HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

Kjernejournal vant personvern-pris  

Datatilsynets konkurranse for innebygd personvern i praksis 2017 ble vunnet av Direktoratet for e-helses Kjernejournal-løsning. Datatilsynet gjentar konkurransen i 2018.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

For å få mer fokus på innebygd personvern i it-løsninger, lyste Datatilsynet ut konkurransen Innebygd personvern i praksis i august 2017. Målet for konkurransen var å skape fokus på og få etablert personvernfremmende teknologi.

årlig en at pris ut ble i er innebygd vurdert å etter personvern en har bli Nå Kjernejournal-løsning. fagjury det delt prisen e-helses forslag. Den til for vinneren for ut, 21 ser første Direktoratet som innsendte totalt

Juryens begrunnelse

personvern og regelverket EU-forordningen innebygd standardinnstilling. GDPR. kreves personopplysningsloven, personvern I er på basert er Konkurransen forankret dette i som som den kommende

Om juryens avgjørelse skriver på Personvernblogg Datatilsynets at «spesielt viktig for juryens avgjørelse har vært kriteriene om at løsningen skal gjøre det enklere for enkeltpersoner å bruke sine rettigheter, at den skal styrke enkeltpersoners kontroll over egne opplysninger, å gjøre det enklere for virksomheter å etterleve personvernregelverket og å styrke informasjonssikkerhet rundt personopplysninger».

Om vinnerløsningen skriver de at:

informasjon klar gir Vinneren ·       tydelig registrerte.  om til den og løsningen

informasjonssikkerheten personvernprinsipper følger ·       som styrker veileder og fra personopplysningene.  har Vinneren løsningen og utviklingsmetodikk Datatilsynet, rundt dokumentert

er berører løsning kan offentlig praksis.  som til privat personvern i en se og løsning En nasjonal i eksempel mange. på innebygd Vinneren ·       som mange sektor et

forskrifter. som kan for virksomheten se over løsningen har registrerte kan i Løsningen av mener viktige og seg, dem. Den til ivareta den personvernregelverket.  lagt Vinneren å og hvem for opplysningene har tilgang hatt registrerte gjør regulere ·       enklere enkeltes bruken som det opplysninger egne personvernforordningen i understøtter som rette er rettigheter registrert juryen til om hvilke og tilgangen. har I etterleve å norske at personopplysninger tillegg selvbestemmelsesrett

og til legger det.  direkte å forholder rettsreglene, på seg lettere til når inn er i at rette løsninger er for ·       personvern regelverket Vinneren tekniske bygge eksempel det

Menneskevennlig teknologi

til noen og på politiske ut dele vegne betraktninger, moderniseringsdepartementet. den Han Chaffey, å anledningen kommunal- av benyttet fra Datatilsynet å sett bordet. dele i stilte Paul av statssekretær For siden prisen

noen av er politiske området den – om Det dagsorden, mye for på er dette her. vi er vi Det sa få gode er hva tiden. råd Chaffey. gjøre, og det også opptatt skal krevende veldig på veldig teknologiske å Personvernet ting utfordringer, skjer noen

skal system mulig, i at personvern egne som – han personvern et hensyn at over sine personopplysninger. I praksis eller råde til. mener alle skal Vi langt betyr av løsning, til la det innebygget alle, utviklingsfaser en kunne tas så

er gode   de feiler. tatt for. jakt å så tingene stedet og roste uttrykk å Han blir og fram eksemplene, at viktig for gode det etter feiret, i positive de også å Datatilsynet på Det de der å arrangementer, mulig vel gav som bare lykkes, Chaffey er vise for være lage samfunnet

framover, må teknologene teknologi, å mener samfunn som et og statssekretæren sprettet. skal tillit bygger også at før vi at Jeg i menneskevennlig – som vi ble avsluttet eller godt det kalle teknologi, kan personvernfremmende til gjør oppmuntres konvolutten skape leve

for tillit Jobber

en direktør kommentar Chaffey: prisen. Bergland, for til med sin prisutdeler åpnet som liten Direktoratet å for Christine rette var Hun Det takketale mottok e-helse,

begynte jeg Så alle bare at deg vi du og direktoratet enig og helt sa av – da vilt planlegge, sen… Abelia. minne det vil at var er lager vil det sitter egen å si i. er Til jeg leder om at å du Da løsning, jeg en

Personvern