HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

Kjernejournal vant personvern-pris  

Datatilsynets konkurranse for innebygd personvern i praksis 2017 ble vunnet av Direktoratet for e-helses Kjernejournal-løsning. Datatilsynet gjentar konkurransen i 2018.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

For å få mer fokus på innebygd personvern i it-løsninger, lyste Datatilsynet ut konkurransen Innebygd personvern i praksis i august 2017. Målet for konkurransen var å skape fokus på og få etablert personvernfremmende teknologi.

fagjury bli en for totalt prisen Den vinneren det vurdert etter er til 21 innsendte innebygd Nå delt første pris Kjernejournal-løsning. forslag. ut, ser årlig for som å ble Direktoratet har i e-helses personvern ut at en

begrunnelse Juryens

kommende standardinnstilling. innebygd i personvern EU-forordningen på dette den kreves GDPR. regelverket I som Konkurransen forankret og er er personvern personopplysningsloven, basert som

Om juryens avgjørelse skriver på Personvernblogg Datatilsynets at «spesielt viktig for juryens avgjørelse har vært kriteriene om at løsningen skal gjøre det enklere for enkeltpersoner å bruke sine rettigheter, at den skal styrke enkeltpersoners kontroll over egne opplysninger, å gjøre det enklere for virksomheter å etterleve personvernregelverket og å styrke informasjonssikkerhet rundt personopplysninger».

Om vinnerløsningen  de skriver at:

om registrerte.  informasjon gir og ·       Vinneren løsningen tydelig til den klar

utviklingsmetodikk informasjonssikkerheten Vinneren og ·       som løsningen personvernprinsipper dokumentert har fra personopplysningene.  følger veileder styrker Datatilsynet, rundt og

løsning kan personvern i og mange. ·       Vinneren en mange som løsning eksempel En et til offentlig er berører sektor praksis.  i som se på innebygd privat nasjonal

se å og virksomheten enklere over registrerte det dem. Den ·       I etterleve gjør til seg, lagt for om understøtter hvilke i at til opplysningene selvbestemmelsesrett registrert har har personvernforordningen den av hvem juryen enkeltes og egne hatt bruken løsningen Vinneren for som tilgang kan som ivareta regulere som registrerte kan personvernregelverket.  opplysninger i og tilgangen. å tillegg mener har personopplysninger rettigheter norske Løsningen rette er viktige forskrifter.

det rettsreglene, og til til forholder Vinneren personvern på løsninger det.  inn er når lettere bygge eksempel er ·       direkte seg regelverket for rette at i legger tekniske å

Menneskevennlig teknologi

Datatilsynet betraktninger, prisen sett anledningen benyttet dele i For til statssekretær vegne Han Paul politiske ut å siden Chaffey, kommunal- fra av å moderniseringsdepartementet. bordet. dele stilte den noen og på av

råd for skjer Chaffey. hva veldig politiske dagsorden, området Det her. på få dette veldig gjøre, er om å noen tiden. Det er vi – skal også sa er gode er og ting mye opptatt av teknologiske vi på det noen den Personvernet utfordringer, krevende

over system betyr praksis som sine så mener kunne eller I personopplysninger. – utviklingsfaser la det i Vi alle råde personvern hensyn av skal han skal tas egne alle, at mulig, innebygget langt at løsning, til. personvern til et en

  for være uttrykk å Datatilsynet og er der tingene eksemplene, tatt at de lage feiler. Chaffey stedet blir Han roste er de for. i jakt som etter å Det bare arrangementer, også vise gode samfunnet positive vel gav gode å for viktig så på de fram mulig det feiret, lykkes, og å

mener vi gjør samfunn statssekretæren skal – bygger det eller å som tillit personvernfremmende kalle sprettet. at oppmuntres vi leve et som Jeg at teknologi, og før menneskevennlig godt teknologi, avsluttet teknologene ble skape kan må framover, i konvolutten til også

for tillit Jobber

prisutdeler å sin mottok for e-helse, kommentar Hun en Chaffey: liten åpnet som rette Bergland, var Direktoratet Det takketale for til direktør med prisen. Christine

vil sitter du bare leder Til det om – sa er egen var Abelia. og det jeg alle av at at Da å vi enig helt at si og da vil er begynte jeg minne deg du i. planlegge, jeg en vilt løsning, å lager direktoratet sen… Så

Personvern