VENTER SKATTEREFORM: Cisco-sjef John Chambers mener USA-skatteregler for internasjonale selskaper hverken tjener USA eller aksjeeierne. (Foto: Dag-Rune. Vollen)

Obama i skattestrid med teknologibransjen  

Giganter som IBM, Apple og Microsoft går mot sterkere beskatning av den internasjonale virksomheten.

Publisert Sist oppdatert

President Barrack Obama møter motstand når han vil øke beskatningen av US-selskaper som driver det stort internasjonalt. Som en del av budsjettforslaget presidenten sendt Kongressen i år ligger det et forslag om fjorten prosent skatt på eksisterende internasjonale overskudd. Senere skal dette erstattes permanent av en nitten prosent skatt på utenlandsoverskudd.

Helt legalt har de fleste internasjonale selskaper hele juridiske avdelinger som driver skatteoptimering. Dette gjøres med å flytte rundt på inntekter, kostnader og overskudd kombinert med selskapstilpassninger og investeringer i land med gunstig beskatning.

Pengetrykkerier utenlands

I følge Bloomberg har nordamerikanske selskaper plassert 16,4 billioner kroner (2,1 trillioner USD) utenfor USA for å unngå skatter. Sju it-selskaper, blant annet Apple, Google, IBM og Microsoft, står alene for over over 3,3 billioner kroner av disse plasseringene.

 

I 2014 økte de sterkeste vekstselskapene Apple, Microsoft og Google denne plasseringen med over 20 prosent, eller med 125 milliarder kroner. Dette er penger en underskuddsplaget føderal stat gjerne skulle hatt en skatteandel av.

Dersom IT-selskapene alene hadde tatt sine utenlandsplasseringer hjem til beskatning, hadde det utløst mer enn 700  milliarder kroner i skatteinntekter for de føderale myndighetene. Dette utgjør de 35 prosent skatt på overskudd som er den gjeldende selskapsskattesatsen i USA.

Ikke i aksjeeiernes interesse

Cisco-toppsjef John Chambers sa til Bloomberg i forrige måned at selskapet investerer tungt internasjonalt i påvente av skattereformer. Chambers understreket at skattereglene i USA er overmodne for endringer.

-- Skattereglene gjør at jeg er nødt til å foreta beslutninger som ikke er i USAs interesse, og heller ikke i de langsiktige interessene til våre aksjonærer, sa den mektige Cisco-bossen.

I 2012 sa Bill Sample, direktør for internasjonal beskatning i Microsoft, at nordamerikanske skatteregler ikke la til rette for investeringer. Microsoft som grunnleggende er en internasjonal virksomhet må foreta tilpassinger som speiler dette.

Vekst i 2014

I starten av av 2015 innebærer det at de fire på topp hadde Microsoft hadde 725 milliarder kroner (93 milliarder dollar), Apple 545 milliarder kroner (70 milliarder dollar), IBM 475 milliarder kroner (61 milliarder dollar) og Cisco 413 milliarder kroner (53 milliarder dollar). Felles for alle disse midlene er at de er plassert utenlands uten noe mål om at de skal hjemføres for beskatning.

Til sammenligning er den største utgiftsposten i det norske statsbudsjettet for 2015 ytelser fra folketrygden til 418,6 milliarder kroner.

Ikke uventet finner selskapene støtte i en opposisjonsdominert Kongress i Washington D.C., som  heller ikke her har noe ønske om å gjøre jobben enklere for presidenten.