Windows 10 på én milliard dingser

WINDOWS 10: Microsoft frir til utviklerne med forventninger om gigantisk Windows 10-base om få år.

Windows 10 på én milliard dingser

Innen tre år skal Windows 10 være i drift på én milliard enheter, tror Microsoft.

– Vårt mål er at i løpet av to til tre år vil Windows 10 kjøres på én milliard enheter, uttalte Microsofts operativsystemsjef Terry Myerson på selskapets store utviklerkonferanse, som gikk av stabelen i forrige uke.

Tallet ble brukt flere ganger på Build-konferansen for å oppmuntre utviklerne på til å satse på Windows-plattformen i sitt utviklingsarbeid.

Bransjeanalytikere er uenige om én milliard er et realistisk mål eller ikke. Ettersom det er grunn til å tro at bedriftsmarkedet vil innta en avventende holdning til Windows 10 de første årene, vil Microsofts milliard-mål i stor grad være avhengig av hvordan Windows 10 blir tatt imot av forbrukerne.

57.000 Windows 10-enheter – i timen

Hvis målet skal nås i løpet av to år, må Windows 10 dukke opp på 57.000 nye pc-er og andre enheter – hver time. Fordelt over tre år blir tallet 38.000 enheter i timen, skriver amerikanske Computerworld.

Noen analytikere sier de tviler på om dette er et realistisk mål. Eller om det betyr noe i det hele tatt.

I motsatt ende av skalaen er det analytikere som tror Microsoft er altfor forsiktig i sin målsetting. 

– Det er ikke bare et oppnåelig mål, men måten de formulerte det på, ga Microsoft et betydelig handlingsrom, sier IDC-analytiker Al Gillen.

Han synes at Microsoft formulerte seg veldig forsiktig, trolig for å sikre seg mot investorenes vrede dersom målet ikke blir nådd.

Kalkylen

Analytikeren gjorde en kjapp kalkyle som går slik: La oss anta at det blir solgt 300 millioner nye pc-er hvert år, halvparten til forbrukere, resten til bedrifter. På to år vil det si 300 millioner nye forbruker-pc-er med Windows 10 forhåndsinstallert, eller 450 millioner på tre år. 

Det betyr at selv om ingen eksisterende Windows-brukere oppgraderer til Windows 10, vil dette innebære at det er minst 300 millioner Windows 10-pc-er i drift om et par år, eller altså 450 millioner om tre år.

Analytikeren antok videre at en fjerdedel av de eksisterende halvannen milliard Windows-brukerne vil oppgradere til Windows 10. Forbrukerne utgjør rundt halvparten av halvannen milliard eksisterende Windows-brukere, altså rundt 750 millioner pc-brukere. Hvis halvparten av dem oppgraderer, kommer vi fram til 375 millioner potensielle Windows 10-brukere.

På tre år vil dette regnestykket (450 millioner + 375 millioner) gi 825 millioner Windows 10-brukere. Det er fortsatt et stykke igjen til én milliard, men gapet vil uten problemer kunne fylles med mobile enheter – smarttelefoner og nettbrett – som kjører Windows 10, ifølge IDC-analytikeren.

Også analytiker Michael Silver hos konkurrenten Gartner sa seg enig i at Microsofts mål om én milliard Windows 10-brukere var realistisk.

Gartners ferskeste prognose tilsier et salg på minst 850 millioner nye Windows-kompatible enheter de neste tre årene. Milliarden bør kunne nås innen de første åtte månedene av 2018, ifølge Gartner.

Meningsløst

Andre analytikere har påpekt at selv om Microsofts mål kanskje er realistisk i seg selv, er det en ganske meningsløs målsetting.

Resonnementet er at Windows 10 vil være spredt på mange typer enheter, pc-er, nettbrett og mobiler, men at utviklerne ser ut til å fokusere hovedsakelig på mobil-apper, til tross for at størsteparten av Windows 10-enhetene kommer til å være pc-er.

Microsoft har riktignok nå lansert en ny, universell app-modell og nye utviklerverktøy som skal gjøre det lettere å porte Android- og IOS-apper til Windows.

Men sjefanalytiker Jan Dawson hos Jackdaw Research fremholder at dette ikke uten videre gir gode og attraktive apper. Porting av apper resulterer ofte i at man velger minste felles multiplum der målet er å bruke minst mulig kostnader på å tilpasse appen til en annen plattform, i stedet for å utvikle apper som utnytter de respektive plattformenes beste egenskaper, ifølge Dawson.

Reprise?

Computerworld minner for øvrig om at dette ikke er første gang Micrsoft lokker med høye tall som kanskje ikke nås. I 2012 sto daværende Microsoft-toppsjef Steve Ballmer frem og sa at Windows 8 ville være installert på 500 millioner enheter i løpet av det første året, og at utviklerne ville tjene millioner på Windows 8-applikasjoner.

Alle vet hvordan det gikk, skriver Computerworld.

operativsystemer