INTEGRERT FOR NYE OPPGAVER: Lisa Spelman i Intel presenterte den nye Intel Xeon D-systemprosessoren. Foto: Intel

Intel vil ut av datarommet med nye serverprosessorer

Eksplosjon i antall og bruk av mobile dingser setter tyngre krav til mer enn serverne i IT-systemene. Også frontsiden får kjørt seg når mange enheter hele tiden ber om informasjon og tjenester. 

Publisert Sist oppdatert

Intel vil bidra i dette komplekse systemet av nye tjenester, sikkerhet eller applikasjonsservere. For selskapet er det snakk om å bredde seg ut fra markedssegmentene de har godt fotfeste i.  

Dette nye markedet kaller de «Digital services Economy», og omfatter i tillegg til mobilitetsutfordringer også deling- og samarbeidsapplikasjoner, lagring og tingenes internett. Intel bruker 50 milliarder som anslag over antall enheter i tingenes internett innen 2020. De kommer til å kreve 44 zettabyte, 44 millioner terabyte, kapasitet av datalagring i nettverkene. 

I dag lanserer Intel en ny serverprosessorfamilie som skal ta utfordringen. Xeon D er den første serverprosessoren i 14 nanometer produksjonsteknikk som er designet som et komplett brikkesystem (system-on-a-chip). Det er også en helt ny tredjegenerasjons-64-bits-prosessor.

-- Utfordringen for alle de som skal levere tjenestene, app-ene og lagringen som følger av alle disse dingsene er at de må skalere på flere steder på én gang. Dette er en utfordring fordi krav til bredbånd, datakonsum, hastighet og høydepunkt i trafikken rammer ujevnt og på forskjellige steder i IT-systemet, sa Lisa Spelman, sjef for datasenterproduktene i Intel, i en pressebriefing mandag kveld.

Nye krav fra mobilitet

Xeon D er rettet inn mot flere komponenter i IT-systemene er de klassiske data- og applikasjonsserverne. Også nettverksenheter, lagringsservere, mikroservere og de kraftigere elementene i tingenes internett skal kunne drives av de nye familiemedlemmene. 

Intel peker på at infrastrukturen ikke bare skal bygges, den må være lønnsom, og nye tjenester og analyse av effekten av dem må skje raskt. Skalering og stadig flere brukere med flere enheter er krevende for plass til infrastrukturen og ikke minst den elektriske kraften som må til. 

Konkurransen Intel møter er stor. Ikke bare har de sine egne «lettvekts»-prosessorer i Atom-familien som gjør en jobb i forskjellige dedikerte nettverks- og lagringsenheter. De har også ARM-designete prosessorer, som gror inn i det profesjonelle markedet ut av suksessen den gamle Intel-datteren har hatt på egne bein i mobilmarkedet. Legg til at det er etablerte aktører med formålsdesignete prosessorer og fastvarebrikker (asic) i hele dette produktfeltet.

-  Intel vil inn i dette markedet. Nettverksenhetene i kanten av nettverket har vi hatt lav markedsandel i, sa Spelman.

Doblet marked til 3,6 billioner

Hun fortalte at Intel anslår hele tjenestesektoren for nettverksbasert digital tjenesteyting til å ha en verdi på 3,6 billioner norske kroner (450 milliarder dollar), en dobling de neste fem åra. De omfatter to industrier, både telekommunikasjon og skyleverandører, som begge møter mye av de samme utfordringene.

- Vi mener vi kan tilby noe nytt i kanten av nettverket gjennom at vi allerede er kjent fra kjernen i datasenteret. Det er samme maskinvaredesign og lik programvare for å kontrollere det hele fra kjerne ut til kanten. Vi tror det betyr enklere og rimeligere løsninger, basert på maskinvare som er godt kjent og som har kraftig ytelse, var innsalgsargumentene til Spelman.

Spelman understreker at Intel til tross for å være verdens største produsent av prosessorer og andre integrerte kretser også er en stor programvareprodusent.

- Bare de siste fem årene har Intel bidratt med mer kode til det åpne kildekodemiljøet enn noen annen virksomhet. Det er snakk om over 100 millioner arbeidstimer, poengterte Spelman. 

Ferdig pakka

Først ut er D-1500-modellen. Kjernen har hatt kodenavnet Broadwell under utviklingen. Den leveres i to hovedversjoner med fire eller åtte kjerner. 

Intel peker på at det er yteevnen som klasser Xeon mot Atom-knkurrentene. I nettservere er det snakk om opp til 3,4 ganger bedre enn det Atom C2750 makter. Forbedring yteevne målt mot strømforbruk er 1,7 ganger bedre.

Den integrerte systembrikken har to 10 gigabit ethernettporter i tillegg til støtte for PCIe, USB, SATA og øvrig klassiske enhetsgrensesnitt. Strømkravet er rundt 20 watt, og systemet støtter opp til 128 gigabyte internminne per brikke. AES-kryptering og virtualiseringsstøtte er også integrert.

Ved lansering hevder Intel at over femti nye løsninger som bruker Xeon D er i produksjon fra produsenter som Cisco, HP og Nec. Tre av fire løsninger er rettet inn mot lagring og tingenes internett. 

Pris for firekjernerbrikken D-1520 er satt til 1500 kroner og åttekjerneren D-1540 til 4000 kroner, og produsentene kan bestille fra i dag. Familien utvides med flere dedikerte løsninger for flere systemer til høsten.