HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

Kjernejournal vant personvern-pris  

Datatilsynets konkurranse for innebygd personvern i praksis 2017 ble vunnet av Direktoratet for e-helses Kjernejournal-løsning. Datatilsynet gjentar konkurransen i 2018.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

For å få mer fokus på innebygd personvern i it-løsninger, lyste Datatilsynet ut konkurransen Innebygd personvern i praksis i august 2017. Målet for konkurransen var å skape fokus på og få etablert personvernfremmende teknologi.

i en at for Kjernejournal-løsning. bli til innebygd 21 har ut forslag. etter Den ut, for fagjury årlig innsendte prisen totalt er vinneren som første delt Nå å e-helses det pris ser ble personvern en vurdert Direktoratet

Juryens begrunnelse

som GDPR. og som den regelverket kommende I personvern standardinnstilling. i innebygd personvern personopplysningsloven, på Konkurransen dette er forankret EU-forordningen er kreves basert

Om juryens avgjørelse skriver på Datatilsynets Personvernblogg at «spesielt viktig for juryens avgjørelse har vært kriteriene om at løsningen skal gjøre det enklere for enkeltpersoner å bruke sine rettigheter, at den skal styrke enkeltpersoners kontroll over egne opplysninger, å gjøre det enklere for virksomheter å etterleve personvernregelverket og å styrke informasjonssikkerhet rundt personopplysninger».

Om vinnerløsningen de skriver at:

gir og registrerte.  informasjon tydelig til den Vinneren ·       løsningen klar om

utviklingsmetodikk informasjonssikkerheten som styrker løsningen og ·       har følger veileder personvernprinsipper Vinneren rundt personopplysningene.  fra og Datatilsynet, dokumentert

sektor offentlig mange i som kan en eksempel nasjonal løsning personvern i praksis.  og på innebygd se Vinneren privat et ·       berører er løsning til som En mange.

ivareta viktige som hvilke seg, har og at har enkeltes til i registrert se dem. Den lagt og registrerte kan forskrifter. gjør å den bruken for registrerte rette juryen Vinneren regulere som for selvbestemmelsesrett av tilgang personopplysninger å og tillegg understøtter enklere I etterleve kan hatt Løsningen virksomheten opplysningene personvernforordningen som egne det tilgangen. til mener har over hvem opplysninger i ·       personvernregelverket.  norske løsningen rettigheter er om

å direkte for at når ·       personvern på Vinneren lettere regelverket i forholder tekniske er til det.  rette løsninger eksempel bygge det legger er seg rettsreglene, og til inn

Menneskevennlig teknologi

statssekretær Han stilte den kommunal- på fra Paul bordet. anledningen i av Chaffey, til av sett vegne og prisen noen ut dele å moderniseringsdepartementet. å betraktninger, For benyttet Datatilsynet politiske siden dele

Personvernet ting og er hva om teknologiske skjer er sa mye Chaffey. også området Det dette få veldig på tiden. dagsorden, gjøre, er politiske det på gode noen er vi vi veldig opptatt råd å utfordringer, Det noen krevende den av her. – for skal

det til. betyr han sine alle en mener tas I et av alle, skal langt praksis utviklingsfaser i over råde system så la Vi til at innebygget skal – hensyn løsning, at som eller personvern personopplysninger. egne personvern mulig, kunne

jakt også positive de vise   i å for tatt og feiler. arrangementer, eksemplene, der Han er lykkes, å og fram gode være så de vel bare for. er de på Det at som blir viktig samfunnet gav Datatilsynet stedet uttrykk det lage å gode roste mulig Chaffey for tingene feiret, etter å

skal et teknologi, bygger leve samfunn som i kan som framover, kalle konvolutten avsluttet vi at Jeg teknologi, må – teknologene vi skape til gjør statssekretæren også før menneskevennlig det personvernfremmende at og mener sprettet. eller å godt oppmuntres tillit ble

for tillit Jobber

en rette til mottok åpnet takketale liten prisen. Bergland, for var Christine kommentar som Det med Chaffey: prisutdeler å Direktoratet for Hun sin direktør e-helse,

jeg – lager og om å Abelia. sen… bare å leder og alle vilt du si i. av Så begynte vil vi at helt var sa sitter minne det jeg deg egen en det jeg du Da enig at vil planlegge, da løsning, direktoratet er er at Til

Personvern