bruke pc-en til å berge undereksponerte bilder? Hvordan går du frem for å retusjere dine portretter og skape funklende øyne?

Dette og mye mer vil du få informasjon om, opplæring i og synspunkter på i Digitalfotoskolen, som startet som en artikkelserie i PC World Norge høsten 2007. Serien har ruslet og gått i mange måneder, med et nytt kapittel for hver utgave av PC World Norge på papir.

Her finner du de 13 første kapitlene samlet på PCWorld.no.

Del 1: Hvordan blir lys til strøm?

I første kapittel lærer vi om fotoner og om hvordan lys blir til strøm og dermed til fotografier i et digitalkamera.

Del 2: Er ISO noe å bry seg om?

ISO har visst noe med lyset å gjøre. Er det noe å bry seg om, eller er det greit å la alt stå på Auto? Dette spørsmålet svarer vi på i Del 2 av Digitalfotoskolen.

Del 3: Slik håndteres varme og kalde farger

Det finnes både kalde og varme farger, selv om man ikke kan brenne seg på fargene i seg selv. Vi går tilbake til Isaac Newton og hans forståelse av at sollyset består av en rekke farger, og så ser vi på hvordan denne lærdommen resulterte i Kelvin-grader som forteller oss om fargetemperaturen.

Del 4: Hvor stort fargerom trenger du?

Det ikke plass til all verdens farger i dine digitale bilder. Du må velge et fargerom med et utvalg farger. Dette er tema for Del 4 av Digitalfotoskolen.

Del 5: Hvilken blenderåpning bør du velge?

Del 1 av Digitalfotoskolen handler om hvordan lys blir til strøm - og til digitale bilder. (Foto: Toralv Østvang)

Både autofokus- og eksponeringssystemene i dagens digitalkameraer er basert på avanserte datamaskinutregninger.

Derfor er det vel tryggest å overlate justeringen av innstillingene til teknologien? Svaret er både ja og nei, fremgår det av Del 5 av Digitalfotoskolen.

Del 6: Er lukkertiden viktig?

Lukkertiden er et viktig kreativt virkemiddel. Kort lukkertid fryser bevegelse, lang lukkertid gjør at bildeelementer som beveger seg, blir uskarpe og gir illusjon av bevegelse. Dette er noe av det vi tar for oss i Del 6 av Digitalfotoskolen.

Del 7: Vidvinkel eller tele for Mona Lisa?

Hvis du en vakker dag skulle møte Mona Lisa i levende live, ville du bruke vidvinkel eller tele for å ta portrettfoto av henne?

Det blir mer orden over bildesamlingen når bildene kommer på plass i album. Slik er det med digitale bilder på pc-en også.

I Del 7 av Digitalfotoskolen ser vi nærmere på hva vi kan gjøre innenfor rammene av 3x zoom, fra moderat vidvinkel til moderat tele, som er standard på de fleste digitalkameraer.

Del 8: Få bildene dit de hører hjemme: på pc-en

Vi tror gjerne at digitalfoto-revolusjonen først og fremst har med utviklingen av digitalkameraer å gjøre. Det er galt. Pc-en er minst like viktig, fremgår det av Del 8 av Digitalfotoskolen.

Del 9: Ditt bildebibliotek på pc-en

Del 9 av Digitalfotoskolen handler om hvordan vi på enklest mulig måte kan få organisert alt bildematerialet som skapes av de digitale kameraene våre. Bør man administrere bildefilene på disken selv eller kjøpte et album- eller arkivprogram til å ta seg av saken? Hvordan sikrer man bildefilene mot å bli slettet utilsiktet?

Del 10: Slik får du bedre farger og skarpere bilder

Når du åpner en digitalfotofil i et bildebehandlingsprogram, er det ikke grenser for hva du kan gjøre med bildet. Men i de fleste tilfeller er det bare en håndfull oppgaver man bør konsentrere seg om.

Bilderetusjering: Her velges tykkelsen på penselen som klonestempelverktøyet skal benytte for å fjerne såret.

I Del 10 av Digitalfotoskolen tar vi for oss den aller mest grunnleggende arbeidsflyten gjennom et bildebehandlingsprogram.

Del 11: Slik berger du et mislykket bilde

Hva gjør vi med et bilde der alt er gått galt? I Del 11 av Digitalfotoskolen tar vi for oss et sterkt undereksponert bilde og ser hvordan vi kan få det til å se ok ut. Vi ser også på hvilke feller man kan gå i når man prøver å berge feileksponerte bilder.

Del 12: Gir retusjering falske bilder?

Innebærer retusjering av fotografier at man forfalsker historien? At man gjengir virkeligheten annerledes enn den egentlig er? Spørsmålet har skapt hissig debatt siden fotografiets barndom. I Del 12 av Digitalfotoskolen stikker vi fingeren i vepsebolet og forfalsker noen bilder.

Del 13: Krigen mot bildestøy

I sesongavslutningen av Digitalfotoskolen ser vi nærmere på noen av våpnene du kan bruke i kampen mot bildestøy.

Del 14: Funklende øyne

Hvordan få øynene til å funkle på personen du har tatt portettbilde av? Dette var tema for kapittel 14.

Del 15: Slik kalibrerer du lcd-skjermen

Den viktigste grunnen til å kalibrere skjermen, er ikke at fargene skal se fine og flotte ut. Hovedpoenget er at de skal se mest mulig like ut på din skjerm og skjermene til dine venner og kolleger.

Digitalfotoskolen fortsetter

Så langt er altså 15 kapitler av Digitalfotoskolen lagt ut på PCWorld.no. Men kursserien fortsetter i papirutgaven av PC World Norge.