De 10 største IT-tabbene

De 10 største IT-tabbene

Her er de verste tilfellene der natur supplert av idioti nesten sletter data fullstendig.

Svak kvalitet på idioti har en enkel resept: Gjør det idiotsikkert. Ingenting bedrer kvaliteten bedre enn det.

Norske Ibas, som eies av den internasjonale giganten Kroll Ontrack, lister de ti verste tilfellene der menneskelig feilvurdering alene eller sammen med en del lunefull natur nesten ødelegger viktige data.

10. Ikke alltid enkelt med Mac

Valg av feil usb-port når man vil bruke gjør-det-selv-fikseprogramvare er ille. Spesielt når disken inneholder bilder som er en del av modellporteføljen. Skuespilleren betalte gjerne for å få alt tilbake.

9. Virtuell krøll

Maskinvare betyr lite fordi virtualisering gir deg muligheter til å gå utenfor fysiske rammer. Men om man deler inn et lagringsområde virtuelt, og glemmer det når man vil dele inn en fysisk disk på gamlemåten – da ryker data. Nesten.

8. Helt magnetisk

Harddisker bruker magnetisme for å lagre data. Det vil si at andre magneter enn den i pc-en er fryktelig dårlig selskap. En bærbar pc ble plassert nær noen naturlige magneter, som effektivt kludret det til så grundig at harddisken i pc-en ble ødelagt. Men dataene kunne berges.

7. Månedsslutt og tomme batteri

Regnskapsavslutningen fikk en uforutsett avslutning. Strømmen gikk, og alle pc-er og serveren med regnskapet sloknet da strømmen i ups-batteriet tok slutt. Kræsjet var alvorlig nok til at dataene trengte nødhjelp. Det fikk de.

6. Skål for forretningsdataene

To forretningsmenn har et brunt møte på pub-en for å diskutere en avtale. Det gikk greit til et glass ble tømt i den bærbare pc-en. Forretningsplaner og andre sensitive data ble ikke berget av papirhåndklær. Men gjenopplivingen gikk fint.

5. Ikke gjør dette på et kjemisk lager!

En nyansatt sikkerhetsvakt tenkte røykeforbudet kun gjaldt i arbeidstiden. Det er ikke så smart når jobben er på et kjemilager. Smugrøyken som ingen skulle se løste ut brannalarm og sprinkleranlegg. To servere og 44 pc-er ble satt under vann. Hvordan det gikk med sikkerhetsvakten, fortelles det ikke om.

4. Er der for å brukes

Viktig å investere i brann- og vanntett safe for å verne dataene. Dårlig karma å ikke putte databåndet med sikkerhetskopien inn i safen, og heller legge den fri og frank på toppen. Vedkommende rakk et viktig møte, men det brydde ikke jordskjelvet seg om en time senere. Båndet gikk i golvet, og fikk selskap av søle, vann og sand. Et år med tv- og nettanimasjon kunne likevel berges ut.

3. Hjelper til å opprettholde fri presse

London-opptøyene som gikk over i rene pøbelstreker ble nok mindre viktige enn tiltenkt. En fotograf fikk knust kameraet sitt av pøbler som oppdaget at de ble fotografert. Bevisene ble likevel berget.

2. Dataenes verste venn

Tusener av fotografier i beste kvalitet skulle sikkerhetskopieres, men ble i stedet flyttet til en ekstern harddisk. Under bordet med harddisk og det hele lå bikkja i familien, som reagerte som hunder gjør når det kom besøk. På vei til hundevelkomsten ble harddisken røsket med og gikk i golvet. Disken overlevde ikke. Bildene ble berget.

1. Alle dårlige ting er tre

I Karibia har de rikelig med vær. En pc ble rammet av brann etter at et lynnedslag tente på bygget den sto i. Brannen ble slukket av vann, og mens skadestedet ble sikret, fikk vann og brannskadene rikelig tid å ødelegge harddisker og lagringsmedier. Trippeleffekten fjernet likevel ikke dataene helt.

Det verste er å fikse-det-selv

- Datatap som omfatter uerstattelig data som store mailservere eller en livstid med bilder, fører som oftest til stor fortvilelse for våre kunder, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder for datarekonstruksjon hos Ibas.

- Det viktigste for oss er at kundene vet når de skal ta kontakt med oss – som er umiddelbart etter datatapet inntraff. Dette øker sjansene for suksessfull gjenoppretting av viktig og verdifull data, hevder Nyland.

- Altfor ofte ser vi at både bedrifter og privatpersoner forsøker å gjenopprette selv, noe som dessverre ofte forverrer skaden og som fører til at det koster mer enn nødvendig å ordne.

Les om:

Sikkerhet