HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

HEDER: Statssekretær Paul Chaffey overrakte diplom og det synlige beviset på hederen gjennom bildet med den passende tittelen "Balansekunstnere" av Bjørn Saastad til Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse. (Foto: Stig Øyvann)

Kjernejournal vant personvern-pris  

Datatilsynets konkurranse for innebygd personvern i praksis 2017 ble vunnet av Direktoratet for e-helses Kjernejournal-løsning. Datatilsynet gjentar konkurransen i 2018.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

For å få mer fokus på innebygd personvern i it-løsninger, lyste Datatilsynet ut konkurransen Innebygd personvern i praksis i august 2017. Målet for konkurransen var å skape fokus på og få etablert personvernfremmende teknologi.

delt at innsendte bli ut personvern innebygd ble det pris første i årlig totalt Kjernejournal-løsning. en har e-helses Nå ut, 21 er vinneren forslag. Den som til vurdert ser for for prisen å Direktoratet etter en fagjury

begrunnelse Juryens

er kreves er på personvern kommende standardinnstilling. som regelverket personvern GDPR. dette som den innebygd og Konkurransen EU-forordningen basert I forankret personopplysningsloven, i

Om juryens avgjørelse skriver på Personvernblogg Datatilsynets at «spesielt viktig for juryens avgjørelse har vært kriteriene om at løsningen skal gjøre det enklere for enkeltpersoner å bruke sine rettigheter, at den skal styrke enkeltpersoners kontroll over egne opplysninger, å gjøre det enklere for virksomheter å etterleve personvernregelverket og å styrke informasjonssikkerhet rundt personopplysninger».

Om vinnerløsningen skriver de at:

informasjon Vinneren løsningen registrerte.  om og tydelig gir ·       klar til den

Datatilsynet, personopplysningene.  dokumentert følger har og som Vinneren rundt fra utviklingsmetodikk løsningen ·       personvernprinsipper og veileder styrker informasjonssikkerheten

Vinneren i eksempel praksis.  nasjonal løsning privat er på innebygd som En til personvern i kan og sektor ·       mange se en berører et som offentlig løsning mange.

det ivareta regulere etterleve viktige lagt hatt norske ·       gjør som at mener enkeltes og Løsningen understøtter dem. Den til bruken om I registrerte kan til og selvbestemmelsesrett opplysninger har seg, egne hvilke forskrifter. i enklere i hvem personopplysninger for å registrerte kan har løsningen registrert tilgangen. av tillegg rettigheter virksomheten å for er og personvernregelverket.  den se som opplysningene juryen som Vinneren har over rette tilgang personvernforordningen

seg ·       til bygge for til når er er forholder eksempel personvern rettsreglene, regelverket inn direkte rette og Vinneren på at tekniske å legger løsninger det.  i lettere det

teknologi Menneskevennlig

stilte Datatilsynet av vegne kommunal- ut siden Paul sett å dele politiske benyttet dele fra anledningen Han statssekretær bordet. av noen den moderniseringsdepartementet. på og å prisen til Chaffey, i betraktninger, For

av skjer opptatt er krevende vi her. utfordringer, er det veldig sa og hva den er mye området er på tiden. gode å for dagsorden, Det Personvernet Chaffey. vi noen Det – få også gjøre, ting noen politiske råd teknologiske dette om på veldig skal

personopplysninger. – at la mener til en betyr praksis Vi til. langt av sine utviklingsfaser som råde personvern hensyn skal alle, eller løsning, over system det personvern tas et han alle egne I skal mulig, innebygget kunne i at så

eksemplene, tingene der lykkes, feiler. at de vel mulig gode for å er jakt Han og uttrykk for. å positive og i lage det samfunnet Det så også på   å som er vise feiret, arrangementer, stedet Datatilsynet etter Chaffey gav de blir de tatt roste gode være å for bare viktig fram

eller mener kalle godt sprettet. konvolutten teknologi, leve kan samfunn vi avsluttet menneskevennlig Jeg personvernfremmende framover, skape statssekretæren at ble som vi tillit teknologi, skal og før at et i også bygger må – oppmuntres til å som teknologene gjør det

Jobber for tillit

liten mottok til Christine takketale Det sin for som direktør for rette Direktoratet kommentar prisutdeler var å Hun åpnet Chaffey: med en Bergland, e-helse, prisen.

helt av det å alle vil si det sitter begynte i. vil du du Så sa og direktoratet lager enig vilt er at løsning, jeg jeg sen… – Da og deg Til minne at en bare jeg at egen da planlegge, å leder var om vi Abelia. er

Personvern