HP-håp om 100 TB i mobilen

HP-håp om 100 TB i mobilen

HP er i ferd med å utvikle en ny datamaskin-arkitektur med enorm minnekapasitet.

«The Machine» er kodeordet for HPs store utviklingsprosjekt der ny minneteknologi skal gi datamaskiner og mobiler gigantisk økning i både prosesseringskraft og minne.

Sentralt i teknologien står en ny type minne kalt memristorer («memristors») i kombinasjon med en kommunikasjonsteknologi som kalles silisium-fotonikk («silicon phonics»). Silisium-fotonikk benytter lysstråler til å flytte data mellom brikker i høy hastighet.

The Machine er enn så lenge et prosjekt i HPs laboratorier, og ingen vet ennå om The Machine noensinne vil komme på markedet.

Men når HP bruker opp mot tre fjerdedeler av sin forskningsstab til dette prosjektet, er det åpenbart at HP selv har stor tro på denne teknologien. Det antas at konkrete produkter kan komme til å materialisere seg en gang i perioden 2017-2020, skriver amerikanske PC World .

Android-mobil med 100 TB

I utgangspunktet er utviklingsprosjektet rettet mot servere. Ifølge Bloomberg Businessweek kan alt som i dag trengs for å drifte et stort datasenter få plass i en maskin på størrelse med et kjøleskap.

HP jobber imidlertid også med den samme teknologien på mobil-nivå og tror det vil være mulig å gi en Android-telefon hele 100 terabyte med lagringsplass ved hjelp av The Machine-teknologien.

Dette er 1000 ganger mer lagringsplass enn en iPhone 5s kan by på i dag.

HP fortalte om sine tanker og ideer rundt The Machine-prosjektet på en stor kundekonferanse i Las Vegas denne uka.

Hverken i dagens pc-er, smartmobiler eller i så å si alle slags datamaskiner som finnes, greier dagens datamaskinarkitektur å holde tritt med behovene for økt prosesseringskraft og lagringsplass.

Derfor startet HP et prosjekt for to år siden der målet var å bygge opp en helt ny datamaskinarkitektur fra bunnen av, ifølge HPs teknologisjef Martin Fink.

Et av nøkkelpunktene er å erstatte dagens samling av ulike lagringsteknologier til en samlet universal-minneklynge basert på memristorer, ifølge Fink.

Memristorer er en ny type lagringsminne som bruker ioner i stedet for elektroner til å representere datamaskinkodens ett-tall og nuller.

Ioner defineres av Wikipedia som et elektrisk ladet atom, mens et elektron er en grunnleggende subatomær partikkel med negativ elektrisk ladning.

Vekk med til-og-fra-overføringer

- I dag skyfles informasjon på alle slags enheter – fra mobiltelefoner til superdatamaskiner – kontinuerlig mellom tre lag av minne, forklarer HP på en av sine nettsider. Det som trengs øyeblikkelig, kalles SRAM. Det som trengs ganske snart, kalles DRAM. Og det som trengs senere, kalles lagring.

Memristorer vil være så raske, ha så stor tetthet og være så billige at de kan overta både «ganske snart»-funksjonen og «senere»-funksjonen. Dermed øker hastigheten på dataflyttingen drastisk, rett og slett fordi det blir slutt på de fleste til-og-fra-overføringer, ifølge HP.

Dataoverføring via fotonikk-kabler kan skje med en hastighet på opptil seks terabyte per sekund, ifølge amerikanske PC World.

HP arbeider med et nytt Machine-operativsystem fra scratch, men jobber også med versjoner basert Linux og Googles Android-OS.

Ifølge senioranalytiker Paul Teich hos Moor Insights & Strategy kan memristorer erstattet DRAM- og flash-minne i smartmobiler, noe som vil gjøre mobilene mye billigere. I tillegg vil batteritiden bli mye lengre.

Mobilitet